45.000 overuren bij ExxonMobil in Antwerpen

Maandag ging het personeel van ExxonMobil in Antwerpen, beter bekend als de Esso-raffinaderij, in staking. Het was een spontane staking als protest tegen de hoge werkdruk en de vele overuren die niet kunnen worden opgenomen. De spontane staking werd dinsdag beëindigd, maar er kwam meteen een stakingsaanzegging tot 7 juli. Indien de onderhandelingen niets opleveren, wordt de raffinaderij stil gelegd door het personeel.

ExxonMobil telt in ons land ruim 3.000 werknemers waarvan 1.250 in de regio Antwerpen. Het bedrijf omvat onder meer een raffinaderij en vier petrochemische fabrieken: twee polyethyleenfabrieken (Zwijndrecht en Meerhout), een fabriek voor koolwaterstofoplossingen in Antwerpen en een filmsfabriek in Virton. Verder is er een Europees hoofdkwartier en technologiecentrum in Brussel.

De ochtendploeg van de raffinaderij begon maandag met de staking, ze werden gevolgd door de de dagploeg en de middagploeg. De spontane staking kwam er vooral door de hoge werkdruk. De raffinaderij werd uitgebreid waardoor de werkdruk in bepaalde diensten onhoudbaar is geworden. Het probleem van de vele overuren bedreigt niet alleen het sociale leven van de personeelsleden, het verhoogt ook de veiligheidsrisico’s. In de media stelden vakbondsverantwoordelijken dat er sprake is van 45.000 overuren.

De stakers deelden ook mee dat het beleid in de onderneming “als overdreven repressief wordt ervaren.” Ze eisen een volledige toepassing van de afspraken in de petroleumsector, ook van het shiftgeld dat elders op vakantiedagen wordt uitbetaald. Het tekort aan personeel leidt tot de gespannen sfeer op de werkvloer.

Terwijl de werkloosheid hoogdagen kent, is het nogal bizar dat de werknemers van Esso zoveel overuren moeten kloppen. Waarom wordt het werk niet verdeeld door aan te werven voor de extra prestaties die worden geleverd? Op dit ogenblik wordt het moeilijk voor de arbeiders om gewoon op vakantie te gaan.

De onderhandelingen die dinsdagavond werden gevoerd, zaten muurvast. De vakbonden hebben een ultimatum gesteld, zoniet wordt tot staking overgegaan. Er werd daartoe alvast een stakingsaanzegging ingediend die geldt tot 7 juli. Een delegee verklaarde in de lokale media: “De situatie is onhoudbaar, vooral bij de onderhouds- en productieploegen. Als we de boel stilleggen, duurt het minstens twee tot drie weken voor er weer kan worden opgestart.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie