Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Meigroeten: steun socialistische media

Elke dag zijn we getuige van de verschrikkingen in Gaza. Het is hartverscheurend. Maar we zijn niet machteloos. We kunnen een krachtige internationale solidariteitsbeweging met Palestina opbouwen. In België heeft de georganiseerde arbeidersbeweging de capaciteit om actief te zijn en impact te hebben: door massaal deel te nemen aan betogingen, door acties op de werkvloer te organiseren, en meer in het bijzonder door dat deel van het bedrijfsleven aan te vallen dat rechtstreeks profiteert van het bloedbad: Belgische bedrijven of bedrijven die hier gevestigd zijn en die betrokken zijn bij de Israëlische koloniale oorlogsmachine (zie bijvoorbeeld De Linkse Socialist, februari-editie, p4). In onze krant en op onze website verspreidden we mee de oproep van de Palestijnse vakbonden tot protest- en solidariteitsacties. We proberen diepgaande analyses te brengen, maar ook oproepen tot acties, zoals die georganiseerd met het Luikse solidariteitscomité met Palestina dat actie voerde aan het overslagbedrijf Challenge op de luchthaven.

Met politieke verkiezingen meteen na de sociale verkiezingen, is er terughoudendheid inzake de actiebereidheid van de vakbondstop. Als de werkende klasse zich niet laat gelden, wordt het voor de heersende klasse gemakkelijker om haar programma en haar besparingsmaatregelen uit te rollen. De PVDA die een sterkere vertegenwoordiging van de werkende klasse in de parlementen wil realiseren om tot een ander beleid te komen, wordt en zal voortdurend aangevallen worden door het establishment. De bazen en hun regeringen hun gang laten gaan, betekent ook de deur nog verder openzetten voor overwinningen van extreemrechts.

Onze krant benadert de sociale en politieke verkiezingen niet vanuit een “neutraal” standpunt: we willen de sociale kant versterken. We kunnen niet vertrouwen op de traditionele media die gecontroleerd worden door grote bedrijven, of op de politieke vertegenwoordigers in de publieke media. Wie de touwtjes in handen heeft, bepaalt de toon. Daarom spelen onze krant, onze websites, onze aanwezigheid op sociale netwerken, onze boeken en brochures een cruciale rol.

We kunnen met onze beperkte middelen slechts deels opboksen tegen de dagelijkse stroom van patronale propaganda. Dat maakt een krant als De Linkse Socialist des te belangrijker. Om ons maandblad te publiceren, tweetalig, en onze website te stofferen hebben we je solidariteit nodig. Misschien ben je het niet altijd eens met ons, maar je begrijpt dat de benadering die wij brengen uniek is en steun verdient.

Naar aanleiding van 1 mei stellen we deze krant één keer per jaar open voor betaalde boodschappen van lezers, vakbondsafdelingen, bevriende handelszaken, organisaties… Ook dit jaar zullen we “Meigroeten” ophalen: strijdbare boodschappen of berichten aan de lezers van deze krant en onze website, in het kader van 1 mei, de dag van de arbeidersbeweging

Berichten moeten ons vóór 18 april bereiken en zullen in onze mei-edities worden gepubliceerd. 

Hier kan je het online formulier voor de meigroeten invullen

20 april: “de moeder aller quizzen” in Gent

We nodigen je graag uit voor de negende editie van onze quiz! Alle opbrengsten gaan naar de campagnes van ROSA, ALS en LSP.
We hebben ruimte voor 30 ploegen. Schrijf je in via liesjeu@hotmail.com. Je inschrijving is definitief na storting van je deelnamegeld op BE70 0688 9377 7225.

*** Opening deuren om 19u, eerste vraag stipt om 19u30 ***
*** 20€ per ploeg VVK ***
*** maximum 4 personen per ploeg ***

Facebook evenement

Betoog op 8 maart mee met Campagne ROSA

Betoog op de internationale vrouwendag met Campagne ROSA tegen seksisme, queerfobie, oorlogsgeweld, onderdrukking en kapitalisme! We roepen op om deel te nemen aan de acties op 8 maart. Vorm mee een strijdbaar ROSA-blok op het protest.

  • Stop bombing Gaza! Niemand is vrij tot iedereen vrij is!
  • My body my choice! Voor het recht op abortus, voor het recht om kinderen te krijgen zonder in armoede te vervallen!
  • Voor massale publieke investeringen in zorg, onderwijs, openbaar vervoer en degelijke jobs!
  • Stop extreemrechts, stop het antifeminisme. Socialistisch feminisme tegen onderdrukking en uitbuiting!

25-30 maart: meetings met Braziliaanse socialistische feministe

De gebeurtenissen in de voorbije jaren zijn angstaanjagend. Extreemrechtse en racistische politici zijn wereldwijd in opmars. Vlaams Belang bij ons, Wilders in Nederland, Milei in Argentinië en wie weet komt zelfs Trump terug. Waar extreemrechts aan de macht is, nemen racisme en geweld toe. Het meest extreme voorbeeld daarvan is het vreselijke bloedbad in Gaza. Met goedkeuring van het Westers imperialisme blijft het genocidair regime van de extreemrechtse Netanyahu Palestina verder koloniseren en uitmoorden. We moeten het hebben over hoe we wereldwijd strijd kunnen voeren tegen racisme, kolonialisme en extreemrechts. We nodigen een Braziliaanse activiste uit om eind maart te spreken op een reeks meetings. Wees erbij!

Over hoe te strijden tegen racisme en extreemrechts werden in de voorbije jaren in Brazilië wel wat lessen opgedaan. Het land ging door een diepe crisis. Toen in 2019 Jair Bolsonaro werd verkozen tot president was meteen duidelijk dat zijn presidentschap een gevaar vormde voor de werkende klasse, de onderdrukten en de Braziliaanse natuur. Vijf jaar later is het trieste bilan van zijn presidentschap dat hij Brazilië veranderde in een massagraf. Met minder dan 3% van de wereldbevolking was Brazilië goed voor 10% van alle COVID-19 slachtoffers. Maar dat is niet alles. Tussen augustus 2018 en juli 2021 verloor het Amazonewoud een gebied zo groot als België door illegale boskap en ontbossing. Tijdens zijn presidentschap verdubbelde het aantal racistische moorden op de inheemse bevolking. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talloze aanvallen op vrouwen- en LGBTQIA+ rechten. 

Maria Clara staat als socialistische activiste met haar beide voeten in de strijd tegen racisme en extreemrechts. Ze maakt deel uit van de Braziliaanse afdeling van ROSA International, Feministas Antiracistas Socialistas, en is lid van de Braziliaanse sectie van ISA, Liberdade, Socialismo e Revolução. Feministas.as werd vorig jaar opgericht als instrument in het verzet tegen de extreemrechtse krachten van Bolsonaro. Dat koppelt het aan strijd die druk zet op de nieuwe Lula-regering om maatregelen te implementeren die het leven van vrouwen en onderdrukten verbeteren. Ze strijden voor de rechten van de inheemse bevolking en het beschermen van het Amazonewoud. Ze eisen reproductieve rechten zoals abortus en toegang tot genderinclusieve, kostenloze gezondheidszorg voor onder meer transpersonen en een effectief beleid om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Eisen die meer dan ooit nodig zijn!

De erfenis van Bolsonaro is gruwelijk, maar een groeiende groep jongeren en werkenden is vastberaden om terug te slaan. Volgens Maria Clara is de uitdaging om daarvoor een gezamenlijke strijd op poten te zetten. Wat kunnen we van deze antikapitalistische boodschap in België meenemen? Kom luisteren naar Maria Clara, stel je vragen en probeer samen met ons beter te begrijpen waar onrecht vandaan komt en hoe het gestopt kan worden! 

  • Maandag 25 maart: 16u VUB – 20u Pianofabriek
  • Dinsdag 26 maart: Gent. 19u Blandijn
  • Woensdag 27 maart: Leuven. Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 (Lokaal B1.4) om 19u30
  • Donderdag 28 maart: Antwerpen 19u30 Multatuli
  • Zaterdag 30 maart: Luik
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist