Het onderzoek naar de megafraude in de Antwerpse diamantsector stevent af op een mislukking. Er werd een huiszoeking gehouden bij het parket. Nadien bleek dat een 40-tal magistraten in december nog een omstreden bezoek brachten aan de luxueuze Jaïn-tempel in Wilrijk, een tempel gebouwd met diamantgeld uit de Indische gemeenschap. Terwijl de diamantfraudeurs wellicht aan een veroordeling zullen ontsnappen, is dat niet het geval voor de zogenaamde ‘Muffinman’.

‘Muffinman’ De Geynst ging in containers bij de supermarkt op zoek naar voedsel dat volgens de verpakking vervallen was maar in werkelijkheid nog best te consumeren valt. In het onderzoek naar de ‘misdrijven’ van Muffinman was er geen bezoek van topmagistraten aan een container van een supermarkt om van dichterbij kennis te maken met de daar aanwezige muffins en andere voedselproducten. Dat zou natuurlijk niet strekken met de waardigheid van de magistraten. Een bezoek aan een grootse tempel gevolgd door een maaltijd aangeboden door het Antwerp World Diamand Center daarentegen, dat was een geval van “teambuilding” en geen dergelijke activiteiten ondernemen zou getuigen van “wereldvreemdheid”.

Het Jaïnisme is een kleine Indische religie waarbij de aanhangers strikt vegetarisch leven en zoveel mogelijk respect voor het leven proberen te hebben. De religie telt heel wat aanhangers onder toplagen van de bevolking in rijkere deelstaten zoals Gujarat, waar de Indische diamantsector is geconcentreerd. Onder de Antwerpse diamantairs van Indische afkomst is het de voornaamste religie. De combinatie van diamanthandel en religie vormde de basis voor de financiering van de bouw van de grootste Jaïn-tempel buiten India.

Op een ogenblik dat een onderzoek wordt gevoerd naar een miljoenenfraude (voor een bedrag van maar liefst 700 miljoen euro!) in de diamantsector is het vreemd dat een groep topmagistraten een bezoek brengt aan de diamantsector en daar gebruik maakt van een gratis aangeboden maaltijd. Destijds volstond een bord spaghetti om onderzoeksrechter Connerotte van de zaak-Dutroux te halen. De Antwerpse magistraten gingen verder: zij namen niet op individuele basis maar als groep deel aan het etentje aangeboden door de diamantsector en ze moesten evenmin betalen voor hun veganistische maaltijd. De magistraten verdedigen zich met de stelling dat de maaltijd door de tempel werd aangeboden en niet door de diamantsector zelf. Alsof er zonder diamantsector sprake zou zijn van de tempel…

Rechtbankvoorzitter Mahieu verklaarde: “Mogen wij het parlement nog gaan bezoeken en de voorzitter de hand drukken of gaat dat ook te ver? En als aartsbisschop Léonard ons uitnodigt, moet ik dan ook weigeren met al dat misbruik in de kerk?”. De gekozen voorbeelden zeggen voldoende. De magistraten denken er niet aan om een bezoek te brengen aan de Antwerpse daklozen, de containerduikers of de bewoners van vochtige en onbewoonbare kleine huisjes en appartementen. Neen, zij begeven zich in de kringen van de top en ontmoeten diamantairs, parlementsvoorzitters en aartsbisschoppen. Dat niet doen, zou volgens hen “wereldvreemd” zijn. Bijna zo wereldvreemd als de meerderheid van de bevolking?

De Antwerpse diamantsector komt met veel weg. Het onderzoek werd enige tijd tegen gehouden met allerhande procedures. Er kwam openlijk politieke steun voor de fraudeurs, onder meer van de diamantschepen Van Campenhout (N-VA) die stelde dat de fraudezaak in de media wordt opgeklopt. Vervolgens kwam er een vreemde huiszoeking bij een parketmagistraat en dit op vraag van het parket-generaal omdat de datum op een PV niet zou kloppen. Kortom, de basis wordt gelegd voor een aanslepende procedureslag waarbij de fraudeurs wellicht niet eens zullen veroordeeld worden. Dat gebeurde eerder ook met de miljoenenfraude van boer ‘De Clerck’ en KBLux. Toen ging het telkens om een fraude van zowat 400 miljoen euro.

Heel anders is het Muffinman vergaan. Een pakje muffins die de vervaldatum hebben overschreden uit de container van een supermarkt halen, leidt in dit land sneller tot een veroordeling dan een miljoenenfraude in de diamantsector. Muffinman kreeg in zijn container geen bezoek van magistraten. Er kwam geen politieke steun vanwege een lokale N-VA-schepen of vanwege andere toppolitici. Het onderzoek naar het misdrijf van Muffinman werd niet het voorwerp van huiszoekingen binnen de gerechtelijke top. Neen, hij werd gewoon veroordeeld.

Wie kan nog ontkennen dat er sprake is van klassenjustitie als miljoenenfraude wel kan en een vervallen verpakking uit een container halen niet?


Lees ook: