BRC. Persbericht van het Gemeenschappelijk Vakbondsfront

Zij mag het geld voor betere doeleinden gebruiken

Persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront

Het gemeenschappelijk vakbondsfront roept alle werknemers van de petroleumsector op te protesteren tegen het onmiddellijke ontslag van 3 werknemers bij de Antwerpse olieraffinaderij BRC. Vrijdagochtend 24 juni wordt actie gevoerd voor de poorten van het bedrijf. En op donderdag 30 juni wordt een nationale actie gevoerd, ook voor de poorten van het bedrijf.

De ontslagen steunen op geen enkele grond. De directie roept trouwens geen zware fout in en betaalt alle verbrekingsvergoedingen uit. Die lopen hoog op omdat twee van de ontslagen werknemers vakbondsafgevaardigden van het ABVV zijn.

Geen zware fout, maar diezelfde directie verklaart in de media wel dat het gaat over wangedrag, intimidatie van een bewakingsagent en bedreiging van diens familie.

Een dergelijke leugenachtige voorstelling van zaken is wel bijzonder ongewoon voor een Zwitserse directie die prat gaat op de onkreukbare reputatie van de Alpenstaat.

Er zijn bij BRC enkele ludieke acties geweest, naar aanleiding van de moeilijke onderhandelingen over een nieuw sectoraal akkoord. De wielen van enkele kleine auto’s die uitsluitend gebruikt worden voor verplaatsingen op het bedrijfsterrein werden afgenomen, de bedrijfsvlag werd vervangen door een vakbondsvlag. Een bewakingsagent werd door de directie onder druk gezet om de namen van de actievoerders bekend te maken. Vakbondsmensen wilden hem zeggen dat hem niets werd verweten. Ze telefoneerden hem twee keer maar konden hem niet aan de lijn krijgen. Ziedaar het relaas van de feiten.

Leugens zijn dan wel ongewoon, maar wat helemaal niet ongewoon is voor deze Zwitserse directie is haar grenzeloze hekel aan vakbonden en syndicale rechten. Dat soort Belgische gewoonten stellen voor algemeen directeur Massenhaurer naar eigen zeggen grote problemen.

En dus wordt de daad bij het woord gevoegd. De directie van BRC onderneemt een poging om de vakbonden in haar bedrijf monddood te maken. Ludieke acties die sinds jaar en dag een traditie zijn in de petroleumsector, die niemand in gevaar brengen en die niet als diefstal kunnen worden bestempeld, worden aangewend om syndicale actievoerders op staande voet te ontslaan. Dat is uiteraard onaanvaardbaar.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist dat de drie ontslagen werknemers gere-integreerd worden bij BRC. Het nodigt de directie ook uit de aanzienlijke verbrekingsvergoedingen voor andere en betere doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld, om wat minder gierig te zijn bij de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

De acties op 24 en 30 juni hebben plaats vanaf 6 uur voor de poorten van BRC, Scheldelaan 490, Antwerpen Haven 663.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie