Kazakstan. Politiebrutaliteiten tegen bewoners sloppenwijk

In de sloppenwijk Shanyrak in Kazakstan kwam het op vrijdag 14 juli tot een scherpe confrontatie tussen de bewoners en de politie. De overheden van Alma Ata willen de huizen afbreken om er appartementen te bouwen voor de elite en ontspanningsgelegenheden voor de nieuwe rijken. De huizen van de vluchtelingen die aan de rand van de stad hun eigen levensruimte opbouwden, zouden hierdoor moeten verdwijnen.

Deze nieuwe politierepressie kwam er na gelijkaardige acties tegen bewoners van Shanyrak in april. De politie kon rekenen op een snelle ondersteuning van de oproerpolitie, KNB-agenten (de vroegere GB, de geheime dienst), de brandweer, deurwaarders,… Allen werden ze gemobiliseerd om de huizen van de vroegere landloze bewoners te vernielen.

Net zoals in april verdedigden de lokale bewoners zich enorm fel en dit gedurende uren. Onze kameraden steunden de bewoners. In april werden de aanvallen uitgesteld na internationaal protest. We roepen op om ook nu te protesteren (in het Engels) bij de administratie van de burgemeester (Akim) en dit via de website van de burgemeester www.almaty.kz (email: mayor@almaty.kz). In de protestberichten kan je je uitspreken tegen de verdrijving van de bewoners van Shanyrak, tegen de repressie tegenover activisten, voor het toekennen van middelen om degelijke woningen te bouwen voor de inwoners van Shanyrak,… Stuur een kopie van je berichten naar socialism-rk@mail.ru en ainur1917@yandex.ru. (de berichten worden dan vanuit het Engels vertaald en verdeeld onder de inwoners van Shanyrak).

Delen: Printen: