Grains Noirs. Staking dwingt re-integratie af van de 9 ontslagen arbeiders

grainsnoirGisteren schreven we over het ontslag van drie delegees van ABVV-Horval en zes andere arbeiders bij de traiteur Grains Noirs in Molenbeek. Op 17 maart vernamen ze per sms en telefoon dat ze wegens dringende redenen afgedankt werden. Eenentwintig collega’s kregen tegelijk een ‘eerste en laatste waarschuwing’. Vanaf 18 maart gingen 30 van de 35 arbeiders in staking. Vier dagen later trekt de directie haar voorstel voor 95% in. Een overwinning zoals we er de jongste jaren zelden konden afdwingen.

door Eric en Rachid

Grains Noirs levert bereide maaltijden, vooral aan Delhaize en Pain Quotidien. Tot een jaar geleden maakte het deel uit van de internationale groep Hain Celestial. Vorig jaar werd het overgenomen door consultants. Het zijn die patroons die beweerden dat de arbeiders voedsel stalen en de hygiënische normen niet naleefden. Volgens de arbeiders was dit slechts een excuus. De 9 tellen samen meer dan 100 jaar anciënniteit, proeven behoort tot hun taak en eten op de werkvloer is er een traditie, inzake respect voor hygiëne hoeft hen niets geleerd te worden.

Hoewel het ABVV de meerderheid heeft en het ACV geen verkozene telt, stonden beide bonden samen aan de poort. De staking miste haar succes niet. Volgens geruchten die van de patroons komen zou het hen op donderdag alleen al 100.000 euro hebben gekost. Een eerste voorstel van de directie om de drie delegees mits het aanvaarden van een sanctie en loonverlies van twee weken te re-integreren en de 6 andere arbeiders een C4 te geven, werd verworpen.

Vandaag werd een nieuw voorstel wel aanvaard: volledige re-integratie van de 9, weliswaar met een sanctie van twee weken tijdelijke werkloosheid met loonverlies te spreiden over de volgende 10 maanden. Een overwinning aan 95% noemen we dat, om de patroon toch een beetje in zijn eigenwaarde te laten.  Nu komt het erop aan de ingeslagen weg te blijven volgen: regelmatige personeelsvergaderingen om betere arbeidscondities en menselijker arbeidsrelaties af te dwingen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie