Solidariteitsbezoek aan Delhaize-piketten in Antwerpen

Afgelopen zaterdag waren er opnieuw heel veel winkels van Delhaize dicht. Er waren ook acties aan de depots. Het protest tegen de poging van de directie om 128 winkels te franchiseren gaat door. Leden van LSP trokken naar verschillende stakingsposten. Hieronder een verslagje van zo’n bezoek door een groepje militanten in Antwerpen.

Door Nico (Antwerpen)

Zaterdag waren er nog steeds meer dan honderd winkels geblokkeerd door piketten. Het personeel neemt de brutale aanval niet. Met enkele leden van LSP en Actief Linkse Antwerpen trokken we zaterdag langs piketten in Berchem, Deurne en Wilrijk.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront maakte een pamflet voor de klanten die zaterdag voor gesloten deuren stonden. Het is een instrument om de solidariteit tussen het personeel en de klanten op te bouwen. Aanvallen op de arbeidsvoorwaarden dienen niet om de prijzen voor de klanten te verhogen maar om de winsten te vergroten. Een bedrijf dat flexibiliseert en de rechten van het personeel ondergraaft, bouwt ook de klantvriendelijkheid af. Het kan bovendien als gevaarlijk precedent gebruikt worden om alle arbeids- en loonvoorwaarden naar beneden te trekken. Straks houden we helemaal geen koopkracht meer over!

Een dergelijk pamflet voor de klanten is heel nuttig. Het zou ook in de buurt rond de winkels kunnen verspreid worden, gekoppeld aan een uitnodiging om deel te nemen aan een volgende stakingspiket. Zo kunnen we een krachtsverhouding opbouwen tegen de directie. De stakers leggen uit dat de meeste klanten hun solidariteit betuigen. Ook in de week, als de winkel open is, krijgen ze heel veel steun voor de acties en het verzet tegen de directie. Dit kunnen we een versnelling hoger schakelen door de solidariteit  van de klanten actief te organiseren. Dat kan gekoppeld worden aan deelname van delegaties van andere winkels en andere sectoren.

Een werknemer zei zaterdag: “Wat is de volgende stap? Willen ze ons de hele nacht laten werken?” We moeten dringend een overwinning behalen bij Delhaize. Deze zucht naar meer en meer winst moet gestopt worden. Dit gaat over de verloning van het essentieel personeel dat tijdens de pandemie door iedereen als onmisbaar werd erkend. Wat een arrogantie om nu met dit plan te komen omdat 2,5 miljard euro winst niet volstaat! Als de directie het personeel bedreigt, moeten we de directie van antwoord dienen. Als het dreigt met ontslagen en sluitingen, moeten de winkels in publieke handen genomen worden om jobs en arbeidsvoorwaarden te redden.

Deze week is er op dinsdagochtend een actie aan de hoofdzetel in Zellik. Volgende zaterdag zijn er opnieuw acties aan winkels. Een aanval op het personeel van Delhaize is een aanval op ons allemaal!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist