CAP. Strijdbewegingen blijven ondersteunen en bouwen aan een stabiele structuur

CAP Nationale bijeenkomst op 20 oktober:

Het Comité voor een Andere Politiek (CAP) zal ook na de verkiezingen van 10 juni verder bouwen aan een politiek alternatief voor arbeiders en hun gezinnen. In de discussie rond de regeringsvorming blijkt nogmaals dat geen enkele grote partij het opneemt voor onze belangen. Als we de politiek overlaten aan de politici, hebben wij niets te zeggen.

Redenen genoeg om ons te organiseren en op te komen voor een alternatief. CAP is een nog erg bescheiden initiatief van politieke militanten, syndicalisten en anderen die overtuigd zijn van de noodzaak van een nieuwe politieke formatie voor de werkende klasse. Het is daarom belangrijk CAP verder uit te bouwen binnen de vele strijdbewegingen die het dagelijkse verzet tegen de gevolgen van het neoliberalisme uitdrukken.

CAP was alweer van bij het begin aanwezig in het verzet tegen de sluiting van 16 buurtwinkels van GB, maar ook rond andere kwesties zal CAP standpunten innemen en campagnes op touw zetten. De groep die vandaag op de één of andere wijze meewerkt aan CAP heeft enorme mogelijkheden, hoewel het vaak nog ontbreekt aan voldoende politieke helderheid, structuur en professionaliteit om ten volle gebruik te maken van de aangeboden kansen.

Net daarin ligt het enorme belang van de nationale bijeenkomst van 20 oktober. Daar moet voldoende ruimte worden voorzien voor het verder uitwerken van concrete campagnes, maar ook voor het bespreken van de algemene werking van CAP. Op 20 oktober moet een structuur worden voorgesteld, en een basistekst waarin de centrale opvattingen van CAP worden bepaald. Die kunnen later verfijnd en aangepast worden op basis van concrete ervaringen, naarmate steeds meer arbeiders en gezinnen hun weg naar CAP vinden.

Een kleine, maar groeiende laag is zich bewust van de nood aan een nieuwe arbeiderspartij.

Wij denken dat de nood aan een nieuwe arbeiderspartij zich zal blijven stellen in de komende maanden en jaren. Enkele jaren geleden stond LSP nog zo goed als alleen met die opvatting. De ontwikkeling van CAP drukt echter uit dat een groeiend aantal mensen zich daarvan bewust is en nu reeds een aantal initiatieven wil nemen om het idee van een dergelijke nieuwe arbeiderspartij te vestigen en concreter te maken.

LSP/MAS bevestigt haar engagement in de verdere opbouw van CAP en zal er alles aan doen om van 20 oktober een succes te maken. Daar kan dus de basis gelegd worden voor een beweging met een duidelijk profiel, gericht op de arbeidersbeweging, en tegelijk ook een instrument dat campagnes en acties kan versterken.

Om van 20 oktober een succes te maken, is het belangrijk om op lokaal niveau de contacten die met CAP gelegd zijn, tijdens de verkiezingscampagne en andere campagnes, te hernieuwen en zoveel mogelijk leden en sympathisanten van CAP te mobiliseren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie