LSP roept op: Sluit aan bij Rood!

Artikel door Bart Vandersteene

Op 28 januari organiseert Rood!, de beweging gelanceerd door Erik De Bruyn, een eerste nationale conferentie. Het wordt een moment waarop een balans kan worden opgemaakt van de opstart van dit nieuwe linkse alternatief.

We zullen op dat moment over een regering beschikken. Deze zal de crisis van het systeem vertalen in concrete besparingen waar meer en meer gezinnen de effecten van zullen voelen. In die regering zitten diegenen die zichzelf nog socialist noemen aan het stuur.

Soms lijkt Groen!, zeker nu ze tegen hun wil op de oppositiebanken zijn beland, een linkse retoriek te hanteren. Maar deze illusie werd al snel gedoofd toen eind november bleek dat Groen! in Mechelen voortgaat met het verkiezingskartel met Open VLD van burgemeester Bart Somers. Op stedelijk niveau samenwerken met de partij die vandaag hevig inhakt op de indexering van onze lonen en uitkeringen is onverzoenbaar met een links profiel.

Op 28 januari zullen we ook een aantal belangrijke vakbondsmanifestaties achter de rug hebben waar Rood! zich kan voorstellen. Meer en meer vakbondsactivisten zijn op zoek naar een politiek alternatief op de traditionele partijen. Op de militantenconcentratie van 15 november werd het pamflet van Rood! aandachtig gelezen door heel wat rode en groene vakbondsmensen. Op de betoging van 2 december was Rood! goed zichtbaar aanwezig.

Rood! krijgt alsmaar meer de kans haar politieke relevantie aan te tonen. Lokale groepen die uit onvrede met de partijkoers de SP.a verlieten vinden hun weg naar Rood!, syndicalisten uit heel Vlaanderen melden zich aan voor lidmaatschap, werkenden geconfronteerd met problemen op het werk vragen Rood! om bijstand,…

Rood! wil de uitdaging aangaan om tegen 2014 een nieuwe socialistische partij op de kaart te helpen zetten. LSP werkt volop mee aan dit initiatief omdat we ervan overtuigd zijn dat dit een enorme stap vooruit zou betekenen voor de strijd van de werkenden en hun gezinnen tegen de impact van de crisis. Rood! is een open beweging waar verschillende stromingen ter linkerzijde naast elkaar kunnen opereren maar toch aan eenzelfde zeel trekken. Op 28 januari zal een duidelijke organisatiestructuur worden beslist en een nationale leiding worden verkozen. Op een volgende nationale bijeenkomst zal de deelname van Rood! aan de gemeenteraadsverkiezingen worden bediscussieerd.

LSP roept de lezers van socialisme.be op om lid te worden van Rood! en deel te nemen aan de werking en uitbouw ervan. Wij denken dat dit initiatief een potentieel heeft om te voldoen aan de verwachtingen van diegenen die uitkijken naar een strijdbaar en open links antwoord op de neoliberale eenheidsworst van de traditionele partijen. Maar Rood! zal niet als een afgewerkt product op ons bord terecht komen. Er zal de inzet van honderden en later duizenden nodig zijn om het enorme potentieel te realiseren. Wij willen daar mee een bijdrage tot leveren.

> Op roodlinks.be vind je meer info over Rood! en kan je meteen lid worden.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie