Coronahaard bij Inbev-Jupille leidt tot staking. “We worden opgeofferd voor de productie”

 

Er is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld op de site van de multinational AB-Inbev in Jupille, in de buurt van Luik. Bij tien werknemers werd besmetting vastgesteld. Eén van hen, Carlo, bevindt zich momenteel tussen leven en dood. De boodschap van het management is eenvoudig: ‘het leven gaat door’. Afgelopen donderdag werd een staking uitgeroepen. De houding van de directie is onaanvaardbaar. Om het gebrek aan menselijkheid nogmaals te bevestigen, stuurde de directie zondagavond en deze ochtend een deurwaarder naar de stakingspost.

De woede op het piket was erg voelbaar deze morgen. “Er is geen menselijkheid meer, het gaat enkel om het geld. Dit is een miljardenbedrijf. Voor hen zijn we gewoon getallen. En onze kinderen, wat gebeurt er met hen als we dit zomaar laten passeren?” Onder de arbeiders is het algemeen geweten dat er al actie nodig was om de eerste veiligheidsmaatregelen op te leggen. Wat was de houding van de directie toen? “De personeelsmanager kwam naar buiten om ons te zeggen dat er in Italië wel gewerkt werd. Dat er doden vielen in Italië, was blijkbaar niet van belang. We worden opgeofferd voor de productie, dat is waar het om draait.” Toen veiligheidsmaatregelen geëist en afgedwongen werden, waren de grote directeurs uiteraard niet te bespeuren.

Een andere arbeider voegt hieraan toe: “De directie is niet menselijk, maar dat is niet nieuw. Er is in het algemeen een verslechtering van de werkomstandigheden. Op vlak van hygiëne en onderhoud wordt men steeds lakser. Dat was al voor Covid-19 zo. Vroeger waren er ernstige nazichten van de apparatuur. We namen daar echt de tijd voor. Nu wordt op alles bespaard. Alle budgetten en alle werktijd is heel sterk afgemeten.”

Bericht van de directie verstuurd naar de stakers

Alle aanwezigen op de stakerspost zijn uiteraard verontwaardigd dat er een deurwaarder op hen afgestuurd wordt. Daarnaast voert de directie de druk op met sms-berichten maar ook telefoontjes. “De veilige terugkeer naar het werk is gegarandeerd. Alle testresultaten van donderdag zijn negatief. Wie niet werkt, wordt niet betaald. Laten we positief zijn en snel het werk hervatten om de toekomst van Jupille veilig te stellen door de strikte naleving van de Covid-19 maatregelen voort te zetten.” Dat is de boodschap van de directie. Het was echter door de staking dat er niet meer mensen besmet geraakten. Hoeveel zouden het er anders geweest zijn? 50? 100?

Op de stakerspost zijn er ook militanten van de PVDA aanwezig, waaronder parlementslid Raoul Hedebouw. We spraken met hem: “We zien hier dat het de grote bazen niets kan schelen. Sinds twee weken zijn er verontrustende berichten vanop de werkvloer. Daarnaast zien we dat het verzet van de arbeiders beantwoord wordt met deurwaarders. Dit is klassenjustitie.”

Het ABVV vereist het vertrek van de directie Human Resources en het hoofd van de veiligheidsafdeling. Patrick Rehan, regionaal secretaris van ABVV Horval, verklaarde in de media: “We hebben bewijs dat ze fouten maakten in het beheer van deze situatie. Deze mensen kunnen geen deel meer uitmaken van het bedrijf. We hebben geen vertrouwen meer. (…) Het management voert de druk op. Ze sms’en stakers om hen te vragen weer aan het werk te gaan. Maar we houden stand, we zullen niet toegeven.”

Stakers onder druk zetten om het werk te hervatten en het sturen van deurwaarders, zijn ernstige inbreuken op het stakingsrecht. Het toont hoe de bazen zich opstellen in de context van een gezondheids- en economische crisis. We moeten daartegen in verzet gaan en een krachtsverhouding opbouwen tegen elke aanval op de rechten van de werkenden. De zorgbetoging van het actienetwerk ‘De zorg in actie’ komende zondag in Brussel, kan een goede stap in die richting zijn. Afspraak komende zondag om 13u aan de Kunstberg in Brussel (naast het Centraal Station).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist