India. Stop het oplopende communautaire geweld!

Reactie van Socialist Alternative (ISA in India)

Na de volstrekt ondemocratische schorsing van 141 parlementsleden en het doordrukken van nieuwe onderdelen van de strafwet en een nieuwe telecommunicatiewet, kwam de rechtse partij BJP van premier Modi met haar kroonjuweel van communautaire borstklopperij. De opening van de Ram Mandir, de tempel voor Ram in Ayodhya, is de meeste uitbuitende en dure dergelijke vertoning tot nu toe. De tempel, die gebouwd is op een eerder vernietigde moskee, is een bewijs van de eeuwige haat van de rechtervleugel van de Hindutva en haar streven om van India een Orwelliaanse nachtmerrie te maken.

Het is geen toeval dat deze gebeurtenissen elkaar snel opvolgen, want het spektakel van deze architecturale belichaming van onderdrukking is een tactiek om de aandacht af te leiden van de talrijke en flagrante tekortkomingen van de BJP, waaronder de eerder genoemde schorsing van parlementsleden en de volledige omverwerping van het rechtssysteem, evenals de illegale moord op Hardeep Singh Nijjar op buitenlandse bodem (zie dit artikel: https://socialistindia.org/2023/11/24/indo-canadian-diplomatic-row-how-did-we-get-here/), voortdurende wapendeals met het genocidale Israëlische regime en het mogelijk maken van verdere etnische zuivering door het verstrekken van arbeidsvergunningen aan Indiase arbeiders zonder vakbond – en van een beleid dat, ondanks alle praatjes over de economische opkomst van India, vooral de miljardairselite heeft bevoordeeld. Het is geen toeval dat de twee meest prominente vertegenwoordigers van de heersende klasse, Ambani en Adani, tot de gaststerren behoorden bij de inwijding van de tempel. 

Ondanks het spektakel dat massa’s beroemdheden als aasgieren naar het rottende lijk van het Indiase secularisme bracht, walgen veel arme en werkende Indiërs van de vele miljarden Roepees die alleen al door de regering van Uttar Pradesh aan de inwijdingsceremonie werden uitgegeven, om nog maar te zwijgen van de meer dan 30 miljard Roepees die privé werden ingezameld. Men hoeft niet verder te gaan dan de woorden van de jongerenactivist Adarsh Raj die zo welsprekend opmerkte: “tempels brengen alleen bedelaars…scholen zijn wat belangrijk is!” In een staat waar volgens de laatste volkstelling één op de drie inwoners niet kan lezen en schrijven, staat deelstaatpremier ‘Yogi’ Adityanath erop dat het equivalent van het jaarinkomen van meer dan 15.000 mensen het best kan worden besteed aan een 10 weken durende viering van de vernieling van Babri Masjid, de moskee waar nu de Ram tempel staat.

India is uitgebarsten in een vuurzee van saffraanvlammen toen Hindutva-meutes in het hele land lukraak aanvallen uitvoerden op moslims. Ouderen zijn geslagen met stokken, staven en kettingen, een kerkhof is in brand gestoken, moslimwinkels zijn platgewalst en vreedzame bijeenkomsten van minderheden en Bahujan-gemeenschappen (verzamelnaam voor onderdrukte kasten, stammen, moslims, minderheden … die samen de demografische meerderheid van het land vormen) werden verstoord met geweld en vernielingen. Een van de meest flagrante schendingen was de ontheiliging van gebedshuizen, zowel door de menigte als door het georganiseerde geweld van de staat. Moskeeën en kerken werden bekogeld met stenen en beklad met saffraan-vlaggen (saffraan is het symbool van de BJP). De regering van Delhi maakte van de gelegenheid gebruik om niet alleen de 800 jaar oude Mehrauli moskee plat te walsen, maar ook de aangrenzende Bahrul Uloom school voor weeskinderen en het kerkhof van de moskee, een geval van kwetsende grafschending.

Adityanath is van plan om de catastrofe van de Babri Masjid te herhalen met nog een gefabriceerde crisis rond de moskee Gyanvapi, waarbij zijn corrupte rechtbank langzaam de deur opent voor nog een georganiseerde rel. Het verlenen van het recht om afgoden te aanbidden in de kelder van een moskee is niet alleen een van de ernstigste vormen van ontheiliging die mogelijk is, maar is ook doelbewust ontworpen om meer controverse en geweld uit te lokken en een nieuw 1992 te ontketenen (in 1992 was er grootschalig geweld in Ayodhya).

Centraal in de waanzin staat één idool boven alle andere: de god-koning Modi, die in zijn zucht naar macht zichzelf in de schoenen van de tempelpriesters heeft geschoven door de nog onvoltooide tempel persoonlijk in te wijden, in strijd met de hindoetradities. Voor een man die door zijn eigen partij wordt beschreven als een “koning der goden” zijn de bijzonderheden van de hindoeïstische spirituele praktijk van weinig belang vergeleken met de praktische overwegingen om deze farce zo te timen dat het samenvalt met de naderende verkiezingen van 2024 en de verjaardag van de illegale annexatie van Kasjmir. Toch zou het simpelweg herhalen van het gezang van “Modi, Modi, Modi” door de rechtervleugel een slechte dienst bewijzen aan de talrijke, dichtbevolkte en moorddadige organisaties die hebben bijgedragen aan deze parade van onverdraagzaamheid. De schuld voor dit incident ligt niet alleen bij Modi, maar bij de hele Bharatiya Janata Party (BJP), Vishwa Hindu Parishad (VHP), Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), evenals elke zogenaamde “oppositie” partij die niets deed om dit te stoppen, inclusief de INDIA Alliance die gewoon toekeek en zweeg toen de begrafenismuziek klonk voor India’s ‘seculiere, socialistische republiek’.

Socialist Alternative in India veroordeelt de Ram Mandir en alles waar het voor staat: verspilling van publieke middelen, het vieren van onverdraagzaamheid, het versterken van kastenonderdrukking en bovenal de Hindutva-ideologie en haar zinloze vernietiging van alle diversiteit in India. De arbeidersklasse van India moet zich hier eensgezind tegen verzetten en de kanker van Hindutva en het giftige kapitalistische systeem dat de voorwaarden heeft geschapen voor de opkomst ervan, uitroeien. Samen kunnen we een socialistisch India en een socialistische wereld opbouwen!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist