Mensen-zonder-papieren voeren actie voor regularisatie

Maandag organiseerden verschillende groepen van mensen-zonder-papieren een gezamenlijke actie voor de Financietoren, waar het kabinet van Maggie De Block is gevestigd. Er werd ook actie gevoerd aan het gemeentehuis van Sint-Joost-Ten-Node. Daar was er een ontmoeting met de burgemeester om een oproep te doen om zich aan te sluiten bij andere gemeenten die reeds een motie aannamen om de regularisatie te steunen. Het gaat onder meer om Luik, Charleroi, Bergen, Vorst en Elsene.

De woede van de mensen-zonder-papieren is groot. Deze regering heeft geen concrete maatregelen genomen. Er was geen massale screening in kraakpanden, geen bespoediging van dringende medische hulp om toegang te hebben tot gezondheidszorg, geen tijdelijke verblijfsvergunning om de hele bevolking te beschermen, zoals in Portugal is gebeurd.

De overheid heeft meer dan 10 jaar weggekeken terwijl het aantal mensen zonder wettelijke verblijfsvergunning bleef toenemen in België: er zijn tot 150.000 mensen-zonder-papieren in het land. Het was natuurlijk een politieke beslissing van de opeenvolgende regeringen om zo een cadeau te geven aan de Belgische werkgevers om hen goedkope arbeidskrachten ter beschikking te stellen voor sectoren zoals de horeca, bouw, logistiek en schoonmaak. Dat zijn allemaal essentiële sectoren voor het functioneren van onze samenleving, maar de afgelopen jaren is de precariteit (werkonzekerheid, lage lonen …) enorm opgedreven. Dat gebeurt door werkenden, met of zonder papieren, uit te buiten.

Deze situatie wordt nu een risico voor de hele Belgische bevolking. Zoveel mensen buiten alle wettelijke bepalingen laten, is een misdrijf tegen de volksgezondheid van alle werkenden. De collectieven van mensen-zonder-papieren weten dat heel goed en oefenen daarom maximale druk uit op minister De Block, zodat ook in België de deur voor regularisatie kan worden geopend.

Maandagmiddag werd geprotesteerd door een 200-tal mensen, zowel mensen-zonder-papieren als sympathisanten. Daaronder ook leden van LSP. We kregen de gelegenheid om namens LSP te spreken en te wijzen op de noodzaak aan een brede beweging rond de eisen van de mensen-zonder-papieren. Deze eerste actie was belangrijk, maar we moeten verder opbouwen om de druk op te voeren. Er werd ook gewaarschuwd voor de regularisatieprocessen in Italië en Portugal: die hebben als doel om werkenden-zonder-papieren tijdelijk te legaliseren, het doel is niet om iedereen echt uit de illegaliteit te halen.

Wij denken dat er voor het winnen van de regularisatie een beweging nodig is van brede lagen van de Belgische arbeidersklasse om samen te strijden tegen wat ons verdeelt: racisme en sociale dumping. We moeten met z’n allen vechten, ongeacht onze afkomst, onze huidskleur en onze cultuur, om een zo multi-etnisch mogelijke beweging op te bouwen. We zullen ook alle organisaties in de sociale sector, die vandaag de dag zwaar onder vuur liggen, maar ook de gezondheidssector moeten vragen om zich solidair te tonen en de eisen van de beweging te steunen. De vakbonden moeten ook proberen de beweging voor regularisatie zoveel mogelijk te steunen.

Bestrijding van armoede, uitbuiting en het coronavirus: regularisatie!

Wij eisen de onmiddellijke en permanente regularisatie van alle mensen zonder papieren! Maar daarvoor zullen we moeten strijden tegen het kapitalisme, de oorzaak van al onze onderdrukking en uitbuiting, voor een democratische socialistische samenleving die door de meerderheid van de bevolking wordt bestuurd tegen de belangen van de kapitalisten.

 

Hieronder enkele foto’s van de betoging maandag.


 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie