Nieuws van LSP, een partij om de wereld te veranderen

Geslaagde meetings met Maria Clara

Deze week sprak de Braziliaanse socialistische feministe Maria Clara al in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen. Morgen volgt een laatste meeting in Luik. In Brussel werd gestart met een bijeenkomst aan de VUB in de late namiddag en ’s avonds een publieke bijeenkomst van Campagne ROSA en LSP-PSL in de Pianofabriek. Daarop waren 35 aanwezigen. Dinsdag was er een meeting in Gent met 30 aanwezigen, waaronder enkele mensen die voor het eerst aan een activiteit deelnamen. Woensdag was Leuven aan de beurt en donderdag Antwerpen, met telkens nieuwe gezichten rond tafel. In Antwerpen waren we met 25 aanwezigen. Het was een geslaagde tournee die naar meer smaakt. Internationalisme is een essentieel onderdeel van onze strijd voor maatschappijverandering.

VUB
Antwerpen

Aprileditie van De Linkse Socialist komt vandaag uit

In deze editie van De Linkse Socialist hebben we twee centrale thema’s, die elkaar deels overlappen. Er is de opgang van extreemrechts bij ons (en internationaal) met de strijd daartegen. Daarnaast blijft de woede over het genocidale bloedbad in Gaza bijzonder groot en is het belangrijk om na te gaan hoe we het extreemrechtse regime in Israël kunnen stoppen. 

In het kader van de strijd tegen extreemrechts roepen we op tot een anti-NSV betoging in Antwerpen op 25 april. NSV verloor zijn erkenning in Leuven na een racistische meeting met Van Langenhove waartegen er gelukkig ook protest was. In Antwerpen wil het nu terug aansluiten bij een oude traditie van haatmarsen door de studentenbuurt. Er wordt een tegenactie opgezet. We spraken voor deze krant met Julien Dohet van het Luikse Front Antifasciste en syndicaal actief bij BBTK. Hij is één van de voortrekkers van een nieuwe nationale coördinatie van antifascisten. 

De dreiging van een zwarte zondag is mee het resultaat van een aanhoudend asociaal beleid. Als het van de rechterzijde en de internationale instanties afhangt, wordt dat beleid verder opgevoerd. Voor de wapenwedloop en protectionisme zijn er wel middelen, voor onze zorg, onderwijs en openbare diensten niet. Een nieuwe besparingsronde van 30 miljard euro zou rampzalig zijn voor de levensstandaard van de meerderheid van de bevolking. 

In het kader van de strijd tegen extreemrechts kijken we ook naar enkele buitenlandse ontwikkelingen. De snelle opgang van Chega in Portugal aan de vooravond van de 50ste verjaardag van de Anjerrevolutie, ook al op 25 april. Daarnaast ook de situatie in India waar extreemrechts ondertussen al 10 jaar aan de macht is. 

Uiteraard blijven we ook over Gaza spreken. De tweede cover, op pagina 16, is hieraan gewijd alsook het dossier op pagina’s 8 en 9. Er wordt ingegaan op de humanitaire ramp, maar ook op wat wij kunnen doen om de historische internationale protestbeweging te versterken en te concretiseren in het verzet tegen bedrijven die profiteren van de productie en handel in wapens en materiaal gebruikt voor de bezetting en het genocidale geweld. 

Het is niet allemaal kommer en kwel in deze krant. We hebben het ook over de tegenbeweging. In het kader van de sociale verkiezingen is onze klasse zich aan het organiseren. Na een algemene inleiding vorige maand laten we nu kandidaten aan het woord. Dat organisatie van de klasse resultaat oplevert, vieren we dit jaar trouwens met de 80ste verjaardag van de sociale zekerheid. Daar hebben we eveneens een artikel over in deze krant. 

De opbouw van een tegenbeweging gebeurt op verschillende terreinen. De strijd tegen onderdrukking is er een belangrijk onderdeel van. Dit gaat in tegen het huidige systeem, maar ook tegen extreemrechts dat van het goedpraten van onderdrukking een centraal thema maakt. Op pagina 15 publiceren we een eerste oproep voor de campagne Pride is a Protest. 

Inhoud

  1. Tegen extreemrechts: strijd en solidariteit
  2. Zwarte zondag op komst. Verzet nu al organiseren! || Protest leidt tot intrekking erkenning NSV-Leuven. Op naar anti-NSV betoging in Antwerpen!
  3. Interview. Julien Dohet (ABVV) over de oprichting van de Belgische Antifascistische Coördinatie
  4. 30 miljard besparen? Geen sprake van! || Kort || Gedicht 
  5. Voor het behoud alle jobs! Breng Van Hool in publieke handen om groene bussen te bouwen! || Werken tot 67? Onmogelijk! Getuigenis van Andrée, 47 jaar, serveerster in een brasserie
  6. Sociale verkiezingen: kandidaten aan het woord
  7. Vervolg van pagina 6
  8. Honger ingezet als wapen in genocidaal bloedbad || Blijven strijden tot de Palestijnen van kapitalistische gruwel verlost zijn! || Wapenhandel naar Israël: stop de hypocrisie! Verandering bekomen door internationaal verzet!  || Kort
  9. Vervolg van pagina 8
  10. 50 jaar na de Anjerrevolutie staat extreemrechts terug op in Portugal || De Portugese waarschuwing voor Franstalig België
  11. India: Modi op weg naar een nieuwe ambtstermijn met meer communautaire en sociale spanningen
  12. 80ste verjaardag van de sociale zekerheid. Het beste eerbetoon is sociale strijd!
  13. Nieuws van LSP
  14. Staking bij AVJ in Luik levert resultaat op. Interview met twee personeelsleden || Money always wins – tenzij we de strijd ertegen aangaan! ||Oostenrijk: feministisch protest na vijf vrouwenmoorden op 24 uur in Wenen
  15. No pride for some, without liberation for all of us || Stop transfobie en rechts. Justice for Nex Benedict!
  16. Stop het genocidale bloedbad in Gaza
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (papier)
€20
Kopen
Product afbeelding
In onze webshop:
Abonnement op De Linkse Socialist voor 12 nummers (PDF)
€20
Kopen

Betoging tegen racisme

Afgelopen zondag was er een nationale betoging tegen racisme. Duizenden mensen stapten op in een betoging die vertrok en eindigde aan het Albertinaplein, vlakbij het Centraal Station in Brussel. Wij hadden een stand op dat plein waar we ons materiaal verdeelden, waaronder twee nieuwe nationale pamfletten (een over de strijd tegen onderdrukking, een over antifascisme), badges, kranten en boeken. Onze militanten stapten in de betoging op in het blok van de Belgische Antifascistische Coördinatie, een nieuwe nationale samenwerking die we actief ondersteunen.

Meigroeten: steun socialistische media

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie