Opvangschande in België: geen mensenrechten voor vluchtelingen?

De ontruiming van het kraakpand aan de Paleizenstraat in Brussel werd door rechtse politici aangegrepen voor een nieuw opbod van vaak openlijk racistische retoriek. Dat honderden asielzoekers daar noodgedwongen hun toevlucht zochten, was het resultaat van een beleid om zo snel mogelijk opvangplaatsen te schrappen.

Tientallen vluchtelingen overleven noodgedwongen in tentjes aan het Klein Kasteeltje. Ze zitten daar niet voor hun plezier in de vrieskou, maar omdat er nergens plaats voor hen is. Onder Theo Francken verdween een derde van de opvangplaatsen. Nieuwe plaatsen creëren verloopt veel trager. Deze regering bouwt sneller gesloten centra bij om vluchtelingen terug te sturen dan dat ze voorziet in menselijke opvang.

Hierdoor treedt de regering de basisrechten van asielzoekers met de voeten, iets waarvoor ze dit jaar alleen al duizenden keren veroordeeld is. Een Nederlandse rechter weigerde een asielzoeker naar België terug te sturen wegens het “risico op onmenselijke behandeling.”

Mensenrechten zijn iets waarover gesproken wordt in termen van ‘waarden’ en ‘normen’. Zodra asielzoekers die rechten nodig hebben, worden ze echter niet toegepast. Wordt het ook zo aangeleerd in de inburgeringscursussen?

Andere vaststelling: er zijn tal van grote leegstaande panden in grote steden als Brussel waar honderden mensen in kunnen ondergebracht worden. Waarom wordt het initiatief daarvoor overgelaten aan asielzoekers zelf? De regering kan leegstaande panden in beslag nemen om de opvang te organiseren waar mensen recht op hebben.

De opvangschande is onderdeel van de dramatische gevolgen van een besparingsbeleid dat ook rampzalig is in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang …  De schuld hiervan ligt niet bij de slachtoffers van het besparingsbeleid, maar bij de uitvoerders ervan en diegenen wiens belangen zij dienen.

De asielcrisis zal niet zomaar verdwijnen. De oorlog in Oekraïne, de aardbevingen in Turkije, Syrië en Koerdistan, de prijsstijgingen die de voedsel- en energiecrisis in de neokoloniale wereld verergeren, het dreigende failliet van verschillende landen door een schuldencrisis, de gevolgen van klimaatverandering … dwingen werkenden en jongeren om te vluchten. De verantwoordelijken van het systeem hierachter keren zich tegen de vluchtelingen. In Italië wordt zelfs repressief opgetreden tegen wie de slachtoffers van het dodelijke asielbeleid wil helpen.

Extreemrechts probeert ook bij ons garen te spinnen bij de opvangschande zonder mensenrechten die door de regering georganiseerd wordt. Het VB voerde actie aan het hotel waar enkele vluchtelingen opgevangen werden. Extreemrechts zegt dat er moet bespaard worden op vluchtelingen, willen ze straks zelfs de tentjes van de mensen aan het Klein Kasteeltje afpakken? Het is hoog tijd dat er een andere stem weerklinkt. Er was al een actie aan het Klein Kasteeltje en zondag volgt er een betoging tegen het schandalige asielbeleid van deze regering, voor een algemene regularisatie van mensen-zonder-papieren en voor menswaardige opvang.

Neem deel aan deze betoging. Zondag 5 maart 14u Brussel Noord

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist