Hong Kong. Linkse socialisten nemen deel aan gemeenteraadsverkiezingen

Onze zusterorganisatie Socialist Action neemt voor het eerst deel aan regionale verkiezingen in Hong Kong. Sally Tang Mei-ching is kandidaat in Un Chay en So Uk. De 22-jarige studente Sally is kandidaat namens Socialist Action dat in alliantie met de Liga van Sociaaldemocraten (LSD) naar de verkiezingen trekt. Ze is de enige vrouwelijke kandidate onder de 22 LSD-kandidaten voor de verkiezingen, ze is tevens de jongste. Haar kandidatuur kan op heel wat enthousiasme rekenen. De verkiezingen vinden plaats op 6 november.

Vincent Kolo, chinaworker.info

Op 23 september werd de kandidatuur van Sally officieel ingediend. Dat gebeurde in aanwezigheid van LSD-parlementslid ‘Long hair’ Leung Kwok-hung. Sally benadrukte dat de strijd voor vrouwenrechten een van haar prioriteiten is. Ze beloofde ook om te leven aan het gemiddelde loon van een arbeider als ze wordt verkozen en ze eiste het ontslag van politiecommissaris Andy Tsang Wai-hung die onder vuur ligt wegens repressieve politiemethoden.

“De politici van Hong Kong worden extreem betaald”, verklaarde Sally. “Donald Tsang [hoofd van de regering van Hong Kong] krijgt meer dan Obama”. In navolging van wat het CWI internationaal verdedigt, beloofde Sally dat ze als verkozene aan een gemiddeld arbeidersloon zou leven. Dat betekent dat ze slechts een derde van het loon van een gemeenteraadslid (25.000 Hong Kong dollar of 3.200 Amerikaanse dollars) zou aanvaarden. “De rest zal gaan naar de campagnes van Socialist Action voor de rechten van de werkenden en de armen”, aldus Sally.

Enorme armoede, gebroken beloften

Un Chao en So Uk is een onderdeel van het district Sham Shui Po, een van de armste van Hong Kong. Dit district kent de hoogste jongerenwerkloosheidscijfers met 12% van de jongeren zonder baan. Het mediane inkomen bedraagt slechts 14.500 Hong Kong dollars per maand, een derde onder het mediane cijfer voor de hele stad. Meer dan een op de vijf gezinnen leeft onder de officiële armoedegrens. In de huizenblokken krioelt het van de beruchte ‘kooien’ waarin mensen wonen. (zie het artikel ‘Housing bubble feeds popular anger’)

De huidige verkozene in Un Chau en So Uk is lid van de Alliance for Democracy and People’s Livelihoods (ADPL), een kleine rechtse pro-democratische partij. De ADPL steunde de ondemocratische electorale hervorming van de regering vorig jaar. De leiders van de partij staan voor onderhandelingen en compromissen (lees: geen strijd) met de dictatuur van Peking die de regering van Hong Kong volledig controleert. De traditionele rivaal van de ADPL in het kiesdistrict is de Peking-gezinde Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong (DAB), de grootste regeringsgezinde partij. De DAB is in feite een frontorganisatie van de heersende ‘communistische’ partij van China. Die partij controleert de regering van Hong Kong zonder er formeel te bestaan. De DAB staat voor een neoliberaal beleid dat de belangen van de zakenwereld verdedigt. Dat wordt gecombineerd met een autoritaire repressieve politieke agenda.

“Deze verkiezingen zullen een moeilijke strijd vormen, zeker voor een nieuwe kracht zoals wij”, stelt Sally. “ADPL beschouwt Un Chau als een bastion. Maar de partij biedt geen alternatief op het beleid van de DAB en de regering. Ze staan niet voor massastrijd tegen het dictatoriale bewind waardoor hun steun voor democratie eigenlijk beperkt wordt tot holle woorden. Hun verraad over de electorale hervorming vorig jaar maakt duidelijk dat ze steeds dichter bij de regering staan”.

Socialistisch alternatief

Socialist Action neemt aan de verkiezingen deel om een socialistisch alternatief naar voor te brengen. We willen de noodzaak van collectieve strijd rond huisvesting, lonen, arbeidsvoorwaarden en democratische rechten op de agenda zetten.

Rond al die kwesties staan de andere partijen aan dezelfde kant als de kapitalisten. Het establishment probeert de gemeenteraden zoveel mogelijk te depolitiseren zodat de verkiezingen als onbelangrijk en amper politiek worden gezien. Door op te komen, wil Socialist Action daar tegen ingaan. We willen van deze verkiezingen gebruik maken om het politieke bewustzijn te vergroten.

De centrale slogans van onze campagne zijn:

  • Weg met de miljardairs, wij verdedigen de miljarden gewone mensen
  • Verlaging van de lonen van de politici – Sally Tang Mei-ching belooft om slechts een derde van het loon van een verkozene op te nemen
  • Weg met de heerschappij van de vastgoedsector – weg met de kapitalisten
  • Stop artikel 23 (nationale veiligheidswet), stop de eenpartijdictatuur
  • Meer middelen voor sociale uitgaven, pensioenen, ziekenhuizen en openbare diensten

Onze kandidatuur kon al op enige mediabelangstelling rekenen, zeker gezien het gebrek aan vrouwelijke kandidaten bij de lokale verkiezingen.

Heerschappij van de vastgoedsector

De kwestie van huisvesting en huizenprijzen is een tijdbom in Hong Kong. Enkele vastgoedtyconen domineren de volledige huizenmarkt. Vier op de vijf inwoners van Hong Kong wil dat de regering opnieuw zelf overgaat tot het subsidiëren van huisvesting.

“De twee grootste vastgoedbedrijven in Hong Kong controleren 70% van de markt voor nieuwe residentiële woningen”, aldus Sally. “We roepen op tot een massale investering in publieke huisvesting om jaarlijks 50.000 woningen met goedkope huurprijzen te bouwen. Momenteel worden er nog geen 15.000 publieke huizen per jaar gebouwd.”

Socialist Action roept ook op tot de nationalisatie van de banken en de vastgoedbedrijven en dit onder democratische controle van de bevolking.

De huurprijzen op de private markt zijn dit jaar alleen al met gemiddeld 10% toegenomen. Veel kleine handelaars moeten de deuren sluiten omdat ze de huurprijzen niet aankunnen. Huurprijzen stuwen de inflatie verder de hoogte in. De inflatie bereikte deze zomer met 7,9% het hoogste niveau sinds 16 jaar.

Electorale alliantie

Door een alliantie te vormen met LSD, een grotere en bekende formatie in Hong Kong, kunnen we ons eigen verkiezingsmanifest verspreiden alsook eigen pamfletten en slogans. Daarbij gebruiken we zowel het logo van LSD als dat van Socialist Action. De LSD is de meest radicale formatie in het lokale parlement van Hong Kong, de formatie roept op tot de nationalisatie van de transportsector, een vermogensbelasting en het opdrijven van de sociale uitgaven. Wij steunen die voorstellen, maar verbinden het met de noodzaak om in te gaan tegen het kapitalisme en steun op te bouwen voor een socialistisch programma.

“Het is onze bedoeling om te discussiëren om gewone werkenden, gepensioneerden, werklozen en migranten en om doorheen die discussies de noodzaak van een socialistisch alternatief breder ingang te laten vinden. We willen onze organisatie opbouwen en nieuwe leden winnen”, aldus Sally Tang. “We zullen ingaan tegen het falen van het regeringskamp, maar ook tegen de zogenaamde ‘democratische’ partijen zoals APDL. We bieden de kiezer een socialistisch alternatief aan.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie