LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten, … Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. We willen ook aangeven wat de prioriteiten in de komende dagen en weken zijn.


Wekelijkse online nieuwsbrief terug

De wekelijkse nieuwsbrief van deze site was eind maart uitgevallen. We hebben gezocht naar oplossingen en zullen voorlopig hervatten met nieuwsbrieven via een ander programma. Het gaat niet meer om automatische mails met alle artikels van de voorbije week, maar om nieuwsbrieven. Ben je nog niet ingeschreven? Doe het dan nu!





Juni-editie van ‘De Linkse Socialist’ uit

Vrijdagnamiddag kwam onze junikrant van de drukker. Morgenvoormiddag gaan de abonnementen op de post. Bedankt overigens aan al wie in mei een abonnement nam: er kwamen 52 nieuwe abonnees bij.

In deze krant heel wat aandacht voor sociale strijd in ons land: de schitterende pensioenbetoging van 16 mei toonde een bereidheid tot strijd, wat de vraag opwerpt hoe we daar verder mee zullen gaan (zie pagina’s 1 en 3). De acties bij Lidl tegen de hoge werkdruk toonden dat strijd loont: we spraken met een delegee bij Lidl om de acties te evalueren (pagina’s 8-9). De nadruk van het verzet tegen het rechtse beleid van de regering-Michel zal de komende periode steeds meer op het politieke terrein liggen met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en daarna de parlementsverkiezingen van mei 2019. In deze krant brengen we onze benadering voor die verkiezingen nadat de PVDA ons voorstel tot samenwerking heeft afgewezen. (pagina 2) We kijken ook naar de specifieke situatie in Antwerpen (pagina 5) en ontwikkelen onze opstelling rond huisvesting in de Brusselse gemeente Sint-Gillis, waar we met Gauches Communes opkomen (pagina 4).

Een andere rode draad in deze krant is de wereldwijde instabiliteit en de ellende veroorzaakt door het kapitalisme. De spanningen nemen toe, wat tot slachtoffers in Gaza en elders leidt (zie pagina 10). Het zet de dreiging van een grotere oorlog op de agenda, we bekijken die dreiging aan de hand van een bespreking van een nieuw boek met teksten over de Eerste Wereldoorlog (pagina 11). De vluchtelingencrisis is onlosmakelijk verbonden met de wereldwijde spanningen en instabiliteit. We hebben het op onze achterpagina en op pagina 15 over het asielbeleid en de dood van Mawda.

Strijd loont, dat toonde Lidl bij ons. Dat een strijdbare opstelling gericht op mobilisatie en betrokkenheid links versterkt, zien we ook elders. De acties in Frankrijk hebben een groot potentieel (pagina 12) en in Ierland werd in het abortusreferendum een schitterende overwinning geboekt (pagina 14-15). Tenslotte brengen we twee recensies van boeken over Mei ’68 naar aanleiding van de 50ste verjaardag van die beweging.

Inhoud:

  1. Niet stilvallen na massale pensioenbetoging
  2. Stem op 14 oktober op PVDA. Wil je actief worden in de strijd? Sluit aan bij LSP! || Kunnen progressieve meerderheden het besparingsbeleid stoppen?
  3. Michel moet gas terugnemen nadat massale betoging het gebrek aan legitimiteit voor pensioenhervorming illustreert
  4. Sint-Gillis: voor een radicaal publiek investeringsplan voor 3.000 degelijke sociale woningen
  5. Wie stopt De Wever in Antwerpen? || Voor een consequent links alternatief: stem PVDA, sluit aan bij LSP
  6. Nooit geziene aanval op het recht op collectieve actie || Tegen besparingen en privatiseringsplannen van N-VA. Personeel De Lijn voert actie voor meer en beter openbaar vervoer
  7. Recensie: “1968 – Het jaar dat niet wil sterven” van Paul Goossens|| 1968: grote avonden in kleine ochtenden
  8. Lidl: strijd loont. Spontane stakingsgolf dwingt maatregelen tegen onhoudbare werkdruk af
  9. Werkdruk verlagen door arbeidsduurvermindering met bijkomende aanwervingen en behoud van loon || Piloten Brussels Airlines in actie. Wie wil vliegen met 67-jarige oververmoeide piloot?
  10. Gaza: massaal verzet en arbeiderseenheid nodig tegen Israëlische staatsterreur
  11. Nieuw boek met teksten van Trotski over de Eerste Wereldoorlog. Massabewegingen kunnen oorlog stoppen
  12. Frankrijk: samen sterk tegen Macron en zijn asociaal beleid || VS: leerkrachten revolteren in Trump-land
  13. Partijnieuws
  14. Iers referendum over abortus: historische overwinning voor sociale vooruitgang || Ons lichaam, onze keuze. Haal abortus eindelijk uit het strafrecht!
  15. Ontmenselijken van vluchtelingen verantwoordelijk voor dood Mawda!
  16. Maak jacht op oorlog, uitbuiting en ellende. Niet op vluchtelingen. #JusticeforMawda

Internationale solidariteit: repressie in Spanje

Er is een oproep voor solidariteitsberichten met een Spaanse kameraad die vervolgd wordt. Tohil Delgado is voormalig nationaal voorzitter van de Spaanse Studentenvakbond. Hij wordt bedreigt met een gevangenisstraf van drie jaar. Zijn ‘misdaad’? Hij kwam tussenbeide toen de politie een 21-jarige immigrante met brutaal geweld aanpakte. Nu wordt hij zelf beschuldigd van geweld tegen de politie. ALS staat in solidariteit met alle slachtoffers van racisme en politiegeweld. Wij willen dat Tohil wordt vrijgesproken op 6 juni. Teken de solidariteitsmotie, maak een foto met een solidariteitsboodschap.

Solidariteitsmotie:  http://www.sindicatodeestudiantes.net/juicio-tohil/view/form

Foto vanop een vergadering in Gent deze week

Internationale solidariteit: betoging in Frankrijk

Een delegatie van ALS en LSP trok vorig weekend naar Parijs om deel te nemen aan de betoging tegen het beleid van Macron en om de sfeer van de Franse protestbeweging op te snuiven. We publiceerden een verslag van die betoging. Onze militanten zijn niet als toerist naar Parijs getrokken, ze hebben er de interventie van Gauche Révolutionnaire versterkt door de discussie aan te gaan over volgende stappen in de beweging. Op de betoging in Parijs verkochten onze leden een 40-tal exemplaren van de krant van Gauche Révolutionnaire.

 


Kom naar ons zomerkamp!

Hoe kan je de zomer beter beginnen dan met een ontspannend en leerrijk zomerkamp? Dit jaar is er opnieuw een goed gevuld inhoudelijk programma, met aandacht voor strijdbewegingen en campagnes (verkiezingen, pensioenen, strijd tegen seksisme, …) maar ook voor historische thema’s (50 jaar Mei ’68, 100 jaar Duitse Revolutie) en een kennismaking met het marxisme.

Het zomerkamp biedt de mogelijkheid om te bediscussiëren wat de uitgangspunten zijn van een antikapitalistische organisatie. Wij willen de wereld veranderen, maar dat gaat niet zonder de problemen te analyseren en nog minder zonder alternatief. Anderzijds willen wij ons niet beperken tot discussie. Ons zomerkamp geeft aan jongeren, vakbondsleden, vrouwen … over heel België de instrumenten, argumenten en motivatie om het volgende jaar opnieuw de strijd aan te binden met de rechtse regering, de besparingen, de neoliberale patroons, het seksisme en het racisme in de samenleving.

Meedoen met ROSA, ALS of LSP betekent dan ook in de eerste plaats een rol spelen in die strijd. Ben je al op een activiteit van één van deze organisaties geweest? Ken je ons al langer of is dit de eerste keer dat je ons tegenkomt? Leer ons (beter) kennen gedurende ons zomerkamp en schrijf je in op onze site, via Facebook of bij één van onze leden. Dan weet je onmiddellijk wat jouw rol kan zijn in de strijd voor een betere wereld!

Info & programma: actieflinks.be

Zomerkamp vorig jaar

Strijdfonds

Goed nieuws van ons strijdfonds: iets over halfweg het tweede kwartaal is onze doelstelling om 11.500 euro steun op te halen bereikt. De meigroeten in onze vorige krant, de steun die we op 1 mei kregen maar ook op de pensioenbetoging van 16 mei en de Pride van 19 mei zorgden er samen met enkele sociale activiteiten voor dat we nu al onze doelstelling haalden. Dat is echter geen reden om op onze lauweren te rusten. In het vorige kwartaal waren we op 73% van onze doelstelling gestrand. Dat tekort kunnen we nu volledig ophalen. Steun ons, stort een bijdrage op BE86 5230 8092 4650 van LSP met als mededeling ‘steun’.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie