Steun de voormalige arbeiders van Forges de Clabecq op 23 oktober in Tubeke

Het lijkt een nachtmerrie, maar het is een trieste realiteit. Meer dan 2.000 gezinnen van de voormalige werknemers van Forges de Clabecq (1.810 arbeiders, 300 bedienden en 100 kaderleden)  wachten nog steeds op de uitbetaling van hun achterstallig loon, hoewel het faillissement van de Forges de Clabecq werd uitgesproken in … 1997!

door Guy Van Sinoy

Hoe is dit mogelijk? Om het te begrijpen, moet je de film van de gebeurtenissen terugspoelen naar… 1992. In oktober 1992 stelde Dessy, de baas van de smederijen, een herstructureringsplan op dat een loonsverlaging van 10% inhield. De werknemers weigerden, maar Dessy paste de verlaging toch toe op het loon van oktober. Op 4 november brak een staking met bezetting uit. Op 16 november stelde Libert Froidmont, bemiddelaar namens het Waals Gewest, voor om de loonsverlaging om te zetten in een soort lening. Het bedrijf verbond zich ertoe de lening en de rente daarop terug te betalen zodra de situatie dit toeliet, doch uiterlijk in juli 1995. De fabriek ging in 1997 failliet en de werknemers hebben nooit het bedrag van de lening of de rente ontvangen.

Op zondag 23 oktober om 14 uur vindt in het Cultureel Centrum van Tubize een informatiesessie plaats over de stand van zaken in deze zaak en wordt de film Ceux de Clabecq van Marine Rainjonneau vertoond. Wij nodigen u allen uit om aanwezig te zijn en de voortdurende strijd te steunen.

Lees meer: Forges de Clabecq. Basta! 25 jaar later… Betaal onze lonen!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist