Sancties treffen 400 chemie-arbeiders in Antwerpen. ABVV eist nationalisatie van EuroChem

Foto: Wikimedia Commons

EuroChem, een bedrijf met 400 werknemers in Antwerpen, wordt stilgelegd als gevolg van de sancties tegen de Russische oligarch Andrey Melnenchenko. Die stapte ondertussen op als bestuurder en verklaarde ook geen aandeelhouder meer te zijn. Het is evenwel niet duidelijk wie dan wel eigenaar is. Meststoffenfabrikant EuroChem is de productie stapsgewijs aan het stilleggen nadat BASF Antwerpen, op wiens site EuroChem gevestigd is, niet langer levert aan het bedrijf.

ABVV BASF reageerde meteen: “We kunnen niet toestaan dat honderden gezinnen nog eens extra worden getroffen door sancties terwijl de energie- en brandstofprijzen exploderen. Alsof onze tijdelijke werkloosheid het conflict zal oplossen. Alsof Melnichenko daardoor een boterham minder zal eten.” De vakbond voegde eraan toe: “De werkende klasse mag vechten en lijden voor de belangen van de politieke en economische elites in deze wereld. Dit moet stoppen.” ABVV BASF eindigde de eerste reactie op het nieuws met deze oproep: “Voor de onmiddellijke opbouw van een vreedzame anti-oorlogsbeweging in het Westen én Rusland. Wij zijn paraat!”

De Algemene Centrale Antwerpen Waasland werpt de eis van de nationalisatie van het bedrijf op tafel. “We moeten naar een plan B om de productie te kunnen voortzetten. We vragen de overheid daarom te kijken of ze de Antwerpse vestiging van EuroChem tijdelijk of definitief kan overnemen via een nationalisering of een ander mechanisme,” aldus Bruno Verlaeckt van het ABVV in De Tijd (14 maart).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist