Home / Column / [Column] Eindejaarskwis

[Column] Eindejaarskwis

Eindejaarskwis van satirische inslag, overgenomen vanop links-socialisme.blogspot.com

kwisU staat te springen om de eindejaarsdis te overmeesteren en in allerlei vormen en gedaanten, smaakvol begeleid door een kabbelend beekje geestrijke drank, naar binnen te spelen. Misschien hebt u zelfs zin om te dansen. Veel en wild te schudden en bewegen. Wij kunnen dat standpunt zeker begrijpen. We sympathiseren er zelfs een beetje mee. Het was tenslotte in veel opzichten – en hoewel er ook deugddoend verzet de kop opstak – een kwaadaardig en rampzalig jaar. Weer één teveel voor het winstsysteem en zijn afgrijselijke rat race wat ons betreft. En dan hebben we het niet alleen over de schepsels die in de haartooi van miljardair en presidentskandidaat Donald Trump hun tenten hebben opgeslagen. Ook een vorm van Occupy Wall Street, dachten wij eerst! Of zou Trumps geliberaliseerde schedelbegroeiing ook een van de effecten van de klimaatopwarming zijn: een soort nucleair alarm voor de mensheid? Samen met de ijskappen smelt ook de “rede” bij de rechtse politici steeds sneller weg.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen en de inlandse avonturen van de regering Michel zullen het komende jaar blijven aantonen dat kennis macht is en onwetendheid – voor werkenden en jongeren – soms huiveringwekkend gevaarlijk. We kunnen dus maar beter weten wat er wérkelijk in 2015 gebeurd is, en wat zeker niet, om de lessen daaruit te trekken voor toekomstige strijd. Laat dit nu een van de taken zijn van onze eindejaarskwis: neoliberale tegenstanders en andere saboteurs van onze diensten en koopkracht in het belachelijke trekken en aantonen dat in zwelgende wanhoop en passief cynisme wegzinken zeker geen stap vooruit is, om vervolgens wild te gaan dansen, drinken en bewegen. In de richting van het democratisch socialisme, natuurlijk.

Hier zijn onze vragen. Speelt u mee?

1/ In het begin van het jaar brak de ACV top het vakbondsfront en werd Marc Leemans en het voorliggende akkoord met de patroons bijna weggestemd. Leemans wist zijn leden op een congres eind april ook te melden dat ze “nog niet rijp waren” voor medezeggenschap naar Duits model, waarbij de vakbonden zelf verantwoordelijk worden voor besparingen, herstructureringen en ontslagen. Laat ons hopen dat we van dit soort “rijpheid” voor altijd gespaard blijven. In het najaar waren er opnieuw 100.000 betogers tegen de tax shift en de besparingen op 7 oktober. Maar, hoe weten we dat?

a. De NVA heeft de koppen geteld
b. De politie liet infiltranten meelopen met vakbondssjaaltjes, en met een doctoraatstitel in de Euclidische wiskunde
c. De media heeft ze gefilmd, die 100.000, toen ze aan Brussel Zuid, zo leek het toch in het avondnieuws, allemaal stonden rel te schoppen. De objectieve berichtgeving was weer in topvorm.
d. De Staatsveiligheid had daar wel genoeg volk om de zaak te screenen. Wat van dat handvol salafisten in Molenbeek helaas niet kan worden gezegd.
e. Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken en Stigmatisering van hele Gemeenschappen, is achteraf de straten komen opkuisen. Hij zou gevloekt hebben dat “hier wel 100.000 man gepasseerd is, verdorie, zie mij hier nu staan. ’t Zal niemand verbazen dat het weer de rooien en groenen waren”.

Antwoord: b, de politie heeft de betoging geteld: 100.000 personen – 20.000 infiltranten, uitgedost met vakbondssjaaltjes en modieuze anarchistische outfits gekocht op online webwinkels als Zalando (Online Shoes and Fashion), Trois Suisses en Ici Paris XL (voor de fijne luchtjes).

2/ In 2015 maakten we de opmars en val mee van het ooit linkse Syriza in Griekenland. De Syriza leiding dacht dat ze het EU-establishment kon week maken met doorvoelde argumenten en pleidooien. De Griekse arbeidersklasse toonde, tegen de mediatieke en economische chantage in van het kapitaal en haar verenigde opiniemakers, dat ze bereid was om “neen” tegen de besparingen te zeggen in een memorabel referendum: Oxi! Tsipras draaide als reformist zijn kar en capituleerde. Hoe heette de Nederlandse sociaaldemocraat die de Griekse bevolking namens de EU afdreigde, als de loontrekkenden en armen er niet zouden plooien naar de lugubere besparingsdictaten?

a. Al Capone Uit het Vuistje
b. Don Corleone van Boven de Moerdijk
c. Guus Godfather III (ja, die over het schandaal met de banken)
d. Patrick Janssens
e. Jeroen Dijsselbloem
f. Willem Van Oranje

Antwoord: e

3/ Volgend jaar wordt in de VS een nieuwe president, de machtigste man of vrouw ter wereld, verkozen. Dit jaar mochten we de illustere kandidaten voor het presidentschap reeds aanschouwen. Bij de Democraten is er keuze tussen een aantal bordkartonnen vertegenwoordigers van het establishment, Hilary Clinton (een uit satijn en prikkeldraad opgetrokken voorpost van de elite) en de linkse Bernie Sanders.

Bij de Republikeinen hebben ze het residentiële gekkenhuis het veld in gestuurd om de natie te besturen: de narcistische flippo en miljardair Donald Trump; Ben Carson, een man die portretten van zichzelf met Jezusfiguren laat schilderen en meent dat de Apocalyps nakend is; de immer verbaasde, presidentiële lama Jeb Bush (die niet had gelezen dat lama’s uit respect voor de kiezer het presidentschap niet kunnen ambiëren). Volgens de peilingen staat nog steeds de rechtse bling bling versie van een gorilla uit de Antwerpse Zoo, Donald Trump, op kop. Welke bevolkingsgroep heeft de grofgebekte Trump tijdens de campagne nog niet beledigd?

a. Mexicaanse migranten
b. Moslims
c. Gewonde ex-oorlogsveteranen
d. Progressieve journalisten
e. Vrouwelijke journalisten van Fox News
f. De lama naast hem
g. Black Lives Matter activisten
h. De Russische president Poetin

Antwoord: h. In dit stadium heeft de mannetjesputter Trump president Poetin nog niet beledigd, “maar als die klojo denkt dat hij de VS in het Midden-Oosten opzij kan duwen, dan zal hij het aan mijn verdomde kernkoppen mogen uitleggen. Alle 5400!” Hopelijk komt de dierenwereld in zijn kapsel snel in opstand tegen deze kapitalistische waanzin.

4/ Wat was de reactie van NVA-kopstuk Bart De Wever toen het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie een 14-jarig Syrisch meisje in een instelling met een plastieken kogel in de buik schoot?

a. “Je mag die mannen hun speelgoed niet afnemen”
b. “Ik zou zelf ook hopeloos in de war geraken als ik als volwassen man, als topfit onderdeel van een team tot de tanden gewapende en op crisissituaties getrainde mannen, de duimen dreigde te leggen tegen een verward, beschadigd en zwak meisje van 14 jaar. Het was tenslotte geen caféruzie.”
c. “Wat zouden de heren in Brussel hebben gedaan?”
d. “Wat zouden de heren van Zichem hebben gedaan?”

Antwoord: c

5/ Onder welke schuilnaam – alleszins niet de naam waaronder iedereen haar kent – viel Fientje Moerman (Open VLD) in een lezersbrief het “verwende” spoorwegpersoneel aan, waarbij er – in een stijl die veeleer aan autoritair aangebrande tijdperken deed denken – werd op aangedrongen om “die NMBS-augiasstal uit te mesten”?

a. Augusta Ricochet
b. Rexana, Prinses van de Neoliberale Duisternis
c. Rebecca Vanden Broucke
d. Rebecca Incognito (als ze reactionair strijd voert)
e. Maggie Thatcher aan de Lije

Antwoord: c

6/ In 2015 begon de NVA – een verrassing voor sommigen – steeds meer te neigen naar een licht afgeborstelde versie van het Vlaams Belang. Je zou zweren: soms lijken die NVA’ers op Vlaams Belangers die langer over hun carrièreplanning hebben nagedacht. Welk van de volgende programmapunten van het neofascistische Belang werd nog NIET door de NVA overgenomen:

a. Rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden, zodat hun financiële ruggengraat kan worden gebroken
b. De eis voor opvang van vluchtelingen in de eigen regio
c. Een aparte sociale zekerheid voor vluchtelingen
d. Migranten moeten de westerse waarden onderschrijven (behalve als ze in een Volkswagen met sjoemelsoftware rondrijden: dan zijn ze uitstekend geïntegreerd in de ethiek van de rijkste 1%)
e. Migranten moeten zoals elk fatsoenlijk mens een bankrekening in het buitenland hebben (en alleen daar)
f. Voor buitenlanders die hier grote multinationals uitbaten, is het land nog niet vol. Ze mogen profiteren van de gratis lastenverlagingen en worden gepamperd met de miljarden van de notionele intrestaftrek (je zou er veel mensen mee kunnen opvangen en jobs, jobs, jobs creëren). Hoe minder de gepamperde aandeelhouders bijdragen en hoe meer champagne ze achterover kappen, hoe beter de maatschappij zal draaien volgens de neoliberale kerk. Hik. Burp.

Antwoord: e, dit klopt niet. Migranten mogen van de NVA wel een bankrekening in België hebben. Zodat ze de facturen van de tax shift op tijd kunnen betalen.

7/ Even een luchtige noot: in november werd op VTM de nieuwe poplegende K3 – ons aller industrieel erfgoed en ook leuk voor de kinderen – verkozen na een nagelbijtende finale. Ook wij hebben – chips etend, aan de buis gekluisterd – in eer en geweten onze stem uitgebracht, waarna die door de rijken (Gert Verhulst) in de vuilnisbak werd gezwierd. Ondanks dat – wat verwacht je nog van de rijken? – zouden ook wij bij deze plechtige gelegenheid officieel afscheid willen nemen van Karen, Kristel en Josje en de nieuwe zangtalenten Klaasje, Marthe en Liesbeth Homans (nee, Hanne natuurlijk!) in onze armen willen sluiten. Liesbeth Homans zouden wij nooit in onze armen kunnen sluiten, omdat die stoute heks de arme kindjes en hun papa’s en mama’s te graag pest.

Soit, hier is onze luchtige kwisvraag: welk van de K3 liedjes heeft een duidelijk links-socialistische inslag, maar is desondanks voorbij het alziende oog van Studio 100 baas Gert “Iedereen zou rijk mogen worden” Verhulst geglipt?

a. Tienduizend genationaliseerde bedrijven onder arbeiderscontrole
b. Van Afrika tot in Amerika speelt de burgerij een reactionaire rol
c. K3 loves een opbouwend syndicaal actieplan
d. Waar zijn die algemene stakingen?
e. De 3 biggetjes zijn dikke kapitalisten
f. Als het binnen regent (is er dringend nood aan een marxistische analyse van de maatschappij)

Antwoord: f – Klaasje, Marthe en Hanne moeten ergens beginnen met hun maatschappijkritiek. Waarom dan niet met het Woningvraagstuk en de “Toestand van de arbeidersklasse in Engeland”, een klassieker van Engels die duidelijk aan de basis lag van het doorleefde en misleidend springerige “Als het binnen regent” van de nieuwe K3’tjes. Alweer een geheide hit, in onze opinie, die de toenemende verkrotting en de onderfinanciering van sociale woningbouw – door de NVA-heks Homans! – aanklaagt.

8/ Te oordelen naar de activiteiten waarmee het Antwerpse Snelle Respons Team te pas maar vooral te onpas in het nieuws kwam, kampt deze elite-eenheid met een schrijnend tekort aan, euh, zware misdaad in de Antwerpse metropool. Het is tenslotte al een tijdje geleden dat The Scabs van Guy Swinnen nog een concert gaven in de stad. Wat doen de mannen van het Snelle Respons Team als ze niet mogen uitrukken?

a. Ze lezen wijdogig de verzamelde werken van Friedrich Nietzsche: Supermannen en liefhebbers van uniformen altegader
b. Ze oefenen als heavy metal groep urenlang headbangend het repertoire van Alice Cooper in, inclusief zijn bloedstollende vampierenact. Je kan tenslotte niet élke dag als volleerde Rambo’s in kinderkribbes binnenvallen.
c. Ze spelen schaak met Liesbeth Homans als hun Zwarte Koningin, Bart De Wever als Loper (voor de rijkste 1%), Zuhal Demir als Pion van het inhalige patronaat, en Sigfried Bracke als het Paard dat de minimumdienstverlening tijdens treinstakingen moet garanderen
d. Ze doen rekoefeningen. Zodat ze veel gespierder lijken dan meisjes van 14 jaar.
e. Ze doen Madonna na. Zodat tieners van 14 jaar zich volstrekt geconsterneerd zouden afvragen waarom zingende travestieten bij de Antwerpse politie niet gewoon worden verboden. Op zo’n moment komt de vraag wat de heren in Brussel zouden hebben gedaan zelfs niet bij je op. Brrr.

Antwoord: wij vermoeden “d”. Bart De Wever vreest dat ze in hun kazerne Madonna nadoen en daarover foto’s posten op Instagram en Twitter. Zo’n politionele karaoke zou voor Antwerpse ambtenaren in strijd zijn met de antiek-Romeinse gedragscodes en herenmoraal. Behalve dan op schranspartijen van de elite zelf. Hebt u Unizobaas Karel Van Eetvelt al eens swingend “Like a Neoliberal Prayer” horen ten beste geven tijdens zo’n society feestjes? Even kinky als zijn belastingsvoorstellen en ook niet voor de kinderen! “Damn!” zou Trump zeggen.

9/ Moet er nog humor zijn na de wanstaltige verschrikkingen van terreur en oorlog van Parijs tot Syrië? Misschien wel. Want humor helpt de mens om zich te verzoenen met de absurditeit van het menselijke bestaan. En het neoliberale geloof is, net als alle andere fundamentalismen, zéér absurd. En op wereldvlak zeker even schadelijk.

Om ons deze keer tot de religieuze fundamentalisten te beperken: er ontstond enige verbazing toen sommigen vernamen dat het “brein” – beter: de geflipt loshangende hersenkwab – achter de Parijse aanslagen uit de middenklasse kwam en eigenlijk een verwend en arrogant rotjong was. Van de armen zijn veel opiniemakers bereid zich alles voor te stellen. Maar van iemand die zoals hen ook wel eens in een quad over het asfalt heeft geslipt, mogelijkerwijs in een hemd van Yves Saint Laurent? Daar krabben ze zichzelf van in het haar.

Welke van de onderstaande slogans – haatgepredik van het zuiverste water, dat nochtans zonder de minste duiding wordt afgedrukt in de meeste persorganen – zijn NIET afkomstig van de extreme patroons van Unizo of Voka, en hun letterlijke interpretatie van de neoliberale dogma’s, maar wel degelijk van de islam-fundamentalisten?

a. “Beperk de werkloosheidsuitkering van Ongelovigen in het Marktprincipe in de tijd. Milton Friedman is the king!”
b. “Bezorg de tegen het Winstprincipe zondigende vakbonden rechtspersoonlijkheid en stuur er deurwaarders op af als ze staken. Zo kunnen we ze financieel onthoofden.”
c. “Drijf de werkdruk op! Een om zich heen grijpende epidemie van burn out kan enkel wijzen op de door ons voorspelde Apocalyps, die een zuiverend tijdperk van Creatieve Destructie inluidt. Enkel de Ware Gelovigen/Kapitalisten zullen overblijven!”
d. “Beloof 100 euro extra in het Hiernamaals”
e. “Geef de verdoemde NMBS-structuren in private handen, zodat de Enige en Ware Karel Van Eetvelt van Unizo er een eurocentje aan kan bijverdienen. En de massa’s nog meer giften mogen betalen voor Gods ondoorgrondelijke spoorwegen.”

Antwoord: Sorry, een strikvraag. Dit zijn alleen maar uitspraken van geradicaliseerde Unizo- en Voka-leden. Sommigen onder hen infiltreerden de regering Michel en kregen hun radicale, Thatcheriaanse training in het Verenigd Koninkrijk. De bedroom tax van Liesbeth Homans! Samenwerking met de headhunters van Saoedi Arabië – sorry voor de woordspeling, Bart De Wever – en andere fundamentalistische wahhabieten wordt niet geschuwd. Is er al een meldpunt voor wie deze koppensnellende en dictatoriale sjeiks in de Antwerpse haven met prominente NVA’ers ziet rondlopen? Dringt een waarschuwende badge zich hier niet op? Uiterlijke signalen van radicalisatie: produceert stoom uit de oren, stampt met de voeten en blaast vervaarlijk tussen de tanden als de kranten een staking aankondigen. Wordt ook wel “een Zuhal Demireke doen” genoemd in de kinderpsychologie.

10/ Naar aanleiding van de aangekondigde spoorstaking werden niet alleen bij de openlijk rechtse pers alle zeilen bijgezet om de strijd van het spoorpersoneel te diskrediteren. Ook in grote delen van de links-liberale pers werd de objectiviteit al snel wegens hinderlijk opzij gezet en werd er driftig in antisyndicale “argumenten” gegrossierd. Het is maar een idee, maar wordt het niet eens tijd voor een eigen, democratisch gecontroleerde syndicale krant? Zo lokte het conflict bij het spoor in De Morgen in een editoriaal, naast andere stakingsbrekende pareltjes, deze gevleugelde vergelijking uit: “Net zoals religieuze radicalen het verpesten voor hun hele geloofsgemeenschap, lijken de geradicaliseerde spoorbonden het te verbrodden voor iedereen die zich op een eigentijdse manier sociaal of syndicaal wil engageren.” Naar welke niet nader omschreven “religieuze radicalen” verwees de auteur van dit prangend “J’accuse” van de spoorbonden?

a. Jezus Christus van Nazareth
b. Priester Daens (ook een “ouderwetse” voorstander van arbeidersstrijd en stakingen)
c. Franciscus van Assisi (zong voor de vogeltjes, volgens sommigen een meer “eigentijdse vorm” van syndicale actie)
d. De boeddha (die voerde ook zelden beslist actie, hij zat er maar gewoon en mediteerde vruchteloos over een betere wereld – een beetje zoals het gros van de commentatoren in de establishment media).
e. Bernadette Soubirous (volgens menig opiniemaker zullen de vakbonden pas écht modern zijn als ze als actiemethode massale bedevaarten naar de grot van de Heilige Bernadette vastleggen, om in het diep-Franse Lourdes te gaan hopen op een mirakuleuze genezing van het kapitalisme, liever niet onder hun eigen elitaire neus in Brussel)
f. Osama Bin Laden
g. Abu Bakr al-Baghdadi (IS-leider en volgens sommige analisten vanuit zijn hoofdkwartier in Raqqa een uitmuntend specialist inzake de Belgische spoorwegen, alsook de jarenlange pogingen tot liberalisering, privatisering en andere vormen van sociale ontwrichting door de opeenvolgende regeringen)

Antwoord: a, de heiland himself, folks. Jezus heeft de pret van de Farizeeërs ook verbrod. En hij joeg de handelaars, die zich op een meer “eigentijdse” manier sociaal wilden engageren, uit de tempel. Hopelijk houden de spoorwerknemers de moderne hipsters van de besparingspolitiek – zo eigentijds als exploderende armoedestatistieken – nog zeer lang buiten de tempel van de openbare spoorwegen.

Prettige feesten aan alle arbeiders!

(pd)