Arbeiders horecavoorziening leggen werk neer uit protest tegen geweigerde loonsverhoging

Gisteren was er een 24-urenstaking bij vier grote dienstverlenende bedrijven die zorg dragen voor de horecavoorziening op de internationale treinen, zoals de TGV en Eurostar. Voor het Ministerie van Arbeid verzamelden zich een 50-tal arbeiders, waaronder ook arbeiders vanop de luchthaven te Zaventem die hun solidariteit kwamen betuigen.

Bas De Ruiter

Een ABVV-militant vertelde dat de staking was georganiseerd uit protest tegen de weigering van hun bazen om de in de CAO afgesproken loonsverhoging van 2-3% door te voeren. Argument van de bazen was dat de arbeiders niet onder de horeca-CAO zouden vallen, omdat het slechts om dienstverlening zou gaan aan horecabedrijven die een contract hebben op de internationale spoorlijnen.

Dat excuus wordt gebruikt om de aanval op de lonen in te zetten. Na de beweging tegen het Generatiepact, met de stakingsacties van 7 en 28 oktober, is het duidelijk dat het patronaat de lonen onder vuur wil nemen. Eerder waren er reeds ballonnetjes die werden opgelaten door onder meer het VBO, de Nationale Bank, UNIZO,…

In de discussie over de lonen, zal ook het gebrek blijken aan een grote arbeiderspartij die de argumenten van het patronaat weerlegt en bovendien de strijd tegen de aanvallen mee ondersteunt. De campagne voor een nieuwe arbeiderspartij zal niet enkel nuttig zijn in deze strijd, maar zal de dringende noodzaak van zo’n nieuwe arbeiderspartij aantonen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist