Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Sterke 8 maart

Vorig jaar was er een dipje op 8 maart, nog versterkt door slecht weer. Dit jaar was het protest opnieuw groter, zeker in Brussel waar er 15.000 betogers waren. Ongetwijfeld speelt de woede over de horror in Gaza mee. Daarnaast ook het besef dat feministisch protest moet doorzetten nu rechts en extreemrechts het proberen af te blokken. Elke backlash leidt ook tot een tegenreactie. 

Campagne ROSA was goed vertegenwoordigd op de acties. Ons blok in Brussel was erg groot met honderden vaak jonge deelnemers. Meer dan 50 aanwezigen gaven hun contactgegevens op om mee te werken. Ook in Gent vormde Campagne ROSA een groot en strijdbaar blok. Hier haalden we ruim 30 contacten op, verkochten we 30 kranten en haalden we 250 euro steun op. In Luik was er een dag vol acties, van een feministisch piket ´s ochtends over een fietsparade op de middag tot een ROSA actie ´s avonds met 50 aanwezigen. In Luik haalden we 90 euro strijdfonds op. In Antwerpen hadden we een stand waarop we 100 euro steun ophaalden en voor 70 euro publicaties (kranten en boeken) verkochten. Tot slot waren we ook in Leuven met een stand.

De volgende afspraak is de sprekerstoer van Maria Clara, een Braziliaanse socialistisch-feministe. Zie onderaan. 

Vakbondsprotest tegen besparingen 

Dinsdag hield het ABVV een protestactie voor het gebouw van de EU. Die wil nieuwe strikte besparingsnormen opleggen die voor België neerkomen op 30 miljard euro besparingen. Rechts roept al dat deze middelen in de zorg en de sociale zekerheid moeten worden gezocht. De vakbondsleden zijn het daar uiteraard niet mee eens. Het protest was mak, zeker in verhouding tot de inzet. Ook inzake antwoorden op de burgerlijke argumentatie schieten de vakbondsleiders tekort. Redenen genoeg om het debat aan te gaan. LSP was aanwezig met een groep militanten en een stand. We verkochten 16 exemplaren van De Linkse Socialist, enkele boeken en voor 50 euro badges. 

Zondag Gaza betoging 

De humanitaire ramp en dreigende grondinvasie in Rafah maken dat de Gaza betoging van komende zondag erg belangrijk is. Nu al is de internationale protestbeweging historisch en zet deze druk op regeringen. Dit volstaat echter niet om een einde te maken aan de horror. Blijven protesteren en enkel op onze eigen krachten vertrouwen is de boodschap. LSP zal er uiteraard bij zijn deze zondag.

25-30 maart: meetings met Braziliaanse socialistische feministe

De gebeurtenissen in de voorbije jaren zijn angstaanjagend. Extreemrechtse en racistische politici zijn wereldwijd in opmars. Vlaams Belang bij ons, Wilders in Nederland, Milei in Argentinië en wie weet komt zelfs Trump terug. Waar extreemrechts aan de macht is, nemen racisme en geweld toe. Het meest extreme voorbeeld daarvan is het vreselijke bloedbad in Gaza. Met goedkeuring van het Westers imperialisme blijft het genocidair regime van de extreemrechtse Netanyahu Palestina verder koloniseren en uitmoorden. We moeten het hebben over hoe we wereldwijd strijd kunnen voeren tegen racisme, kolonialisme en extreemrechts. We nodigen een Braziliaanse activiste uit om eind maart te spreken op een reeks meetings. Wees erbij!

Over hoe te strijden tegen racisme en extreemrechts werden in de voorbije jaren in Brazilië wel wat lessen opgedaan. Het land ging door een diepe crisis. Toen in 2019 Jair Bolsonaro werd verkozen tot president was meteen duidelijk dat zijn presidentschap een gevaar vormde voor de werkende klasse, de onderdrukten en de Braziliaanse natuur. Vijf jaar later is het trieste bilan van zijn presidentschap dat hij Brazilië veranderde in een massagraf. Met minder dan 3% van de wereldbevolking was Brazilië goed voor 10% van alle COVID-19 slachtoffers. Maar dat is niet alles. Tussen augustus 2018 en juli 2021 verloor het Amazonewoud een gebied zo groot als België door illegale boskap en ontbossing. Tijdens zijn presidentschap verdubbelde het aantal racistische moorden op de inheemse bevolking. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn talloze aanvallen op vrouwen- en LGBTQIA+ rechten. 

Maria Clara staat als socialistische activiste met haar beide voeten in de strijd tegen racisme en extreemrechts. Ze maakt deel uit van de Braziliaanse afdeling van ROSA International, Feministas Antiracistas Socialistas, en is lid van de Braziliaanse sectie van ISA, Liberdade, Socialismo e Revolução. Feministas.as werd vorig jaar opgericht als instrument in het verzet tegen de extreemrechtse krachten van Bolsonaro. Dat koppelt het aan strijd die druk zet op de nieuwe Lula-regering om maatregelen te implementeren die het leven van vrouwen en onderdrukten verbeteren. Ze strijden voor de rechten van de inheemse bevolking en het beschermen van het Amazonewoud. Ze eisen reproductieve rechten zoals abortus en toegang tot genderinclusieve, kostenloze gezondheidszorg voor onder meer transpersonen en een effectief beleid om gendergerelateerd geweld te bestrijden. Eisen die meer dan ooit nodig zijn!

De erfenis van Bolsonaro is gruwelijk, maar een groeiende groep jongeren en werkenden is vastberaden om terug te slaan. Volgens Maria Clara is de uitdaging om daarvoor een gezamenlijke strijd op poten te zetten. Wat kunnen we van deze antikapitalistische boodschap in België meenemen? Kom luisteren naar Maria Clara, stel je vragen en probeer samen met ons beter te begrijpen waar onrecht vandaan komt en hoe het gestopt kan worden! 

  • Maandag 25 maart: 19u30 Pianofabriek
  • Dinsdag 26 maart: Gent. 19u30 Blandijn
  • Woensdag 27 maart: Leuven. Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 (Lokaal B1.4) om 19u
  • Donderdag 28 maart: Antwerpen 19u30 Multatuli
  • Zaterdag 30 maart: Luik
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist