Alternatief links van traditionele partijen nodig

Artikel door Bart Vandersteene uit de juni-editie van De Linkse Socialist

Net voor 1 mei kondigde SP.a-Rood aan dat het verder gaat als Rood, een politieke beweging die niet langer met SP.a is verbonden. In 2007 haalde Erik De Bruyn van SP.a-Rood 33,6% van de stemmen bij de voorzittersverkiezingen. Als enige kandidaat tegen Caroline Gennez kon hij het ongenoegen over de verkiezingsnederlaag van 2007 vertalen.

Het bleef echter bij deze spectaculaire intrede op het politieke voorplan. Geen enkele verkozene schaarde zich achter SP.a Rood. De partijtop beloofde een verlinksing en meer democratie, maar de praktijk bleef uit. Aan de SP.a-basis bleek er weinig potentieel te zijn om de leiding uit te dagen. Op electoraal vlak was er wel steun voor De Bruyn. Hij haalde in 2009 8.355 stemmen in de provincie Antwerpen en haalde daarmee het vierde resultaat na Janssens, Gennez en Van Brempt. In 2010 haalde hij voor de Senaat 21.300 stemmen in heel Vlaanderen. De electorale steun ging evenwel niet gepaard met een actieve inzet om de partij terug op te eisen, dat werd niet als iets realistisch gezien.

LSP heeft nooit geloofd in het project van SP.a-Rood omdat de SP.a niet langer dezelfde partij was als in de jaren 1970 en 1980, toen er nog een actieve arbeidersbasis was om in te gaan tegen de rechtse leiding. Vandaag is de SP.a een kiesmachine waarin de kaviaarsocialisten het voor het zeggen hebben. De Antwerpse burgemeester Janssens werd uit de reclamesector geplukt. Bruno Tuybens werd bij KBC weg gehaald om staatssecretaris te worden. De pogingen van SP.a om geloofwaardig in te gaan tegen de graaicultuur in de bankensector werden meteen ondermijnd toen bekend werd dat Tuybens zelf een bonus van 250.000 euro had gekregen als topbankier. Dat vat de huidige stand van zaken in de SP.a goed samen.

Wij zijn verheugd dat SP.a-Rood de stap heeft gezet om als Rood verder te gaan. De beweging deed een oproep aan de “de duizenden ex-sp.a ers, eerlijke sp.a-ers, maar ook politiek dakloze socialisten en andere mensen van goede wil om de rangen te sluiten, zich te organiseren en ervoor te zorgen dat dit linkse antwoord er ook komt. Rood! wordt een strijdbare en moderne socialistische politieke beweging van de 21e eeuw; open voor samenwerking en eenheid en dit zowel tijdens als tussen verkiezingen in.”

LSP stelt al jaren dat een nieuwe brede arbeiderspartij het beste antwoord is op het vacuüm ter linkerzijde. Of Rood een stap in die richting kan vormen, zal nog moeten blijken. Maar het initiatief maakt kans om een rol te spelen en zet de discussie over een politieke vertaling van de eisen van de arbeidersbeweging op de agenda. LSP zal er alles aan doen om Rood te ondersteunen en de creatie van een brede nieuwe linkse partij op de agenda te plaatsen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie