Vierentwintigurenstaking bij Bekaert

Sinds dinsdagavond is er een 24-urenstaking bij Bekaert. De vestigingen in Aalter, Zwevegem en Ingelmunster zijn in staking. De onderhandelingen tussen de vakbonden en de directie naar aanleiding van de aangekondigde 609 ontslagen werden ondermijnd door de poging van de directie om grote hoeveelheden afgewerkte producten weg te halen. Een kort verslag van het bezoek van LSP aan het piket bij Bekaert Aalter.

Verslag en foto’s door Wouter Wanzeele

Bij Bekaert Aalter is de verontwaardiging groot. “Het is de zoveelste provocatie van de directie,” aldus ABVV-hoofdafgevaardigde Kenneth Blomme. “De onderhandelingen worden opnieuw ondermijnd. Momenteel wordt gezocht naar een oplossing voor de 609 jobs die bij Bekaert verloren gaan. Er is een akkoord voor toeleiding naar een nieuwe job voor de werknemers in Aalter die hun job bij Bekaert verliezen. Echter is er geen garantie dat dit aan dezelfde, huidige voorwaarden kan. Arbeiders die bijvoorbeeld 35 jaar lang Bekaert groot hebben gemaakt en de directie winst bezorgden, moeten nu zelf inboeten.”

“Op basis van het raamakkoord rond vrijwillig vertrek hebben we toegestaan om afgewerkte producten aan een normaal tempo te transporteren. Gisteren werd echter geprobeerd om met vrachtwagens grote hoeveelheden producten weg te halen, en zodanig ons huidig drukkingmiddel te ontnemen. De directie heeft bewust deze tactiek gebruikt, gekoppeld aan het niet instemmen met onze vraag om de werknemers bij toeleiding naar de nieuwe jobs aan dezelfde werkvoorwaarden te laten werken. Gelukkig waren we er op tijd bij. We hebben dan ook beslist de toegang te blokkeren en in staking te gaan!”

“In 2008 begrepen we al dat de nieuwe productie voor zonnepanelen niet voor de lange termijn bedoeld was in Bekaert Aalter. Zo probeerde men toen de productie in de winterbreak te verhuizen naar Slovakije, waar men lagere lonen betaalt en dus meer winst kan genereren. Deze productie kwam er ter vervanging van de productie van staaldraad voor autobanden. Die werd eerder al verhuisd naar lage loonlanden.” Kenneth Blomme concludeert dat de ‘te hoge’ loonkost van Bekaert in België “net hoog is omwille van het inschrijven van Bert De Graeve (CEO) en de Raad van Bestuur op de loonlijst. De Graeve die daarenboven al een bonus ontving van ongeveer 1,7 miljoen euro. Dit op basis van de enorme winsten die Bekaert boekt. Waarom moeten wij dan vertrekken? En welke toekomst hebben de resterende 103 werknemers in Aalter?”

LSP stelt vast dat de tegenstelling tussen bedrijfsleiding en werknemers nog scherper wordt in een tijd van crisis van het kapitalisme. De werknemers draaien nog meer op voor de winsten van bedrijfsleiding, de uitbuiting vergroot. Daarom stelt LSP voor dat de sector in publieke handen komt (zie ons eerder artikel). Om dit te kunnen realiseren, is ook een vertegenwoordiging van werknemers in het parlement noodzakelijk. Blomme geeft aan dat “er geen reactie komt van de traditionele partijen. Er komt wel steun van andere syndicale delegaties, als ook van politieke organisaties zoals PVDA, Rood!, LSP,…”. Dringend tijd dus voor een politiek verlengstuk van deze strijd voor jobs en degelijke werk- en levensomstandigheden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie