Grains Noirs in Molenbeek: nieuwe staking tegen agressieve opstelling van de bazen

Na de aankondiging van het ontslag van 8 collega’s en de weigering van de directie om met de vakbondsvertegenwoordigers te overleggen, is op dinsdag 7 februari een staking begonnen bij cateraar Grains Noirs in Molenbeek. We spraken met de aanwezigen op het piket, onder meer ABVV-afgevaardigden Miloud Horch en Abdellatif Ennassiri.

Door Stéphane (Brussel)

Op donderdag 2 februari heeft de directie het ontslag aangekondigd van 8 werknemers in dit bedrijf waar bijna 70 mensen werken. Er werd onmiddellijk een werkonderbreking georganiseerd en de werknemers stelden vragen over de reden van de ontslagen. Aangezien er de maandag daarop geen reactie kwam van de directie, besloot het personeel in een gezamenlijke vakbondsactie van ABVV Horval en ACV Voeding en Diensten te staken totdat hun collega’s weer in dienst werden genomen.

Het aanvallen van het personeel is niets nieuws voor de directie van Grains Noirs. In 2015 werden 9 werknemers, waaronder 3 afgevaardigden, ontslagen omdat ze voedsel zouden hebben gestolen en de hygiënenormen niet zouden hebben nageleefd. Het ging om valse beschuldigingen om te verhullen dat de directie zich wilde ontdoen van strijdbare vakbondsafgevaardigden in de aanloop naar de sociale verkiezingen van 2016. De staking resulteerde destijds in de re-integratie van deze collega’s (zie link hieronder).

Aangezien Grains Noirs bereide maaltijden levert aan grote distributiegroepen, is de werkplaats nooit gesloten tijdens de perioden van lockdown als gevolg van de pandemie. De directie heeft in deze periode haar zakken gevuld op de kap van het personeel, dat nu niets dan minachting terugkrijgt.

Werknemers worden vaak onder druk gezet om flexibel te zijn en overuren te maken, vooral in de kersttijd, wanneer het niet ongewoon is om tot 2 uur ’s nachts te moeten werken. Deze aankondiging van ontslagen komt net na de feestdagen, wat geen toeval is.

De directie van het bedrijf doet vaak beroep op uitzendkrachten, waardoor alle werknemers onder druk komen te staan. Het gemeenschappelijke vakbondsfront roept op tot het beëindigen van uitzendwerk.

Op maandag 6 februari wilde het personeel dat op het punt stond te gaan staken een gebaar maken: een laatste vrachtwagen laten gaan voor de klanten van Carrefour, Pain Quotidien en Delitraiteur. De directie reageerde met al haar arrogantie. In de ochtend van 7 februari sloot zij de toegang tot het gebouw af voor de stakers en verhinderde zij het gebruik van de personeelsruimten en met name de toiletten.

Voor de directie is dit een poging om de wil om te vechten te stoppen. Maar de werknemers zijn vastbesloten hun staking door te zetten totdat hun collega’s weer in dienst worden genomen. Tegen de agressie van de bazen antwoorden de stakers: “Er is werk voor iedereen!”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie