Brugs skinheadcafé terug open. Deze avond optreden van neo-nazigroep

Het Nederlandse AFA (Anti-Fascistische Actie) maakte bekend dat er deze avond in het Brugse skinheadcafé De Kastelein nogmaals een optreden is van een groep uit het circuit van Blood&Honour. De Engelse nazigroep English Rose draait al lang mee in de kringen van Blood&Honour.

English Rose trad al meermaals op voor Blood&Honour Vlaanderen. Dat is de groepering van Blood&Honour die niets te maken heeft met de groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) die afgelopen najaar in opspraak kwam na wapenvondsten en militaire trainingsoefeningen voor blanke strijders. Blood&Honour Vlaanderen is eerder een drankzuchtige groep skinheads voor wie de drank nog net voor de politiek komt.

Toch valt ook deze groepering niet te onderschatten. Toen in mei Brugge werd opgeschrikt door een laffe racistische aanval op een Afrikaanse man die zwaar werd toegetakeld, werd snel de link gelegd naar het nabijgelegen café ‘De Kastelein’. Wat minder in de media kwam, was het feit dat er bij de arrestatie van de daders ook een reeks kopstukken van Blood&Honour Vlaanderen achter de tralies terecht kwamen.

Toch mocht het skinheadcafé De Kastelein al snel opnieuw de deuren openen. Procureur Berkvens herhaalde nogmaals dat die skinheads weinig overlast bezorgen. Nadat er de afgelopen jaren een schietpartij en een laffe racistische aanslag waren, zouden we dat nochtans in twijfel durven trekken.

Het café is terug open en het heeft niet lang geduurd eer er opnieuw neo-nazi groepjes kwamen optreden. Op 4 november kwam de Turnhoutse band Short Cropped optreden. Dat was symbolisch de eerste groep die aangekondigd stond op de website van De Kastelein na het incident van begin mei. Waarom was dit symbolisch? Eén van de leden van de band Short Cropped werd immers opgepakt wegens deelname aan de aanslag van 6 mei…

Short Cropped is een groep Blood&Honour aanhangers die enige tijd geleden ook in Turnhout voor geweld en vandalisme zorgden. De afgelopen maanden trokken ze geregeld naar Brugge om er vanuit het café ‘De Kastelein’ hun activiteiten verder te zetten met gelijkgezinden. De racistische aanslag van 6 mei was daar een voorbeeld van.

Nu volgt een eindejaarsfeest in ‘De Kastelein’ met de neo-nazigroep English Rose. Die groep brengt teksten over blanke superioriteit, geweld tegen niet-blanken en tegen wat het de ‘rassenvermenging’ noemt. Verschillende leden van de groep zijn veroordeeld voor onder meer geweld tegen vreemdelingen. De frontman van de groep, een Engelsman die zich Jonesy laat noemen, is een gekend figuur uit de neo-nazikringen in Engeland. De groep laat wel eens anderen meespelen, zo zou een lid van de groep Les Vilains eveneens al met English Rose hebben gespeeld op een concert op 26 november 2005. Les Vilains is de groep van de uitbater van De Kastelein. Het groepslid van Les Vilains die met English Rose speelde in november 2005 werd begin mei in Brugge opgepakt naar aanleiding van racistisch geweld.

Het skinheadcafé De Kastelein is dus volledig terug. Er wordt geprobeerd om het eindejaarsconcert wat ludiek in te kleden. Zo worden bezoekers gevraagd om zich te verkleden (wellicht zullen ze dan allemaal een pruik moeten opzetten) en de dag erna is er een buffet met afterparty.

Meer info

Meer materiaal over Blood&Honour in Vlaanderen, BBET en skinheads verbonden aan B&H vind je op deze pagina van Blokbuster

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie