Ondanks alle cadeaus vertrekt Caterpillar uit ons land en wil het een sociaal bloedbad aanrichten. Jarenlang hebben gewone werkenden ingeleverd zodat Caterpillar geen of amper belastingen zou moeten betalen. Dat zou jobs opleveren, luidde het telkens weer. Wat blijft nog over van dat argument?
Een opmerkelijk aspect van het regeringsbeleid de afgelopen jaren is dat de belastingdruk op vertrekpremies is toegenomen. Rond de vennootschapsbelasting wordt gesproken over een algemene verlaging zodat een Europese veroordeling van de notionele intrestaftrek al op voorhand kan gecompenseerd worden. Belastingen die ontdoken werden via de Excess Profit Rulings worden niet terug geëist door de regering. Integendeel, er wordt in beroep gegaan tegen de Europese beslissing dat de Excess Profit Rulings niet door de beugel kunnen. Wedden dat er bij het heffen van belastingen op de vertrekpremies bij Caterpillar niet op een dergelijke manier zal opgetreden worden? Aan de multinationals zegt de regering dat ze hun belastingen niet moeten betalen en dat Europa het verkeerd voor heeft, aan ons zegt dezelfde regering dat ze nu eenmaal niet anders kan dan hogere belastingen heffen. Desnoods worden Europese verplichtingen erbij gesleurd om de argumentatie helemaal af te werken.
De vertrekpremie bij een collectief ontslag wordt niet als loon belast, maar tegen een afzonderlijk tarief. Opzeggingsvergoedingen, achterstallige lonen en vervroegd uitbetaald vakantiegeld werden tot voor kort aan het gemiddelde tarief van 25 tot 35% belast. Dat tarief werd becijferd na aftrek van tal van belastingverminderingen (zoals een hypotheek, pensioensparen, …) waardoor het lager lag. Sinds de zesde staatshervorming wordt het tarief vroeger in de berekening bepaald, er wordt geen rekening meer gehouden met een reeks regionale belastingverminderingen zoals de woonbonus of vermindering voor dienstencheques. Er werd bij het nemen van deze maatregel cynisch opgemerkt dat het hogere tarief niet onmiddellijk zou opgemerkt worden omdat we niet elk jaar opzegvergoedingen krijgen. Het verschil kan al snel oplopen tot duizenden euro’s!
Het vat het beleid van twee maten en twee gewichten samen: om de grote bedrijven te overladen met fiscale geschenken moeten de slachtoffers van de winsthonger meer betalen op hun opzegvergoedingen.