Democratische rechten in India verder ondermijnd: 146 parlementsleden geschorst

De rechts-nationalistische regering van premier Modi (BJP) gaat verder in de aanval tegen democratische rechten. Wie zich verzet tegen het beleid wordt al langer vervolgd. Zo is er een proces tegen de ook bij ons bekende schrijfster Arundhati Roy. Nu richt de heersende BJP zich ook tegen parlementsleden van de oppositie.

De afgelopen week zijn er 146 parlementsleden geschorst. Als officiële aanleiding hiervoor werd het ‘verstoren van de parlementaire werkzaamheden’ ingeroepen nadat de oppositie een debat eiste na een incident waarbij bezoekers aan het parlement (die binnenkwamen met een toegangspas aangevraagd door BJP-verkozenen) een gasfles hadden geopend. Om elk debat daarover te vermijden, worden verkozenen van de oppositie nu geschorst. Die kondigde protestacties aan met ook betogingen. Socialist Alternative, onze Indische afdeling, zal daaraan deelnemen, zonder illusies in de gevestigde oppositiepartijen.

Momenteel is er in België heel wat aandacht voor de Chinese banden van het Vlaams Belang. Een stunt met mondmaskers lijkt in het gezicht van Filip Dewinter te ontploffen. Minder bekend is dat het Vlaams Belang ook hoog oploopt met het regime van de rechts-nationalistische premier Modi. In januari 2020 bezocht Europees Parlementslid Tom Vandendriessche samen met andere extreemrechtse politici India. Islamofobie is een hoeksteen van het beleid van Modi en dat valt in de smaak bij extreemrechts in Europa. Omgekeerd ziet de BJP in extreemrechts een bondgenoot. Dat is historisch steeds zo geweest: de RSS-militie die aan de BJP gelieerd is, werd in 1925 opgezet naar het model van de Italiaanse fascistische milities.

De Standaard 23 januari 2020: Tom Vandendriessche op bezoek bij Modi.

Het ‘democratisch’ gehalte van extreemrechts aan de macht zien we nu in India. Enkele maanden voor algemene parlementsverkiezingen worden tientallen verkozenen van de oppositie geschorst. Tegelijk wordt de retoriek van verdeeldheid, onder meer rond Kasjmir, versterkt. Dit is het voorbeeld waar het Vlaams Belang naar opkijkt.

De Indische afdeling van International Socialist Alternative publiceerde onderstaande korte eerste reactie en zal deelnemen aan het protest tegen de aanvallen op de democratische rechten.

“De verachtelijke communalistische en totalitaire BJP-regering heeft de onderdrukking van de politieke oppositie opnieuw opgevoerd met een ongekende schorsing van 146 parlementsleden. Hoewel dit slechts een van de vele schendingen van democratische rechten is, verandert deze stap de aard van de politieke strijd in kwalitatieve zin, omdat het de eerste poging is om de oppositie openlijk te zuiveren van hun gekozen posities. Het is verreweg de grootste schorsing in zijn soort, meer dan het dubbele van de schorsing in 1989 van 63 parlementsleden door de regering van Rajiv Gandhi tijdens het onderzoek naar de moord op zijn moeder. Ongeveer 15 miljoen Indiërs hebben hun stem in het parlement verloren, meer dan 10% van de bevolking van het land.”

“Deze zuivering komt op een moment dat de BJP probeert om strafwetten te herschrijven die henzelf de macht geven om tegenstanders te vervolgen zonder verantwoording af te leggen. Het is duidelijk de bedoeling om zoveel mogelijk onpopulaire, ongrondwettelijke en ondemocratische wetten erdoor te rammen, waaronder de Bharatiya Nyaya Sanhita [de strafwet], die politiegeweld legaliseert, opsluiting voor onbepaalde tijd zonder proces mogelijk maakt en een definitie van ‘terrorisme’ hanteert die zo breed is dat ze naar believen kan worden toegepast. Dan is er ook nog de telecommunicatiewet, die de regering wettelijk toestemming geeft om privéberichten te onderscheppen en telecomdiensten naar believen op te schorten.”

“India kende geen dergelijke brutale repressie sinds de noodtoestand [uitgeroepen door Indira Gandhi van 1975 tot 1977]. De beknotting van de mensenrechten destijds liet een litteken achter in de geschiedenis van het land. De gevestigde oppositiepartijen Congress, TMC, DMK, AAP en anderen zullen zich beperken tot symbolische acties. De noodtoestand in de jaren 1970 toonde dat Congress zelf bereid is dezelfde onderdrukking toe te passen als de gelegenheid zich voordoet. De op één na grootste schorsing van parlementsleden gebeurde door Congress zelf in een poging om de kritiek op het onderzoek naar de moord op Indira Gandhi het zwijgen op te leggen.”

“Vakbonden, werkende mensen en iedereen die gelooft in het verdedigen van democratische rechten moeten opstaan om te protesteren tegen deze openlijk totalitaire zet van de BJP. We moeten samen optrekken, niet om de burgerlijke partijen te steunen of omwille van hen, maar om te voorkomen dat het land verder afglijdt naar de nachtmerrie van een rechtse dictatuur. De INDIA Alliance [een verbond van zowat alle grote oppositiepartijen] heeft al protestmarsen aangekondigd op 22 december. Socialist Alternative zal daaraan deelnemen en we moedigen iedereen aan om zich bij ons aan te sluiten.”

“Stop de aanvallen op democratische rechten! Congress zal ons niet redden, alleen de verenigde arbeidersklasse kan dat!”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist