ArcelorMittal. België, Frankrijk, Luxemburg… Zelfde patroon, zelfde strijd

De situatie van de staalsector is kritiek. ArcelorMittal wil een deel van de productie uit België, Frankrijk en Luxemburg weg trekken. De aangekondigde sluiting van Florange/Hayange, de sluiting van de warme fase in het Luikse en de ‘tijdelijke’ sluiting van de staalsites in Schifflange en Rodange wijzen op een desinvestering en een sociaal bloedbad met duizenden jobs die verloren gaan.

Gemeenschappelijk persbericht van NPA (Frankrijk), Déi Lénk (Luxemburg) en LSP (België)

“Op een ogenblik dat België en Frankrijk bereid zijn om miljarden euros vrij te maken om Dexia te redden, is het ontoelaatbaar dat onze regeringen ArcelorMittal de werkgelegenheid in de drie landen laat vernietigen.

“De nationalisatie van de verschillende activiteiten en sites van ArcelorMittal moet door onze regeringen op de agenda worden geplaatst om de arbeiders en hun gezinnen een toekomst te garanderen, een toekomst die ArcelorMittal op het offerblok van de winst wil plaatsen.

“Er is dringend nood aan een eengemaakt en solidair verzet doorheen de hele regio en dit over de nationale grenzen heen.

“We steunen de vakbonden en de arbeiders en steunen hen om tot een eengemaakte regionale strijd te komen met de werknemers van de onderaannemers en de bevolking.”


Welke nationalisatie?

LSP wil deelnemen aan het debat over nationalisaties, die discussie staat opnieuw op de agenda nu de Belgische vakbonden pleiten voor de nationalisatie van de arbeidsmiddelen om de werkgelegenheid in de warme fase te redden. Wij zijn geen voorstander van gelijk welk soort nationalisatie, we willen een nationalisatie onder arbeiderscontrole zonder enige vorm van schadeloosstelling. Dat vereist een harde strijd waarbij geen enkele illusie kan worden vestigd in de traditionele partijen, ook niet in de PS. Hieronder enkele verwijzingen met meer info.

  • Nationalisatie van de staalsector onder controle van de arbeiders!
  • Paul Murphy steunt de arbeiders van AcelorMittal in het Europees Parlement
  • Ons dossier over ArcelorMittal
  • Fotoreportage vanop de betoging (1)
  • Fotoreportage vanop de betoging (2)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie