Inbev Jupille. Interview met Nino Militello, ABVV-delegee

Op maandag 18 januari spraken op het piket van Inbev in Jupille (bij Luik) met Nino Mitello, hoofddelegee van het ABVV. Op dat ogenblik werd al anderhalve week actie gevoerd tegen het agressieve herstructureringsplan van de directie. Een filterblokkade houdt het verkeer van en naar de vestiging van Inbev tegen.

Interview door Simon (Luik)

Wat is de financiële situatie bij Inbev?

NM: “De situatie is uitstekend. De onderneming maakt grote winsten. Ze kan ook rekenen op een aantal maatregelen die de regering heeft doorgevoerd om de belastingen van grote bedrijven naar beneden te halen of om de sociale lasten te beperken. Zo wordt ook het systeem van de notionele intrestaftrek toegepast. Dat soort maatregelen zou moeten dienen om jobs te creëren. We zien dat er eigenlijk geen enkele rechtvaardiging voor de afdankingen is.”

Jullie voeren al anderhalve week actie. Wat was jullie strategie totnutoe?

NM: “We waren niet in staking gegaan omdat we wisten dat de directie een grote stock had opgebouwd voor het geval dat we zouden reageren op de afdankingen. We blokkeren de fabriek zodat er niets naar buiten kan. Op die manier kunnen we toch druk zetten op het zakencijfer van het bedrijf. Intussen worden de arbeiders betaald aangezien de fabriek draait, ook al is het op een trager tempo.”

Morgen zijn er nieuwe onderhandelingen. Wat verwacht je daarvan?

NM: “De directie moet iets op tafel leggen. Voor ons is het alleszins duidelijk: het plan dat voorligt moet worden ingetrokken.”

De vestiging in Diekirch in Luxemburg wordt met sluiting bedreigd. Is er een strategie vanuit de Belgische vakbonden inzake solidariteit?

NM: “Uiteraard. Maar dat zal verder besproken worden bij de voorbereiding van de Europese ondernemingsraad die binnenkort plaatsvindt.”

Was er al veel solidariteit op het piket?

NM: “Heel wat syndicale delegaties van bedrijven uit de regio kwamen al langs. Er waren ook delegaties van de TEC [Waalse vervoersmaatschappij], het spoor, metallo’s (ook uit Brussel), van de brandweer,… We voelen dat de bevolking in het algemeen begrip heeft voor onze acties en ons ook steunt. We hielden deze week een sensibiliseringsactie op Standard waarbij 4.000 pamfletten werden uitgedeeld. Er was er niet één die op de grond werd gegooid. Het is duidelijk dat de beweging verder moet gaan dan Inbev. We roepen de interregionale werking op om acties op te zetten in heel het land.”

En politieke steun?

NM: “Daar verwachten we niet veel van. Voor ons is de PS een partij als alle andere geworden. Er waren enkele verklaringen in de media, maar we wachten op iets concreet. Het is niet normaal dat een bedrijf dat winst maakt en minder belastingen moet betalen, zomaar kan afdanken. De parlementairen zouden dat beleid niet mogen steunen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie