1 mei: oproep voor een nieuwe linkse partij

Op 1 mei werd over het hele land een duidelijke oproep gelanceerd om te werken en te bouwen aan nieuwe partij, links van SP.a en Groen. De laatste maanden zijn er twee initiatieven tot stand gekomen die elkaar hebben gevonden en de wil hebben een nationaal politiek alternatief te lanceren.

Bart Vandersteene

Niet toevallig werd 1 mei uitgekozen om voor het eerst naar buiten te komen. Hoewel er in sommige steden al geen stoeten meer doorgaan en de opkomst de afgelopen 20 jaar enkel maar achteruit is gegaan, blijft het een belangrijke feestdag voor de arbeidersbeweging.

1 mei heeft ons de kans stil te staan bij de goede tradities van strijd en solidariteit. De problemen die de 1 mei manifestaties hebben, zijn natuurlijk een uitdrukking van de fundamentele veranderingen die de SP.a heeft meegemaakt en met haar een deel van de ABVV-leiding.

De SP.a was in een niet zo ver verleden een levendige partij. De volkshuizen waren politieke en sociale ontmoetingscentra en waren het kloppend hart van de socialistische beweging in de wijken en steden. Ledenbijeenkomsten werden druk bijgewoond en veel syndicale militanten hadden niet enkel een lidkaart op zak, maar kregen ook hun basis mee indien ze de SP.a naar voor schoven als hun partij. Verkiezingscampagnes waren enorm actieve periodes waarbij de leden zich volop inzetten.

Wat een verschil met vandaag. Niet enkel uiterlijk is de SP.a een partij als de anderen geworden, maar ook inhoudelijk. De afgelopen 18 jaar van regeringsdeelname en het bilan daarvan bewijzen dat meer dan ooit. Welke syndicalist heeft nog het lef om zijn werkmakkers te vragen om voor die partij te stemmen.

Een figuur als Jef Sleeckx, samen met onder meer de linkse socialisten, beseft dit maar al te goed. Vandaar onze oproep voor de vorming van een nieuwe arbeiderspartij. Velen kijken vol spanning uit naar het initiatief. Het komt er nu op aan om op lokaal vlak die mensen bijeen te brengen die de eerste stappen kunnen zetten om het initiatief gestalte te geven.

De vele lokale vergaderingen die de komende weken zullen doorgaan zullen daar een rol in spelen. Eens dit achter de rug is, kunnen we beginnen bouwen aan een nationale bijeenkomst in het najaar waar de beweging voor een politiek alternatief definitief gelanceerd wordt.

De Linkse Socialisten zijn akkoord dat er nood is aan een linkse oppositie. Wij zullen meewerken met al diegenen die willen bouwen aan een alternatief op het neoliberalisme.

Maar daarmee hebben we nog geen oplossing op het neoliberale offensief. Die discussie zal op de agenda komen van die nieuwe formatie, o.a. om ervoor te zorgen dat niet dezelfde fouten als de SP.a gemaakt worden. De Linkse Socialisten hebben daar een uitgesproken mening over, een democratisch socialistische opvatting, die je terugvindt in ons programma, in ons blad,…

Delen: Printen: