Vlaams Belang wil IJzerwake verjongen met neonazi-concert in Ieper


De afgelopen jaren kende de IJzerwake een terugval qua bezoekers. Het evenement ontstond nadat extreemrechts met slaande deuren de IJzerbedevaart in Diksmuide verliet. In 1996 bestormden militanten van het Vlaams Blok het podium en werden enkele vuistslagen uitgedeeld. Gekende straatvechters als Rob Verreycken lieten zich daarbij niet onbetuigd. Vanaf 2003 organiseerde extreemrechts daarop de IJzerwake in Ieper. Waar de eerste editie nog 3000 aanwezigen lokte, waren dat er vorig jaar minder dan 2000. Bovendien ging het om een steeds grijzer wordend publiek. Om daar verandering in te brengen, wordt dit jaar geprobeerd jongeren te lokken. Dat doet de mantelorganisatie van het Vlaams Belang met een neonaziconcert onder de naam ‘Frontnacht’.

Artikel vanop blokbuster.be

Er is heel wat ophef rond die ‘Frontnacht’. Er treden namelijk gekende neonazigroepen op. Bronson is een Italiaanse groep die nauw verbonden is met de fascisten van CasaPound en graag verwijst naar de erfenis van Mussolini. CasaPound aarzelt niet om zichzelf fascistisch te noemen, vertegenwoordigers ervan kwamen al meermaals naar ons land op uitnodiging van NSV (studenten van het VB), Voorpost (ordedienst van het VB) en andere groepen. Flatlander is eigenlijk Harm-Jan Smit, die in zijn muziek pleit voor een “witte revolutie”. Phil van Flak kreeg in 2016 een inreisverbod in Zwitserland toen hij aangekondigd werd voor een concert. Van Flak en Flatlander traden eerder op voor de neonazistisch Hammerskins. Een in 2011 gepland concert van Van Flak in ons land ging niet door toen het gemeentebestuur van Zwijndrecht ging praten met de uitbater van de zaal waar het door de neonazistische groupuscule N-SA geplande concert zou plaatsvinden. Alle nuttige info over de groepen die optreden vind je op Antifascista Siempre (zie: https://affverzet.wordpress.com/tag/frontnacht/)

Er is heel wat ophef over het neonaziconcert in Ieper. Het stadsbestuur stelde voorwaarden bij de toelating, maar dat lijkt op een pleister op een houten been. Met de geplande groepen is het een illusie te denken dat er geen sprake zal zijn van racisme of holocaustontkenning. Vanuit verschillende hoeken zijn er protestbrieven, onder meer gesteund door de West-Vlaamse afdelingen van ABVV en ACV. Dat is belangrijk: een breed gedragen protest tegen extreemrechts en tegen neonazisme is noodzakelijk. Er circuleren oproepen om protestmails naar de burgemeester van Ieper (burgemeester@ieper.be) te sturen met de vraag om de toelating voor het neonaziconcert in te trekken.

Wij steunen die oproepen en vragen onze lezers om een mail te sturen met de vraag om geen toelating te geven voor het concert. Tegelijk denken we dat het vredescollectief@ieper best een protestactie voorbereidt om duidelijk te maken dat fascisme niet aanvaard wordt. Actief verzet is immers noodzakelijk. Extreemrechts probeert jongeren te winnen en te organiseren. Het Vlaams Belang is al langer bezig met een offensief naar jongeren toe, onder meer met de tournee ‘Schild & Pint’ waarbij VB-voorzitter Van Grieken gratis bier uitdeelt onder het roepen van slogans. Het initiatief van ‘Frontnacht’ is een volgende stap in deze poging. Het is bovendien een verdere stap in het normaliseren van neonazisme. Ook daar heeft het Vlaams Belang ervaring mee, denk maar aan de wijze waarop de bende van Van Langenhove werd binnengehaald.

Tot hiertoe bleef het Vlaams Belang redelijk buiten beeld als de organisator achter de schermen van dit neonaziconcert. Nochtans gaat het om een organisatie van de IJzerwake zelf, een door VB’ers gecontroleerd initiatief, op het terrein van die IJzerwake. Waar er in de beginjaren nog enkele eenzame N-VA’ers bij de organisatie van de IJzerwake betrokken waren, gaat het nu enkel nog om VB’ers en figuren uit de marge van extreemrechts. In de aanloop naar de verkiezingen van 2024 zal het VB zich wellicht opnieuw proberen voor te doen als ‘respectabel’ en zelfs een potentiële coalitiepartner. Het zal kiezers proberen te misleiden door zich sociaal voor te doen. In werkelijkheid steekt het Vlaams Belang meer energie in het organiseren van een neonaziconcert dan in het verdedigen van de levensstandaard van de werkende klasse.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie