39,5 miljard dollar winst en toch willen profiteren van Belgische sociale zekerheid

Bij Arlanxeo wordt rubber geproduceerd dat onder meer gebruikt wordt in de automobielsector

Op de inhaligheid van de grote bedrijven staan er geen grenzen!

Chemiebedrijf Arlanxeo uit Zwijndrecht, eigendom van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco, zet ongeveer 200 personeelsleden drie maanden op tijdelijke werkloosheid omdat de hoge energieprijzen op de winsten van de rubberfabriek drukken.

Door beroep te doen op tijdelijke werkloosheid zal een deel van het inkomen van de werknemers door de sociale zekerheid gedragen worden. Het bedrijf zal het verschil met het basisloon bijpassen, maar niet met de premies voor ploegen en weekendwerk (die een hele slok op de borrel schelen in deze sector). Wettelijk is het mogelijk om op deze manier beroep te doen op de sociale zekerheid. Daarom wordt ervoor gekozen om de vestiging in Zwijndrecht op technische werkloosheid te zetten en niet die in Canada of Singapore, waar er een gelijkaardige productie is.

Aramco maakte in de eerste drie maanden van dit jaar 39,5 miljard dollar winst. Het gaat om een stijging met 82%, die het resultaat is van de hoge olie- en gasprijzen. De koers van de aandelen steeg dit jaar al met 27%. Aramco stak Apple voorbij als hoogste gewaardeerde bedrijf ter wereld.

Dit bedrijf, waarvan duidelijk is dat het niet bepaald financiële problemen kent, wil nu een graantje meepikken van de sociale zekerheid in ons land. Het wil de Belgische werkenden en de gemeenschap laten opdraaien voor een dreigende winstdaling bij Arlanxeo in Zwijndrecht, een winstdaling die mee het gevolg is van de hoge energieprijzen waar Aramco zelf één van de grootste profiteurs van is. Zoals ABVV-vakbondssecretaris Levi Sollie in een reactie aan De Standaard opmerkte: “Moet onze sociale zekerheid dienen om de winsten van Saudi Aramco op peil te houden?”

Waar zijn al die politici die steevast met een leger camera’s inzoomen op elke werkloze die in het zwart bijklust en daarmee misbruik maakt van de sociale zekerheid? Er is natuurlijk een verschil: het misbruik van de sociale zekerheid is in het geval van Arlanxeo legaal. De rijken en machtigen kunnen blijkbaar altijd net iets meer, dankzij dezelfde politici die werklozen en zieken verantwoordelijk stellen voor de tekorten in de sociale zekerheid.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist