9 november 2015: ‘gelukkige verjaardag Bende van Nijvel’…

bendeOp 16 oktober stemde de Kamer in met de verlenging van de verjaringstermijn in het dossier van de Bende van Nijvel, de groep die van 1982 tot en 1985 met brutale overvallen een klimaat van terreur in ons land vestigde. Laat ons eerst duidelijk stellen dat we zeer veel respect hebben voor de mening van de nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel, welk hun standpunt over de verlenging van de verjaringstermijn ook is.

Artikel door Wilfried Mons

Men kan inderdaad wensen dat het onderzoek zonder limiet doorgaat. De idee dat daders en opdrachtgevers (!) straffeloos wegkomen, is inderdaad schrijnend. Maar dit is niet zomaar een dossier en het ziet er niet naar uit dat het ooit juridisch kan opgelost worden.

Verschillende elementen geven dat aan. Zo zijn er tal van procedurefouten. Jean Bultot, een voormalige directeur van de gevangenis van Sint-Gillis en verdachte in het dossier, stuurde ooit vanuit Paraguay postzakken vol documenten terug naar justitie nadat deze gelekt waren uit het onderzoek. Dit kan grote delen van het bewijsmateriaal waardeloos maken bij een eventueel proces. Het hele dossier staat bol van de (gewilde?) procedurefouten.

Dan is er nog de gedeeltelijke bekentenis door de crimineel Philippe De Staercke in een brief aan procureur Demanet van Bergen. Het resultaat: De Staercke werd buiten vervolging gesteld. Pikant detail, tijdens een ondervraging liet De Staercke zich ontvallen: “Ik werd gekozen op basis van mijn dossier”. De lezer mag dit zelf interpreteren.

Kan er nog iets nieuw uit DNA-onderzoek komen? Er is weinig DNA-materiaal in dit dossier en bovendien kan een DNA-onderzoek, zeker na zoveel jaar, gemakkelijk gemanipuleerd worden. Dat zou niet eens verwonderlijk zijn als we kijken naar wat er allemaal in dit dossier gebeurde. Het oorspronkelijke onderzoek werd in Nijvel, Dendermonde (voor de feiten in Aalst en Temse) en Jumet gevoerd. In 1986 speelde Nijvel het onderzoek kwijt, na feiten die voer voor een roman zijn. Toen in 1990 het gerucht ging dat er in Dendermonde een doorbraak in zicht was, moest het dossier plots in Jumet gecentraliseerd worden. Ondanks verzet speelde Dendermonde het dossier kwijt. Sindsdien was er geen vooruitgang meer, er waren enkel valse sporen, nutteloos graafwerk en beschuldigingen tegen de onderzoekers van Dendermonde.

Wat moet er dan wel gebeuren?

Ik zou voorstellen om het onderzoek zo snel mogelijk te sluiten en een commissie van onafhankelijke experts aan te stellen. Geen parlementaire onderzoekscommissie, de twee vorige zijn totaal mislukt. De experts die het onderzoek naar de moord op Julien Lahaut voerden, zijn kandidaat om het Bendedossier uit te pluizen. Geef hen volledige toegang tot alle bronnen die ze nuttig achten en laat hen samenwerken met de burgerlijke partijen en de families van de slachtoffers. Zo kan ook uitgemaakt worden of bepaalde mensen geviseerd werden bij de slachtpartijen in onder meer Overijse en Aalst, dit werd nooit onderzocht. Het onderzoek kan vervolgens gefinaliseerd en gepubliceerd worden. Misschien dat we enkel dan ooit opheldering zullen krijgen over deze trieste geschiedenis?

In afwachting hiervan kunnen we enkel maar zeggen: gelukkige verjaardag Bende van Nijvel.

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.