Mensen-zonder-papieren worden lid van de vakbond

Het ABVV in Luik is een campagne gestart om de mensen-zonder-papieren lid te maken van de vakbond. In de Luikse regio zijn er zowat 10.000 vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. Vakbondslidmaatschap betekent dat deze vluchtelingen zich kunnen verdedigen tegen hun patroon of tegen de administratie.

Dat is belangrijk voor de vluchtelingen. Het feit dat ze geen arbeidskaart hebben en geen toegang tot sociale bijstand, maakt misbruik door patroons gemakkelijker. Ze werken vaak onder extreem moeilijke omstandigheden en dat allemaal in het zwart.

De vluchtelingen zijn inmiddels ook bezig met het opzetten van een eigen organisatie, de “Union pour la défence des sans-papiers” (UDEP, Unie voor de verdediging van de mensen-zonder-papieren). Die organisatie komt op voor een algemene regularisatie met inbegrip van het recht om hier te werken.

De woordvoerder van UDEP, Claude Matuba, verklaarde: “zwartwerk leidt tot lagere lonen voor iedereen. Een regularisatie leidt tot hogere lonen voor iedereen.”

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie