De marginale neo-nazi’s van de N-SA (Nationaal-Solidaristisch Alternatief) hebben aandacht nodig en dachten dat het daartoe nuttig was om een televisieploeg uit te nodigen. Koppen ging daar graag op in en hield zich aan de door de N-SA opgelegde regels en filmde slechts twee nummers. Veel nieuws bracht de reportage niet, maar de beelden van neo-nazi’s blijven schokken.

De reportage van Koppen kan je hier online bekijken.

N-SA is een marginale organisatie met enkele tientallen radicalen die zich baseren op de tradities van het fascisme en het nazisme. Verschillende voormalige en actuele VB’ers zijn actief bij de groepering. Zo is het VB-gemeenteraadslid Jan De Beule uit Hamme actief bij de N-SA. De “leider” van de N-SA, de Oostendenaar Eddy Hermy, was jarenlang actief bij de VMO en het VB tot hij daar tot twee maal toe aan de deur werd gezet.

Op de bijeenkomst in de rand van Brugge waren er maximaal een 100-tal aanwezigen uit verschillende Europese landen. Met optredens van neo-nazi groepen als Brigade M en het Italiaanse Ultima Frontiera (waarvan de zanger in Koppen trots zijn swastika-tattoo laat zien), werd de zaal blijkbaar gevuld door een paar tiental Belgische neo-nazi’s aangevuld met enkele muzikanten. De bijeenkomst werd overigens niet alleen georganiseerd door N-SA maar ook door het Franstalige Nation dat al evenzeer wordt geleid door een oud-VMO’er (Hervé Van Laethem). Er was ook ondersteuning door Euro-Rus.

De beslissing van de N-SA om de televisie uit te nodigen, was vooral een wanhoopsdaad. Eddy Hermy heeft aandacht nodig. Het lukt het al decennialang niet om een geloofwaardige rechtse kracht op te zetten. Zijn autoritaire aanpak botst steeds opnieuw met anderen en marginaliseert zijn opeenvolgende initiatieven steeds opnieuw. Ook nu zullen velen het bizar hebben gevonden dat een “jeugdcongres” wordt geopend door een 60-jarige brulaap die weinig overtuigend over komt. En het aantal aanwezigen was na enkele jaren activiteit ook al niet overweldigend. Zal de televisie-aandacht nieuwe recruten opleveren? We betwijfelen het, in de reportage werd duidelijk dat het om een marginale groep neo-nazi’s gaat die bovendien geen inhoudelijke boodschap hebben.

Om het “congres” wat in te vullen, werd een gekende Duitse neo-nazi uitgenodigd. Alex Reitz staat bekend voor zijn nazistische opvattingen, de man noemt zichzelf ook onomwonden een “nationaal-socialist” en roept op tot het vrijwaren van het blanke ras. Reitz probeerde vroeger ook om fysiek op zijn “Führer” te lijken, op de foto hiernaast zie je hem links naast een kopstuk van de partij Pro Köln (waarmee het Vlaams Belang overigens bijzonder goede relaties mee onderhoudt). Ook Reitz mocht op het N-SA “congres” enkele woorden komen schreeuwen.

N-SA beweert een “anti-kapitalistische” organisatie te vormen. Dat is nonsens, het is een fascistische groepering die het geweld niet schuwt en al haar aandacht richt tegen wie een ander kleurtje heeft of een andere mening. Bij een fysieke aanval op een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen een week geleden waren er diverse militanten van de N-SA betrokken. De retoriek op het “jeugdcongres” kan samengevat worden als: “weg met alle niet-blanken en ook de joden”.

De belangrijkste vraag na deze reportage is natuurlijk wat nu zal gebeuren. Er werd aangekondigd dat vanuit Brugge een onderzoek zou worden gevoerd. Daar hebben wij totaal geen vertrouwen in. De Brugse procureur Berkvens heeft een traditie van laks optreden tegen neo-nazi’s. Toen wij met de Blokbusters midden jaren 1990 fysiek onder vuur werden genomen door neo-nazi’s werd niet opgetreden omdat dit geen prioriteit was. Het kwam tot een bomaanslag van een neo-nazi (op zichzelf) waarop Berkvens in een eerste reactie doodleuk verklaarde dat de daders mogelijk in kringen van Blokbuster moesten worden gezocht. Toen enkele jaren geleden neo-nazi’s vanuit hun stamkroeg De Kastelein (dat overigens nog steeds open is maar een andere naam heeft aangenomen) een kleurling in coma sloegen, werd evenmin doortastend opgetreden en stelde Berkvens in Humo dat er amper gevaar uitgaat van groepen als Blood&Honour (waarvan verschillende kopstukken betrokken waren bij de aanslag!). Waarom zou nu plots wel opgetreden worden? Wij verwachten dat het opnieuw bij woorden zal blijven.

Het is belangrijk dat bekend wordt hoe ons land als centrale verzamelplaats voor neo-nazi’s uit heel Europa dienst doet. Wat in andere landen niet kan, is hier wel toegelaten. Neo-nazi’s kunnen vrij bijeenkomen, er zijn zelfs herdenkingen van Adolf Hitler op diens verjaardag. Het is belangrijk om dat bekend te maken en de noodzaak van anti-fascistisch verzet naar voor te brengen. We moeten ons organiseren om te vermijden dat de neo-nazi’s hun gewelddadige politiek op straat gaan voeren door andersdenkenden en migranten fysiek aan te pakken.


Verklaring van het Anti-Fascistisch Front naar aanleiding van de reportage op Koppen

Deze verklaring verscheen op de blog van het AFF en werd als persbericht rondgestuurd

De Koppen-reportage over het jeugdcongres en ‘Rock tegen het kapitalisme’-concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) vorige zaterdag in Oostkamp bracht heel wat in beweging, enkel al met de trailer die het programma aankondigde. Procureur des Konings Jean-Marie Berckvens kondigde aan de Koppen-uitzending aandachtig te bekijken en een vooronderzoek over de N-SA-bijeenkomst op te starten. Minister van Justitie Stefaan De Clerck en minister van Binnenlandse zaken Annemie Turtelboom kondigen een wetswijziging aan die de burgemeesters meer mogelijkheden moet geven dit soort bijeenkomsten preventief te verbieden, zij het dat de burgemeesters daarmee nog niet alles zomaar kunnen verbieden. Bij het Anti-Fascistisch Front (AFF) zucht men. Het probleem is minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, dan dat verzuimd wordt de huidige wettelijke mogelijkheden effectief te gebruiken.

Met de Koppen-reportage geraakte ruim bekend dat er zaterdag een bijeenkomst van “een honderdtal extreemrechtse jongeren uit heel Europa” plaatsvond, waar geluisterd werd naar “concerten en toespraken, waarin openlijk nazi-sympathieën geuit werden”. Het Belga-bericht hierover zegt verder: “De politie van Oostkamp reed af en toe langs de zaal, maar greep niet in. De burgemeester van Oostkamp zegt dat hij niets kon doen om de bijeenkomst tegen te houden. Die vond plaats in een privézaal en er waren alleen genodigden welkom.” De Oostkampse burgemeester Luc Vanparys (CD&V) maakt zich er gemakkelijk vanaf. Zoals gisteren hier al gemeld heeft het Anti-Fascistisch Front (AFF) burgemeester Vanparys daags voor het jeugdcongres en concert ingelicht over de aangekondigde sprekers (Eddy Hermy, Hervé Van Laethem, Axel Reitz) en groepen (van nationalistische tot neonazistische muziek). Het AFF wees de burgemeester ook op een artikel op deze website met de zeven mogelijkheden waarover de burgemeesters, politie, parket en anderen beschikken om in te grijpen tegen dergelijke bijeenkomsten.

Dat de bijeenkomst plaatsvond in een privézaal is geen reden om niet te kunnen optreden, zoals professor mediarecht – jurist Leo Neels reeds zei naar aanleiding van de Koppen-reportage over het Blood and Honour-concert in Bellegem (Kortrijk) op 19 april 2008. Dat “alleen genodigden welkom” waren, is ook relatief. Op de website van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) is ruime publiciteit gegeven aan de bijeenkomst, en op het Stormfront-forum is uitdrukkelijk medegedeeld dat alle leeftijden, niet enkel jongeren, welkom waren op het jeugdcongres en concert zaterdagavond. De politie had kunnen overgaan tot administratieve aanhoudingen op de openbare weg wanneer er zoals de wet zegt “redelijke gronden zijn dat iemand voorbereidingen treft om een misdrijf te plegen dat de openbare rust ernstig in gevaar brengt”. En racisme, discriminatie en negationisme zijn misdrijven die te verwachten waren gezien het repertoire van de aangekondigde muziekgroepen en het curriculum vitae van de aangekondigde sprekers. Men had ook alle concertgangers kunnen identificeren en ondervragen onmiddellijk na het concert. Enzovoort, enzoverder. Mogelijkheden genoeg in plaats van, zoals het Brugse parket nu zou doen, achteraf te proberen de zaak te reconstrueren. Als iedereen weer uitgezwermd is.

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) dringt er voor de zoveelste keer bij de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie op aan om de burgemeesters, politie en parket beter voor te bereiden op bijeenkomsten zoals die van zaterdagavond. Het probleem is minder dat er nieuwe wetgeving nodig is, dan dat verzuimd wordt de huidige wettelijke mogelijkheden effectief te gebruiken. De Koppen-reportage deed sommigen wakker schieten. Goed zo. Maar de reportage had als nadeel dat enkel gefilmd kon worden wat het N-SA toeliet te filmen. Reportagemaker Thomas Vanden Bossche erkent dit. Het is nu wachten op de reportage die EenVandaag maakte. Volgens een Nederlandse bron hebben we met de Koppen-reportage nog niet het strafste gezien van de bijeenkomst in Oostkamp.