[Column] Tijd om te vechten tegen misbruik van vrouwen en kinderen

Andleeb Haider is een activiste van Pakistaanse afkomst. Zo woont en is actief in Antwerpen. Naar aanleiding van de beweging #JusticeForZainab in Pakistan schreef ze onderstaande column die eerst verscheen in het Engelstalig dagblad ‘Daily Times.’ Deze beweging volgde op de verkrachting en moord op een 7-jarig meisje. In deze column wijst Andleeb erop dat het probleem van geweld op vrouwen en kinderen of het probleem van seksisme geen kwestie van cultuur of religie is, maar dat het ingebakken zit in het huidige systeem.

 

Wereldwijd worden kinderen seksueel misbruikt en vermoord. We zijn kwaad als er een incident bekend raakt, maar enkele dagen later gaat de woede terug liggen en komen er gewoon nieuwe gevallen. De regering, kinderbeschermingscomités en zelfs ouders slagen er niet in om de kinderen te beschermen.

Het 7-jarige meisje Zainab Ansari werd in Pakistan op brutale wijze vermoord nadat ze verkracht was. Haar lichaam werd op een hoop vuilnis gevonden. De verkrachter is nog niet opgepakt. De mensen in de stad Kasur, waar de verkrachting en moord plaatsvonden, kwamen op straat uit protest tegen deze vreselijke misdaad. Mensen doorheen het land waren geschokt. Op sociale media was er een golf van verontwaardiging onder de hashtag #JusticeForZainab.

Kort na het incident werd de 6-jarige Muhammad Waqas brutaal verkracht en doodgestoken in Rahim Yar Khan. Een vierjarig meisje, Asma, werd verkracht en gewurgd in Mardan. Er zijn nog tal van andere slachtoffers in Pakistan. In de eerste helft van 2017 alleen werden meer dan 1.750 gevallen van kindermisbruik gemeld in Pakistan. Het grootste aantal slachtoffers werd in de provincie Punjab gemeld.

In India wordt elke 155 minuten een kind jonger dan 16 jaar verkracht, elke 13 uur zelfs een kind jonger dan 10 jaar. In 2015 werden meer dan 10.000 kinderen verkracht. Uit een nationaal onderzoek bleek dat 53% van de kinderen reeds een vorm van seksueel misbruik meemaakten. 50% van de daders zijn bekend voor het kind of vertrouwenspersonen die een zorgende functie zouden moeten hebben. Volgens de Britse criminaliteitscijfers werden in de eerste maanden van 2017 maar liefst 72.000 klachten en aangiften ontvangen over online kindermisbruik.

Naast het nieuws uit Pakistan en India kwam het schokkendste nieuws van de week wellicht uit Rusland waar een 34-jarig koppel hun 12-jarige dochter seksueel misbruikte. Het koppel werd ervan beschuldigd hun dochter in een seksslaaf te hebben veranderd. Ze riskeren tot 20 jaar gevangenisstraf. De moeder van het slachtoffer verklaarde dat ze zelf ook verkracht werd vanaf haar dertiende en dat zij en haar man hun dochter wilden ‘voorbereiden’ op het volwassen leven.

Het ontbreken van ernstige seksuele opvoeding is zeker een factor die bijdraagt aan dergelijke misdaden in derdewereldlanden. In landen als Saoedi-Arabië of de Golfstaten spelen de bijzonder strenge kledingvoorschriften een grote rol. Tijdens een Pakistaans praatprogramma over de verkrachting van Zainab Ansari beweerde de zogenaamde intellectuele Orya Maqbool Jan dat de kledij van vrouwen seksuele lusten opwekt en verkrachters over de rand duwt om effectief tot vreselijke misdaden over te gaan. Dit argument is bijzonder flauw. Ook in landen als Iran, Saoedi-Arabië, de Golfstaten of Irak zijn er verkrachtingen terwijl vrouwen daar verplicht worden om zich volledig te bedekken. De religieuze leiders zijn er vooral bezig met wat vrouwen al dan niet mogen dragen, terwijl ze blind blijven voor misbruik van vrouwen door mannen. Rusland heeft in vergelijking met Pakistan uitstekend onderwijs, maar ook daar zijn er dus kinderen die zelfs door hun eigen ouders misbruikt worden.

Als we kijken naar zowel de oosterse als de westerse samenlevingen, dan zien we overal uitbuiting van vrouwen en kinderen. Het oosten verwijt het westen vrijpostigheid, het westen verwijt het oosten conservatisme. Maar zowel in het westen als in het oosten zijn er misdaden tegen vrouwen en kinderen, ook al beweren westerse samenlevingen dat ze vooraan staan in de vrouwenbevrijding en ook al beweren oosterse samenlevingen dat ze sterke religieuze waarden en normen hebben. Het probleem ligt bij seksisme, vrouwonvriendelijk gedrag en een patriarchale benadering die vertrekt vanuit de wil om het vrouwenlichaam te controleren.

Westerse vrouwen worden dan wel als bevrijd gezien, maar ook zij moeten zich schikken naar bepaalde regels die door de samenleving opgelegd worden. Denk maar aan het incident in het Franse Nice in de zomer van 2016 waar aangetoond werd hoeveel vrijheid van keuze westerse vrouwen eigenlijk hebben. De politie betrad het strand om een vrouw van Marokkaanse afkomst te dwingen om haar burkini uit te doen.

In oosterse samenlevingen worden vrouwenlichamen gecontroleerd in naam van traditie en normen. Deze tradities worden alleen toegepast op vrouwen, de elite doet ondertussen wat ze wil. Betwiste interpretaties van religies worden gebruikt als methode tot controle over vrouwenlichamen. Alle menselijke religies beweren op te komen voor meer menselijkheid, maar ze worden allemaal gebruikt door diegenen die religie verkopen voor persoonlijke doeleinden. Dat draagt bij tot het feit dat misdrijven tegen vrouwen en kinderen blijven plaatsvinden.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie