Kasjmir: herdenking van moord op nationalistische leider

Duizenden inwoners van Kasjmir namen deel aan een herdenking bij de ‘Line of Control’ (de grens tussen Pakistan en India en tevens tussen het deel van Kasjmir lans beide kanten van de grens) van de moord op Maqbool Butt, een jonge nationalistische leider die 20 jaar geleden werd geëxecuteerd door de Indische autoriteiten.

CWI-leden in Kasjmir

De herdenking vond plaats tegen de achtergrond van een hernieuwd vredesproces tussen India en Pakistan. Die onderhandelingen en de sfeer die errond wordt gecreëerd in de media doet de hoop opleven onder de arbeiders en jongeren in Kasjmir die hopen dat het reeds decennia durende conflict tussen de Indische en Pakistaanse heersende klasse tot een einde zou komen waarbij de Kasjmiri eindelijk nationale bevrijding zouden kennen.

CWI-leden in het door Pakistan bezette Kasjmir denken niet dat die hoop zal ingelost worden onder het kapitalisme. Tijdens de herdenkingsacties legden onze leden uit dat enkel de arbeidersklasse, arme boeren en jongeren van het Aziatische sub-continent een echte bevrijding kunnen afdwingen.

In Srinagar en andere delen van het door India bezette deel van Kasjmir was er een oproep voor een staking waarbij alle winkels en bedrijven zouden platgelegd worden. Er waren betogingen georganiseerd door groepen die voor onafhankelijkheid opkomen, maar illusies hebben dat dit onder het kapitalisme mogelijk zou zijn.

In het Pakistaanse deel namen duizenden jongeren, studenten, arbeiders uit de privé en een aantal werknemers uit de overheidssector deel aan de protestbijeenkomsten. Deze acties werden georganiseerd door nationalistische groepen zoals de Jammu and Kashmir Liberation Front (Amanullah groep), National Liberation Front (Shaukat Butt), en de links-nationalistische Jammu and Kashmir National Awami Party (JKNAP – Jammu and Kashmir National Peoples Party) en de National Students Federation.

Op een aantal plaatsen waren er gezamenlijke acties, elders werd apart betoogd. In Kotli en Hajeera namen we met het CWI deel aan de acties om een standpunt van klassenstrijd naar voor te brengen.

Er was een openheid voor een standpunt dat ingaat tegen het kapitalisme en het imperialisme en voor een socialistisch alternatief. Onze spandoeken in Kotli en Hajeera hadden als slogan: "Voor een socialistisch onafhankelijk Kasjmir", "VS-troepen uit Irak", "Neen aan de verdeling – Ja aan een onafhankelijk Kasjmir".

In Kotli waren er enkele honderden deelnemers aan de actie. Er werd betoogd en op het einde was er een meeting met verschillende sprekers. Onder de sprekers waren er rechtse krachten van de NSF, verschillende nationalisten, zelfs van de heersende moslim-partij en de PPP, die allemaal een hommage brachten aan Maqbool Butt.

Niaz Khan, de centrale organisator van de NAP in Kotli, liet een ander geluid horen op de meeting. Hij zei: "Onze doelstelling is een onafhankelijk socialistisch Kasjmir". Terwijl hij inging op de rol van Maqbool Butt zei hij: "Niemand vermeldde dat Maqbool Butt geïnspireerd werd door de strijd van Che Guevara, die een centrale rol speelde in de Cubaanse revolutie, en die voor een socialistisch alternatief opkwam." Niaz stelde: "We zijn voor vrede, maar hebben geen illusies dat de heersende klassen in India en Pakistan onze problemen zullen oplossen."

Een andere spreker was de voormalige voorzitter van de links-nationalistische JKNAP, Anwar Khan. Hij zei: "Het was het kapitalistische systeem dat in 1947 leidde tot de verdeling van het subcontinent. Kasjmir werd opgedeeld waardoor tienduizenden Kasjmiri mannen en vrouwen en kinderen geleden hebben onder de verdeling. Sinds 11 september 2001 is het imperialisme begonnen met een nieuw militair offensief in het Midden-Oosten en Irak. Dit proces begon in Afghanistan en Kasjmir."

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist