Home / Partijnieuws / LSP Nieuws / LSP-Nieuws. In en om de partij

LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.

De Linkse Socialist – mei 2019

Eind mei trekken de Europeanen naar de stembus. In ons land worden daar nationale en regionale parlementsverkiezingen aan gekoppeld. Na jaren van aanvallen op onze levensstandaard en verrijking van de superrijken, willen de patroons en hun politieke marionetten dit beleid verderzetten. Dit moeten we bestrijden: zowel met onze acties als op 26 mei zelf. Verandering bekomen we door massastrijd. Dat is hoe thema’s als klimaat en koopkracht op de agenda gezet zijn. Om tot overwinningen te komen, moeten we onze strijd beter organiseren. Een politieke vertaling van onze strijd in het parlement is daar onderdeel van. De stemoproep van LSP is duidelijk: we willen links versterken door PVDA te stemmen. Maar dat is slechts één onderdeel van ons project: wij staan voor socialistische maatschappijverandering en dat vereist volgens ons een sterke marxistische organisatie zoals LSP.

Onze meikrant brengt traditioneel meigroeten uit de arbeidersbeweging en vanwege sympathisanten. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de verkiezingen in België (pagina 2-3) en Europa (8-9). We gaan uitgebreider in op de strijd voor een hoger minimumloon (pagina 4) en rond huisvesting met de Duitse beweging voor onteigening van grote maatschappijen (pagina 10). Klimaat is uiteraard ook een belangrijk thema in deze krant met artikels op pagina 16, 12,11 en 2. We hebben artikels in de aanloop naar de Pride en een betoging tegen extreemrechts in Leuven (pagina 14-15). Tenslotte blikken we terug op het strijdsyndicalisme dat in de jaren 1990 de volledige sluiting van Forges de Clabecq kon tegenhouden (pagina 6).

Inhoud

 1. Rechts bestrijden op straat en in de stembus
 2. Edito: Stem PVDA voor een miljonairstaks, sluit aan bij LSP voor socialistische maatschappijverandering || Geen asociale kilometerheffing maar gratis en degelijk openbaar vervoer!
 3. Alle partijen “feministisch”? Hun feminisme is niet het onze || Groen stemmen doet een blauwtje lopen
 4. Fight for €14. Hogere minimumlonen zijn nodig én betaalbaar
 5. Campagne gestart voor 14 euro per uur aan de UGent || Onderwijs, een prioriteit die niet altijd prioritair is
 6. Interview met Silvio Marra, voormalig delegee bij Forges de Clabecq (slot). “Het bewustzijn op de werkvloer optrekken”
 7. “De sociaaldemocratie is doodziek.” Ander en beter?
 8. Crisis van EU en opgang extreemrechts bestrijden met een internationalistisch en socialistisch alternatief
 9. Vervolg pagina 8 || Spanje: het gevaar van een reactionair blok van Vox, PP en Ciudadanos
 10. Beweging voor betaalbaar wonen in Duitsland || Kort
 11. De ‘Green New Deal’ realiseren, betekent het kapitalisme bestrijden
 12. Klimaatbeweging: opbouwen naar nieuwe massale acties
 13. Partijnieuws
 14. 50 jaar na Stonewall: strijd voor LGBTQI+-rechten gaat door || 9 mei: “Undivided against racism” in Leuven. Protesteer mee tegen extreemrechts!
 15. Vervolg pagina 14
 16. Onze beweging zelf uitbouwen om de grote vervuilers aan te pakken

Geslaagde kwis in Gent

Vorig weekend was er een geslaagde zesde editie van de kwis van LSP, ALS en ROSA in Gent. Winnaars waren net als vorig jaar (en het jaar ervoor) ‘Massagesalon chez José’. Zij waren de beste van 25 ploegen.

Meigroeten: bedankt!

In onze meikrant publiceren we traditioneel ‘meigroeten’: boodschappen van lezers en sympathisanten ter gelegenheid van 1 mei, de internationale dag van strijd. Met de viering van 1 mei sluiten we aan bij de tradities van de arbeidersbeweging. De dag ontstond als internationale actiedag voor de achturendag. Strijd, solidariteit en socialisme zijn vandaag nog steeds onze uitgangspunten. Als onderdeel daarvan bouwen we aan eigen media met deze krant en onze dagelijks geactualiseerde website socialisme.be. Met de steun die we met de meigroeten ophalen, kunnen we deze kritische media verder uitbouwen. De redactie bedankt iedereen die ons heeft gesteund. We haalden dit jaar 5.100 euro op. Bedankt voor deze steun!