Namen. Autoriteiten ontvangen staalarbeiders met waterkanon

Maandag besliste een personeelsvergadering van staalarbeiders van ArcelorMittal om op dinsdag in Namen, voor de zetel van het Waalse parlement, te betogen. De metallo’s protesteren tegen de afbouw en sluiting van de Luikse staal. Enkele duizenden betogers – vooral metallo’s, maar ook gesteund door spoorpersoneel, studenten,… – waren aanwezig om te betogen. Ze werden het slachtoffer van een totaal onrechtvaardige politierepressie. Aan welke kant staan onze overheden? Wie daar nog over twijfelde, werd van antwoord gediend.

Door Nico (Luik)

De vreedzame betoging werd op een bepaald ogenblik in twee delen verdeeld door een waterkanon. Er was voordien al een enorme woede aanwezig onder de betogende militanten, maar het ging om ingehouden woede. Er was geen enkele reden om gewelddadig op te treden tegen de metallo’s. Was het de bedoeling van de autoriteiten om met een provocatie spectaculaire beelden te veroorzaken zodat de verzamelde media de metallo’s als gewelddadig kunnen afdoen?

Het geweld tegen de metallo’s geeft aan dat de autoriteiten zich bewust zijn van de brede steun die ze onder de bevolking genieten. De provocatie dient om deze steun te ondermijnen. De metallo’s weten ook waar ze aan toe zijn voor volgende acties. Misschien moeten ze de brandweer van Namen contacteren om bij een volgende confrontatie met de ‘ordediensten’ een gepast antwoord te kunnen bieden. Er zijn overigens voldoende problemen en tekorten bij de brandweer om hen te overtuigen om ook in actie te gaan en meteen de strijd te verbreden tot buiten de vestigingen van ArcelorMittal. Er is nood aan een algemeen actieplan om de strijd te voeren en ook om te beslissen hoe we in dergelijke gevallen van provocatie reageren.

Inzake de kwestie van de nationalisatie heeft de houding van de politie iets verduidelijkt. Nationaliseren van de staalsector is een belangrijke eis, maar als het gebeurt door diegenen die gisteren de politie op ons afstuurden, zal dat weinig opleveren. We moeten gaan voor een nationalisatie onder controle van de arbeiders zelf.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie