Veurne: betoging tegen sluiting van de suikerfabriek

Afgelopen zaterdag betoogden zo’n 700 mensen door de straten van Veurne om te protesteren tegen de sluiting van de suikerfabriek in de stad en de sterk stijgende werkloosheid in de regio. De betoging was een enorm succes met een opkomst die veel hoger lag dan wat werd verwacht.

Jonas Van Vossole

De betoging die door Veurne trok naar aanleiding van de sluiting van de suikerfabriek was een enorm succes. 700 vakbondsmilitanten en inwoners uit Veurne trokken samen door de straten van de stad om de aandacht te vestigen op de scherp stijgende werkloosheid en de opeenvolgende bedijfssluitingen.

De laatste maanden waren er verscheidene sluitingen van vrij grote bedrijven in het Veurnse: Santens ging failliet, Van Wynsberghe sloot de deuren, de productievleugel van Mortier voor de export werd gesloten. Uiteindelijk is nu ook beslist om de Suikerfabriek van Veurne te sluiten. Deze vormde het economische zwaargewicht in de regio, waar niet enkel honderden arbeiders maar ook duizenden boeren van afhankelijk zijn.

De werknemers die nog een job kunnen vinden zijn meer en meer verplicht om buiten de streek te gaan werken. Bovendien hebben de arbeiders in de Westhoek en Veurne in het bijzonder te kampen met slechte werkomstandigheden. Werknemers die jarenlang moeten werken met dagcontracten zijn in de KMO’s van de Westhoek geen uitzondering. Bovendien wordt er een zeer repressief beleid gevoerd tegen elke vorm van vakbondsvertegenwoordiging.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen maanden namen de vakbonden het initiatief om een betoging te organiseren door Veurne. Veurne staat dan wel bekend om een volk van slapers te zijn – de "Veurnse slaper" – daar was zaterdagmorgen niet veel van te merken. Er waren dubbel zoveel betogers als verwacht.

De betoging vertrok op de parking van de Suikerfabriek, die getooid was met zwarte vlaggen De manifestatie trok door de Veurnse straten naar het gemeentehuis aan de grote markt. Heel wat mensen sloten zich onderweg bij de betoging aan om hun steun te betuigen. Daarmee werd de eerste Veurnse vakbondbetoging sinds decennia in deze stad een succes.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist