Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Mei-editie van De Linkse Socialist komt vandaag uit

De affiches met de gezichten van kandidaten bij de verkiezingen verschijnen terug in het straatbeeld. Ruim een maand voor we naar de stembus trekken, ziet het er niet goed uit. De klassieke pro-kapitalistische partijen maken zich op voor een besparingsbeleid op een ogenblik dat de tekorten reeds alomtegenwoordig zijn. Kijk maar naar het onderwijs, waar de tekorten het Franstalig en Nederlandstalig onderwijspersoneel tot een eerste gezamenlijke actie in jaren brachten. 

Als alternatief voor de traditionele partijen wordt zeker langs Nederlandstalige kant naar extreemrechts gekeken. Gelukkig is er een lichtpunt met de opgang van de PVDA. Een stem voor de PVDA versterkt de roep om een vermogensbelasting op de superrijken, zelfs indien er uiteraard meer nodig zal zijn dan stemmen. Een krachtsverhouding opbouwen gebeurt op verschillende terreinen tegelijk, in het bijzonder door een actieve betrokkenheid en mobilisatie. De opgang van een linkse kracht is daar onderdeel van. Het is ook belangrijk in de strijd tegen extreemrechts. We spraken met een PVDA-kandidaat die 20 jaar geleden nog lokaal mandataris van het Vals Belang in Borgerhout was. 

Als de traditionele partijen met besparingen nog meer ellende zaaien, zal dit ook leiden tot meer verdeeldheid. Seksisme, racisme, queerfobie zijn uitdrukkingen van een rot systeem. Het zijn kwesties die de arbeidersbeweging aanbelangen en waarrond actieve strijd nodig is. In deze krant kijken we naar de zaak-De Pauw aan de hand van een interview met een sociaal werker. We hebben het ook over Pride is a Protest, de campagne waarmee we op de Brusselse Pride aanwezig zullen zijn en waarmee eind juni een regenboogzondag wordt georganiseerd in Gent. Die wordt gevolgd door een antifascistisch weekend. Ook inzake de strijd tegen seksisme en alles wat ons verdeelt, brengen we een lichtpunt in deze krant. De beruchte seksistische brulboei Jeff Hoeyberghs voerde een proces tegen Campagne ROSA. De uitspraak in hoger beroep is er nu: Hoeyberghs verliest. Zijn poging tot intimidatie van feministisch protest is mislukt. 

Uiteraard blijven we in deze krant spreken over Palestina en Gaza. Er dreigt een regionale escalatie en tegelijk blijft de grondinvasie van Rafah op de agenda staan. Het genocidair geweld gaat door, het protest ertegen ook. Sinds deze krant naar de drukker vertrok, is de datum voor de volgende nationale betoging bevestigd: 19 mei. Dat is vlak na de herdenking van de Nakba (15 mei). 

Verder hebben we aandacht voor de crisis in de industrie met de vraag hoe we tegen jobverlies kunnen strijden. Klimaat is niet sterk aanwezig in de huidige kiescampagne, maar het is een kwestie die van levensbelang is voor de mensheid. We maken een bilan op van de klimaatstrijd en zien positieve ontwikkelingen in de koppeling met verzet tegen alle vormen van onderdrukking en uitbuiting. 

In onze meikrant brengen we tenslotte naar jaarlijkse gewoonte meigroeten: boodschappen vanuit de arbeidersbeweging of van sympathisanten waarmee onze publicaties financieel gesteund worden. Ondanks de inflatie is de coverprijs van onze krant sinds 2009 gelijk gebleven. Dat is enkel mogelijk dankzij extra steun van abonnees, kopers en de bijdragen voor de meigroeten. Wil je deze krant en website socialisme.be ook extra steun geven? Stort op BE31 5230 8092 5155 van ‘Socialist Press’. 

Inhoud

 1. Nog meer ellende en verdeeldheid? Stem tegen hun tekorten, strijden voor socialisme
 2. Voor en na de verkiezingen: actie voeren voor een beleid dat vertrekt van de sociale noden || Kort || Poëzie
 3. Haal het geld waar het zit: doe de superrijken betalen!
 4. Een echt wijs plan zou in school en leerling investeren
 5. Franstalig en Nederlandstalig onderwijspersoneel: zelfde noden, zelfde strijd! || Neen aan de aanvallen op het stakingsrecht!
 6. Bad bank Vlaanderen en Van Hool || Audi Brussels: sociaal drama dreigt
 7. Jobverlies in de industrie. Welke inspiratie kunnen we halen uit de strijd van Clabecq? || Werken tot 67 jaar? Onmogelijk! Getuigenis van Martine, 59 jaar, postbode
 8. Israëlisch regime, imperialisme en regionale machten staan voor escalatie van ellende
 9. De grote catastrofe van 15 mei 1948. Het trauma van de Nakba
 10. Ons ontdoen van de klimaatcriminelen om tot een leefbare wereld te komen
 11. Interview. 20 jaar nadat hij voor het VB verkozen was, is buschauffeur Tony kandidaat voor de PVDA || Extreemrechtse Grijze Wolven nemen Koerden onder vuur
 12. Wat de zaak-De Pauw ons leert over grensoverschrijdend gedrag en de rol van machtsrelaties
 13. LSP-nieuws
 14. Drie weken na zwarte zondag: regenboogzondag op Pride is a Protest
 15. Seksist Jeff Hoeyberghs verliest proces tegen Campagne ROSA
 16. Tegen de opgang van extreemrechts en haat… Organiseer het antifascistisch antwoord
Product afbeelding
In onze webshop:
De Linkse Socialist mei 2024 [434] (PDF)
€2
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen

Geslaagde quiz in Gent

Vorige zaterdag was er in Gent de ‘Moeder aller quizzen’ georganiseerd door LSP, Campagne ROSA en ALS met 19 deelnemende ploegen. De sfeer zat er zeker in! De quiz werd gesmaakt door de aanwezigen, waarvan sommigen al voor de negende keer van de partij waren. Opmerkelijk nieuwtje: er komt volgend jaar een jubileumeditie. De tiende quiz zal plaatsvinden op zaterdag 22 februari 2025. Nu al inschrijven? Dat kan door een mailtje te sturen naar liesjeu@hotmail.com.

Nieuwe uitgave: marxisme en de strijd tegen onderdrukking

Vaak wordt ten onrechte beweerd dat het marxisme geen rekening houdt met verschillende vormen van onderdrukking; dat het van nature ‘klassenreductionistisch’ is – waarbij klassenuitbuiting de voorkeur krijgt boven andere vormen van onderdrukking zoals racisme, seksisme en LGBTQIA-fobie, waarvan het de verwoestingen minimaliseert of zelfs negeert. Ongeacht de enorme fouten van vele linkse stromingen rond deze kwestie, is dit een misvatting.

Marxisme is een filosofie die optimistisch en humanistisch pleit voor een verenigde, wereldwijde strijd van de arbeidersklasse tegen het kapitalisme – een zelf-emancipatoire visie en perspectief voor de uitgebuitenen en onderdrukten zelf om in opstand te komen tegen de kapitalistische klassenheerschappij. Het pleit voor de urgentie en noodzaak om een vastberaden strijd op te bouwen die niet alleen de rijkdom, grondstoffen en industrie van de samenleving uit particuliere handen kan nemen, maar ook in opstand komt tegen de kapitalistische staat die de status quo beschermt. Via deze democratische beweging van de massa’s van onderaf moet actief een alternatief voor de staat worden opgebouwd. Een dergelijk revolutionair perspectief voor een breuk met het kapitalisme – waarin de unieke kracht van een verenigde arbeidersbeweging doordrenkt van socialistische politiek centraal staat – is de kern van het marxisme.

Deze bundel brengt op 100 pagina’s tien sleutelteksten en artikels van de afgelopen jaren samen in een overzichtelijk geheel over marxisme en de strijd tegen onderdrukking.

Product afbeelding
In onze webshop:
Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons. Tegen onderdrukking
€8
Kopen

Couscous-avond in Brussel op 8 mei

LSP en Campagne ROSA Brussel zijn verheugd u uit te nodigen voor hun jaarlijkse couscous-event. Dit jaar verwelkomen we, in het teken van het herdenken van de overwinning op het fascisme in 1945, onze kameraad Júlia Chaves van Brazilië die haar ervaringen in de strijd tegen fascisme in Brazilië met ons zal delen. Dit evenement zal dé gelegenheid zijn om elkaar terug allemaal te zien en om te discussiëren over onze benadering naar de volgende verkiezingen toe. 

Praktische details:

 • Woensdag 8 mei -18:30
 • Hovenierstraat 45 – 1080 Molenbeek
 • Prijs : €10 sociale prijs, €15 gewone prijs
 • Vegetarische optie mogelijk
 • Drank aan democratische prijzen
 • Inschrijven: ammar.berro@hotmail.com / 0478.40.16.09
 • Betaling: BE54-3632-2931-3797 met als mededeling ‘couscous + naam’

Vormingsdag en kwis in Antwerpen

Vormingsdag 11 mei

Helaas is extreemrechts in opmars. Vals belang komt momenteel uit de peilingen als grootste Vlaamse partij. Dit geeft vertrouwen aan groepen als NSV, S&V, KVHV om terug naar buiten te komen. Dit is een gevaar voor iedereen die niet in hun kraam past. Denk aan mensen met recente migratieachtergrond, queer personen, vrouwen etc.. Hiertegen blijven we niet bij de pakken zitten. Het is tijd om te bouwen aan breed antifascistisch verzet. We doen dit onder meer met een anti-NSV betoging op 25 april, maar we willen ook leren over hoe we die strijd kunnen voeren. Daarom deze vormingsdag. We bespreken samen de geschiedenis van antifascistisch verzet in België, staan stil bij het ware gelaat van Vals Belang en gaan in op het belang van antikapitalisme voor antifascisten. Natuurlijk krijgt iedereen de kans om mee te spreken en te discussiëren.

Je bent welkom vanaf 12u30 en we starten om 13u00 met het programma. Het duurt tot 18u30 daarna eten we nog samen een lekkere maaltijd met wie wil. Erna kan je aansluiten bij ons quiz “de slimste kameraad”.

Inschrijven voor de vormingsdag kan via deze link: https://forms.gle/np2ii11NypM67ucU7

Quiz: ‘De Slimste Kameraad’

Ben jij de slimste kameraad van Antwerpen (en daarbuiten)? Kom het bewijzen op de LSP en ROSA Antwerpen quiz!
In een aantal uitdagende rondes testen we jouw algemene kennis. Kom mee quizzen en genieten van een drankje en natuurlijk de solidaire, socialistisch feministische sfeer!

Schrijf jouw team van 4 of 5 personen hier alvast in: https://forms.gle/NUBNyVbZaoZZdFnZ9

 • Wat: een algemene kennis quiz
 • Waar: Langstraat 102, Shelterzaal van wijkcentrum De Shelter
 • Wanneer: Op 11 mei, vanaf 20u00 tot 22u00
 • Deuren: 19u30
 • Kost: 5 euro per teamlid, te storten op BE95 0004 7860 3858
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist