Stakingsactie bij Tessenderlo Chemie

Op dinsdag 26 augustus ging het personeel bij Tessenderlo Chemie voor 48 uur in staking. Er is al maanden sociale onrust op het bedrijf omwille van een geplande herstructurering waarbij 170 personeelsleden mensen worden afgedankt. Volgens de werknemers komt door een dergelijke vermindering van het personeelsbestand de veiligheid in het bedrijf in het gedrang. Nu reeds wordt de productie op zo een hoog niveau gezet dat de arbeidsomstandigheden niet veilig en gezond meer zijn. Sommige werknemers werden al bevangen door de vrijkomende gassen.

Artikel en foto’s door Stijn (LSP Limburg)

Rob Urbain, secretaris van het ABVV zei in het Belang van Limburg: “De afgelopen 50 werkdagen was er een productievermindering, waardoor de veiligheid in positieve zin is geëvolueerd. Er heeft zich in die periode geen enkel arbeidsongeval voorgedaan, wat in contrast is met de eerste zes maanden van dit jaar. Als er nu, zonder enig overleg met de bonden, terug naar een hoger volume wordt geschakeld, is de veiligheid en de gezondheid van het personeel niet gegarandeerd. Er treedt dan namelijk gasvorming op in de productiehal. Vandaar onze beslissing om voor 48 uur te staken.”

De directie toonde zich onbuigzaam. Elk voorstel van de werknemers werd van tafel geveegd. Het personeel was bereid om aan de slag te gaan. Hun voorstel om hetzelfde productieniveau te behouden maar met extra ovens, om de gasvorming tegen te gaan, viel in dovemansoren.

De stugge houding van de directie doet sommigen vrezen dat er een uitdoofscenario wordt voorbereid.

Deze avond zal de nachtploeg het werk hervatten, maar de vakbonden waarschuwen dat bij een nieuw incident het werk onmiddellijk zal worden neergeld.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie