Petroleumsector. Personeel eist sociale maatregelen, werkgevers zorgen voor chaos

Het overleg in de petroleumsector zit muurvast. Er waren al zes onderhandelingsronden, maar de werkgevers blijven op hun standpunt staan. Ondanks de grote winsten in de sector, willen ze niet dat de werknemers daarvan kunnen meegenieten. De vier centrale sociale eisen van het personeel worden zonder meer afgewezen. Op die manier organiseren de werkgevers chaos in de sector. De afgelopen dagen waren er al verschillende syndicale acties.

Verslag en foto’s door Jente (Antwerpen)

Gisteren werd onder meer actie gevoerd aan het opslagbedrijf VOPAK in de Antwerpse haven. Die actie kaderde in een hele reeks acties in de sector waarvan heel wat berichtgeving wordt geplaatst op de site sectoracties.trabvv.be. Een dergelijke actiesite is erg nuttig om een vollediger beeld te hebben op de verschillende acties en de gevoeligheden onder het personeel.

Met LSP trokken we gisteren naar de actie aan VOPAK. Ook onder meer Erik De Bruyn (Rood!) was daar aanwezig om de steun van Rood! voor de eisen van het personeel te betuigen. Aan VOPAK legde ABVV-delegee Bert D’Hondt ons uit waarover het ongenoegen gaat: “Er zijn vier belangrijke sociale eisen: het recht om een dagfunctie te krijgen voor wie al lang in shiften werkt. Ten tweede willen we een tewerkstellingscel in de sector om bij collectief ontslag personeel in andere petroleumbedrijven tewerk te stellen. Ten derde is er de eis van wat we hier een ‘oudepekesdag’ noemen. Net zoals in bijvoorbeeld de social-profit willen we dat personeel vanaf een bepaalde leeftijd recht heeft op extra rustdagen. De vierde eis is die van een ‘tweede pensioenpijler’ voor alle werknemers in de sector. Verder is er ook een vijfde eis, waarbij het eigenlijk om peanuts gaat, namelijk de 0,3% opslag die we in 2012 zouden krijgen.”

Na zes onderhandelingsronden blijft de patroonsfederatie de eisen van het personeel afwijzen. Vandaag (donderdag) is een nieuwe verzoening gepland, maar tot dan wordt voortgegaan met de acties. De steun voor de acties is groot, zowel onder arbeiders, bedienden en zelfs kaderleden. Tot aan de verzoening is er “totale chaos” in de sector. Dat is het ordewoord waarmee actie wordt gevoerd en dit op verschillende manieren. Er zijn in een aantal bedrijven informatievergaderingen, er zijn stiptheidsacties waarbij overuren worden geweigerd en er zijn ook stakingsacties. Zo is er in de raffinaderij van Total minimum-en veiligheidsbezetting. Op de raffinaderij van ESSO werden geen vergunningen uitgereikt waardoor contractors niet konden werken. Door deze acties raken de klanten ongeduldig. Zij moeten nu wachten, net zoals het personeel wacht op het standpunt van de werkgevers inzake hun sociale eisen.

De acties in de petroleumsector zijn goed georganiseerd en gecoördineerd. Er wordt nadruk gelegd op betrokkenheid van al het personeel door de actievormen aan te passen naargelang het bedrijf. Bovendien is er een goede informatieverstrekking over de diverse acties. Op de traditionele media moeten de werknemers daartoe niet rekenen, dus doen ze het maar zelf op de infoblog ‘Petroleumsector in actie’.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie