Directies Bayer/Lanxess zeggen afspraken eenzijdig op

Bij Bayer/Lanxess heeft de directie eenzijdig beslist om een CAO inzake werkzekerheid en bedragen bij collectief ontslag niet te willen verlengen. Nochtans was eerder overeengekomen om een dergelijke CAO te onderhandelen voor het einde van 2008 en nadien werd beslist op 14 januari te onderhandelen. De directies weigeren nu een dergelijke CAO te sluiten. Verder komt Lanxess ook haar belofte om een bonus van 250 euro te betalen niet na. Het excuus is telkens de moeilijke economische situatie.

Pamflet van de vakbonden op Bayer/Lanxess

Directies Bayer/LANXESS zeggen éénzijdig afspraken op!

De directie van Bayer, hierin gevolgd door deze van LANXESS heeft dinsdagmorgen plots éénzijdig laten weten wegens de economische crisis niet verder te willen onderhandelen over de CAO-werkzekerheid en de bedragen bij collectief ontslag. Terwijl het juist in moeilijke tijden nodig is deze CAO te hebben.

Dit is een aanfluiting van alle eerder gemaakte afspraken. Artikel 6 van de CAO die afgesloten werd op 5 december 2007 stelt dat “voor het einde van 2008 LANXESS/Bayer met de gemeenschappelijke syndicale delegatie een CAO zal afsluiten met een looptijd tot 31 december 2012”.

Op 8 december jl. nog gingen de beide directies akkoord om verder te onderhandelen op 14 januari.

Wij hebben dinsdagochtend bij de directies aangedrongen om de onderhandelingen verder te zetten en alle CAO afspraken na te komen. Dit werd geweigerd met als argumentatie dat men hiervoor ‘geen mandaat heeft van het hoofdkantoor’.

Alle gemaakte afspraken rond werkzekerheid en uitbetalingen bij een eventueel collectief ontslag komen nu op de helling te staan. Onder andere de werkzekerheidclausule en het opstellen van een sociaal plan worden hierdoor zeer onzeker.

Wij vragen enkel om de eerder gemaakte afspraken na te leven. Niet meer maar ook niet minder. Wat is het woord van de directies nog waard? Afspraken over werkzekerheid voor de mensen worden naar de vuilbak verwezen bij economische onzekerheid. Als het goed gaat juichen de aandeelhouders en management, als het slecht gaat moeten de werknemers er voor opdraaien volgens de logica van Bayer en LANXESS.

LANXESS weigert de CAO bonus van 250€ uit te betalen.

Na de moeizaam verlopen CAO onderhandelingen inzake de loonsopslag in april-mei 2008 werd na referendum het akkoord pas goedgekeurd met een bijkomende bonus van 250€. De directies beloofden toen op hun ‘erewoord’ dat deze netto-bonus van 250€ verworven was en zeker uitbetaald ging worden.

Enkel omwille van wettelijke bepalingen diende volgens hen een te behalen productiedoelstelling te worden ingeschreven. Deze doelstelling kon eventueel worden bijgestuurd om tot betaling te kunnen overgaan.

De LANXESS-directie gebruikt nu de economische crisis als excuus om de 250€ netto niet uit te betalen aan de arbeiders en baremieke bedienden. Bayer leeft deze gemaakte afspraken wel na.

250€ is geen gering bedrag voor de werknemers, maar wat betekent dit bedrag voor LANXESS:

– Wedden en Bezoldigingen uitbetaald in 2007: 56,26 miljoen €

– Uit te betalen bonus: 250€ aan 633 arbeiders en 210 bedienden = 210.750 €

Dit is 0,37% van de totale loonmassa!!! Symbolisch met andere woorden…

of nog enkele andere cijfers:

In 2008 kreeg LANXESS voor: 2.018.890€ structurele RSZ-kortingen en ook nog eens 375.135 € RSZ-vermindering die nog dateert van het invoeren van ADV t.g.v. het Masterplan. Bovendien was er ook nog eens een vermindering in de bedrijfsvoorheffing op ploegenarbeid ten belope van 2.445.035€

In totaal diende LANXESS dus 4.839.060€ minder door te storten aan de overheid. Dit is bijna 23 keer onze bonus die zo op zak werd gestoken!!!

De kans is reëel dat LANXESS het niet uitbetalen van de bonus wil gebruiken als een start voor het afbreken van de loon- en arbeidsvoorwaarden en het verder uiteendrijven van de werknemers bij LANXESS én Bayer.

Wij zullen blijven eisen dat LANXESS afspraken naleeft en net zoals Bayer de premie van 250€ uitbetaalt. Blijkbaar is een gegeven woord voor de directies NIETS meer waard!!

De directies begeven zich op zeer glad ijs door het niet naleven van afspraken en uitbetalingen. De syndicale delegatie gaat niet akkoord met deze gang van zaken. Deze houding van de directies zal heel wat onvrede en reacties oproepen. Bovendien zal het in deze omstandigheden dan ook moeilijk zijn om de sociale vrede na te leven.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie