Ecologische crisis aanpakken

Stukje uit het socialistisch programma van LSP rond de coronacrisis. Lees hier het volledige programma

Heel wat onderzoekers stellen dat de vernietiging van de biodiversiteit en de ecosystemen de voorwaarden schept voor de verspreiding van nieuwe virussen en ziekten. Dit is zeker het geval in tropische gebieden die zijn vernietigd om plaats te maken voor intensieve industriële monoculturen of industriële veeteelt. Het smelten van Permafrost doet ook de vraag rijzen naar de mogelijke reactivering van zeer oude virussen en bacteriën die momenteel in de bevroren ondergrond vastzitten.

Alles wijst erop dat de frequentie van het ontstaan van nieuwe besmettelijke virussen zal toenemen, met het risico van meer pandemieën. Bovendien is luchtvervuiling een bezwarende factor voor aandoeningen van de luchtwegen. De verspreiding van Covid-19 zou sterk zijn bevorderd door de luchtvervuiling en meer bepaald door fijn stof, dat zeer aanwezig is in de vervuilde gebieden van Wuhan, maar ook in Noord-Italië.

De kapitalistische productiewijze is verantwoordelijk voor de klimaatverandering, die delen van de wereld onbewoonbaar maakt voor mens, dier en plant.

De stopzetting van niet-essentiële activiteiten moet worden gebruikt om een evaluatie te maken van de economische productie, teneinde een snelle ecologische overgang mogelijk te maken, op basis van een rationele economische planning. Daarbij moeten werkenden in vervuilende activiteiten worden omgeschoold naar maatschappelijk nuttige en milieuvriendelijke banen.

 

Wij eisen :

  • Breng energie en de grote bedrijven van de agro-business in publieke handen! Dit kan door de nationalisatie onder democratische controle en beheer zonder compensatie, behalve op basis van bewezen behoeften, om een ecologische transitie van deze sectoren te verzekeren.
  • Een herstelplan dat in staat is de uitdaging van de klimaatverandering aan te gaan en de vernietiging van de biodiversiteit tegen te gaan door middel van een democratische planning van de economische productie.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie