Eerste activiteit van het Comité voor een Nieuwe ArbeidersPartij Aalst: een boeiende meeting met Jef Sleeckx

Al enkele maanden doet Jef Sleeckx (gewezen volksvertegenwoordiger van SP.A) een sprekersronde in het hele land (Vlaanderen, Brussel én Wallonië) om zijn ideeën uit de doeken te doen over de nood en de mogelijkheid van een nieuw politiek alternatief ter linkerzijde. Op 27 april was hij te gast in Aalst in Trefcentrum De Nieuwbeek op uitnodiging van het Comité voor een Nieuwe ArbeidersPartij Aalst (CNAP Aalst)

Bart Van der Biest

Sinds de acties tegen het Generatiepact werd Jef Sleeckx gecontacteerd door veel individuele syndicalisten, syndicale delegaties, politieke activisten,…om een politiek initiatief te nemen die de belangen van de arbeiders consequent verdedigt. Samen met Georges Debunne (gepensioneerd algemeen secretaris van het ABVV) en Lode Van Outrive (ex-europarlementair van de SP) vormde hij het initiatiefcomité voor een andere politiek dat tot doel heeft tegen de federale verkiezingen van 2007 een nieuwe politieke formatie uit de grond te stampen die de groei van het Vlaams Belang wil stoppen.

Ondertussen beginnen er zich langzaam structuren te vormen rond het initiatief. Begin februari werd er in Gent tijdens een drukbijgewoonde meeting (met syndicalisten en politieke activisten van verschillende strekkingen uit o.a. Gent, St.-Niklaas, Aalst,…) met Jef Sleeckx overgegaan tot de oprichting van een ‘Oostvlaams steuncomité voor een andere politiek’.

Naar dit voorbeeld werd midden maart in Aalst door vakbondsdelegees uit verschillende sectoren (ACOD Post, ACOD Spoor, ACOD onderwijs, BBTK ziekenhuizen, COC en Algemene Centrale) en politieke activisten het CNAP Aalst opgericht. Het CNAP doet dienst als een lokale steungroep voor het project ‘voor een andere politiek’. De meeting van 27 april was dan ook de eerste publieke activiteit in Aalst.

Aangezien Jef al sinds 16u met de trein onderweg was, verzorgde de Aalsterse LSP-afdeling om 18u30 een warme maaltijd: spaghetti à volonté aan de proletarische prijs van 2,5 Euro. Een tiental mensen gingen samen aan tafel met Jef. Tegen 19u15 begon het publiek voor de meeting binnen te druppelen.

Onder de aanwezigen waren er LSP-leden, delegees en arbeiders uit verschillende sectoren, een maatschappelijk werker, een huismoeder,…, en 3 mensen van SPA: een schepen, een gemeenteraadslid en de voorzitter van de lokale Animo-afdeling.

Na een korte verwelkoming en een voorstellingsronde van alle aanwezigen stak Jef van wal. Het werd een boeiende en meeslepende uiteenzetting van 3 kwartier zoals we dat van Jef kunnen verwachten. Op de inhoud zullen we niet ingaan (er zullen trouwens nog genoeg meetings doorgaan met Jef) maar we zullen misschien wel de 2 breekpunten aangeven die Jef tot zijn initiatief dreven: de stemming van de Europese grondwet en het Generatiepact waren de 2 druppels die de emmer deden overlopen.

Nadien barstte de discussie los… Het werd al snel duidelijk dat de SPA aanwezig was om haar politiek te verdedigen ‘by any means necessary’ en hiervoor het nodige paternalisme tegenover Jef (‘We maken ons zorgen over jou…je mag je niet laten misbruiken…’) en subtiele maar niet minder platvloerse opmerkingen en demagogische one-liners niet schuwde. Zij werden dan ook op gepaste wijze van antwoord gediend door Jef en de andere aanwezigen. Door de ‘vinnigheid’ van het debat werd al vrij snel duidelijk dat de geplande pauze zou overgeslagen worden. De meeting werd om 21u30 besloten met concrete afspraken (het mei-avondfeest in Gent door de ‘Oostvlamingen voor een andere politiek’ en het 1 mei-pamflet met de oproep ‘een andere politiek is nodig en mogelijk!’) Op 1 mei zullen we alleszins duidelijk present zijn met LSP en CNAP op de ABVV-optochten in Aalst en Geraardsbergen.

Delen: Printen: