JBF Global Europe: staking na bewuste poging om vakbond te “onthoofden”

Door Jef Maes

De negentig werknemers van het Indische chemiebedrijf JBF Global Europe in Geel hebben woensdag het werk neergelegd nadat ze vernamen dat vier werknemers van het bedrijf een dag eerder ontslagen waren. Drie van de vier zouden binnenkort afgevaardigde van de vakbond worden. Na een stemming op donderdag koos 83% van de werknemers voor een verderzetting van de staking tot na het geplande overleg begin volgende week.

JBF is een Indisch chemisch bedrijf dat momenteel een fabriek voor de productie van PET (kunststof die onder meer dient voor plastic flessen en andere verpakkingen) bouwt op de terreinen van het naastliggende BP. De productie moest normaal op 1 maart starten, maar is al uitgesteld naar 1 mei. Bij het aanwerven van personeel werden er meerdere beloften gedaan die later ingetrokken werden of omgezet werden naar minder voordelige afspraken. Het vertrouwen in de Chinese en Indische managers stond dus al langer op een laag pitje en is na het ontslag van vier werknemers volledig weg.

De verzoenende taal die de directie in een persbericht gebruikt staat loodrecht op de taal die ze op de werkvloer gebruikt. In het persbericht wijst het management erop dat de redenen voor het ontslag van individuele aard zijn en geenszins ingegeven zijn door enige belemmering van de organisatie van de werknemers. Sterker nog. In hetzelfde bericht verklaren ze maar al te graag in te willen gaan op de uitnodiging van het Paritair Comité van de chemische sector om de eerste stappen te zetten voor de installatie van een syndicale afvaardiging binnen het bedrijf.

De realiteit op de werkvloer is echter een heel ander verhaal. Werknemers die hun mond durven opendoen of zich kandidaat willen stellen voor een syndicaal mandaat, worden persoonlijk aangesproken. Ze krijgen bijvoorbeeld te horen dat hun kans op promotie voor altijd weg is. Een werknemer verklaarde aan Het Laatste Nieuws zelfs dat het argument van het steeds groter wordende ‘reserveleger van werklozen’ gebruikt wordt. “Heinz en Henrad gaan dicht. We vinden wel ander volk” zeiden ze vlakaf. Een van de ontslagen werknemers vertelt in het artikel dat hij er rotsvast van overtuigd is dat ze ontslagen zijn omdat ze wilden opkomen voor hun rechten en voor deze van hun collega’s.

Dit is op een maand tijd al een zoveelste staking in de Zuiderkempen. Zo waren er de acties bij Heinz en bij Agfa Gevaert (die ook een vestiging heeft in Westerlo). Daarnaast de grotendeelse sluiting van Henrad in Herentals en deze week alleen al 10 faillissementen in de regio (waaronder twee paardenfokkerijen, een transportbedrijf en een interieurzaak). Maar ook de problemen bij DAF-Trucks en IJsboerke liggen nog fris in het geheugen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie