Elsene. LSP trekt met petitie naar Delhaize

Verslag door Laure

delhaize1Donderdag gingen we naar de stakerspost van het personeel van Delhaize in Elsene. We betuigden er onze steun en namen een interview voor deze site af. Na discussie met het aanwezige personeel besloten we om onze maandelijkse stand in Elsene voor de winkel te houden en er met de petitie van de vakbond te werken de steun voor de bedreigde werknemers te organiseren.

We werden bijzonder positief onthaald. We haalden op drie uur tijd meer dan 300 handtekeningen van solidaire klanten op. We verdeelden 200 pamfletten en verkochten ook verschillende exemplaren van ons maandblad alsook enkele badges. We werden ook meermaals bedankt door personeelsleden die kwamen werken of even pauze hadden.

Het was een voor de directie ongelukkig toeval dat er net op dat ogenblik een vergadering in aanwezigheid van de directie was gepland in de winkel. De adjunct-directeur van de winkel (gevolgd door de directeur zelf) kwam ons vriendelijk vragen of we niet wat verder wilden staan om handtekeningen op te halen zodat de grote leiders van het bedrijf het niet zouden opmerken. Dat volstond voor ons natuurlijk om met des te meer enthousiasme voor de winkel zelf campagne te blijven te voeren.

De directie had de druk op het personeel zwaar opgevoerd. Heel wat personeelsleden konden gedurende de hele dag geen pauze nemen en er kwamen opmerkingen als er nog maar even geslabakt werd. De directie liep er bijzonder zenuwachtig bij en onze interventie maakte het niet gemakkelijker voor de directie.

delhaize3Er waren tal van discussies met klanten en personeelsleden. De kwestie van de nood aan een algemene staking tegen het besparingsbeleid werd meermaals opgeworpen. Velen hebben het gevoel dat wat nu gebeurt met het personeel van Delhaize morgen met elk van ons kan gebeuren. Het is bovendien een zoveelste aankondiging in een lange rij van afdankingen om de winsthonger van de aandeelhouders te dienen. Het besparingsbeleid van de gevestigde partijen werd op de korrel genomen in heel wat discussies. Dit bloedbad komt bovenop de asociale maatregelen zoals de beperking en degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen die al hard aankomen.

Het was een interessante interventie. We nodigen iedereen uit om solidariteitsacties op te zetten met behulp van de syndicale petitie en het pamflet van LSP. Het personeel is nog onder in shock van de aankondiging, maar is zeer blij met de steun. Het kan hun vertrouwen versterken voor toekomstige acties. De directie had duidelijk problemen met deze solidariteit, voor de directie is het imago belangrijker dan het lot van het eigen personeel.

 

delhaize2 (1)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.