Clabecq. “Ofwel betalen ze ons uit, ofwel zullen we strijden zoals in 1997”

Aan de megafoon: Silvio Marra. Naast hem: Roberto D’Orazio

De waarschuwing is duidelijk. Vandaag bracht Silvio Marra, voormalig delegee van Forges de Clabecq, voor een honderdtal mensen in Tubeke de boodschap dat de vroegere arbeiders van Clabecq niet met hun voeten laten spelen. De actie had als doel om de mobilisatie op gang te brengen om de uitbetaling van achterstallige lonen aan de arbeiders van Forges de Clabecq te eisen.

Toen Forges de Clabecq in december 1996 failliet ging, werd slechts een deel van het aan de ontslagen arbeiders verschuldigde loon uitbetaald. 23 jaar later konden de curatoren bijna 18 miljoen euro bijeenbrengen door de verkoop van activa. Genoeg om de voormalige arbeiders te betalen wat hen nog verschuldigd is (enkele duizenden euro’s per persoon). Maar de Belgische staat luistert niet en wil dit bedrag zelf in handen krijgen!

Er loopt een rechtszaak tussen de curatoren en de Belgische Staat. Het vonnis zal op vrijdag 20 maart worden uitgesproken voor de Rechtbank van Brussel.

De arbeiders zijn van plan om druk te blijven uitoefenen om hun rechten te doen gelden. De actie van vandaag was een uitstekende eerste stap. Onder de betogers bevond zich een groep militanten van ACOD-LRB in Brussel die daarna met Silvio discussieerden. Silvio benadrukte: “Een vakbondsactivist moet een politieke visie hebben, dat wil zeggen een manier om een rechtvaardige samenleving te bereiken. Wat fundamenteel is, is de maatschappij die we willen en hoe we dat willen bereiken.”

Volgende afspraak:

  • Vrijdag 20 maart, 9 uur, Justitiepaleis van Brussel (Poelaertplein)
  • Zaterdag 18 april, van 10.00 tot 12.30 uur, in de Taverne de la gare (voor het station van Tubize), Informatievergadering over de opvolging van de zaak (uitkomst van het proces, details van de vorderingen van elke partij, etc.).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist