Brazilië: PSOL-gemeenteraadslid Marielle Franco vermoord in Rio de Janeiro

Op 14 maart is Marielle Franco, sinds lange tijd actief bij de linkse partij PSOL in Rio de Janeiro, op barbaarse wijze omgebracht in het stadscentrum. Anderson Pedro Gomes, de chauffeur van de auto waar ze in zat, is eveneens vermoord.

Het politie-onderzoek maakte duidelijk dat er 9 geweerschoten langs de achterruit waren. De moordenaars hadden Marielle als doelwit en wisten waar ze in de auto zat, ook al waren de ruiten verduisterd.

Marielle was 39 jaar oud en heeft een dochter van 18 jaar. Als zwarte lesbische vrouw leefde ze in de favela (krottenwijk) Mare in Rio waar ze zwarte vrouwen en mensenrechten verdedigde. Ze was sinds lange tijd militant actief voor de belangen van de armen in de stad.

In 2016 was ze de 5de meest populaire kandidaat voor de gemeenteraad van Rio. Als gemeenteraadslid was ze een leidinggevende stem in de strijd tegen het stelselmatige barbaarse politiegeweld in de favela’s in Rio tegen de arme en zwarte bevolking.

In Brazilië wordt elke 21 minuten een zwarte persoon vermoord. Van elke 100 vermoorde mensen in Brazilië zijn er71 zwart. Het aantal zwarte vrouwen dat vermoord werd, nam met 22% toe tussen 2005 en 2015. In dezelfde periode nam het aantal vermoorde niet-zwarten af met 7,4%.

Begin februari legde de nationale regering van Temer een interventie op in de staat van Rio de Janeiro in de kwestie van de publieke veiligheid. Temer maakte een generaal verantwoordelijk voor de veiligheid en drong aan op militaire aanwezigheid in de favela’s en wijken.

Het leidde tot dezelfde repressie en misbruiken die de Braziliaanse troepen toepasten in Haïti als onderdeel van een VN-missie. Nu zijn het de arme inwoners van de krottenwijken van Rio die het slachtoffer van dit geweld worden.

Marielle Franco was een centrale leider van het verzet tegen deze militaire interventie. Twee weken geleden werd ze aangesteld als verantwoordelijke van een commissie van de gemeenteraad die moet toezien op de interventie door het leger.

Drie dagen voor haar moord klaagde MArielle de willekeurige acties van de militaire politie in de favela Acari aan. Daar werden burgers vermoord door het 41ste bataljon van de militaire politie, een bataljon dat bekend staat als het “bataljon van de dood.”

De corruptie, het geweld en het racisme van de militaire politie en de banden met moorddadige bendes zijn voor iedereen duidelijk. Er is geen twijfel over dat de moord op Marielle verbonden is met haar strijd tegen deze situatie.

De afgelopen jaren, en zeker na de parlementaire coup waarmee Temer aan de macht kwam, was er een kwalitatieve toename van de repressie door de overheid en extra-institutionele groepen tegen sociale bewegingen. Deze repressie en criminalisering van bewegingen en leiders kan gebruik maken van nieuwe institutionele maatregelen die werden doorgevoerd door de PT (Arbeiderspartij) toen deze in de regering zat. Het gaat vooral om maatregelen die er kwamen tijdens de Wereldbeker en de Olympische Spelen.

Activisten en voortrekkers werden stelselmatig bedreigd, aangevallen en vermoord. Twee dagen voor de moord op Marielle werd de 47-jarige voortrekker van de bevolking in het Amazonegebied, Paulo Sergio Almeida Nascimento, met vier kogels vermoord in Barcarena (deelstaat Para). Paolo stond vooraan in de strijd tegen het Noorse mijnbedrijf Hydro, dat een bassin in de regio wil bouwen wat een dramatische impact zou hebben op het milieu en het leven van de lokale bevolking.

Als gevolg van de crisis en de aanvallen op de werkenden en armen, was er op alle niveaus verzet. Maar er is nog onvoldoende coördinatie en strategie om dit verzet tot overwinningen te brengen. We moeten de strijdbewegingen voor de verdediging van onze levens en onze rechten verenigen. We moeten bouwen aan een links socialistisch alternatief voor de werkenden en alle onderdrukten.

Voor Marielle Franco, voor Paulo Sergio, voor alle zwarten, voor de inheemse bevolking, voor vakbondsmilitanten en activisten van sociale bewegingen, moeten we onze strijd met meer kracht, eenheid en organisatie verderzetten!

LSR, de Braziliaanse afdeling van het Committee for a Workers’ International, is onderdeel van die strijd. We zullen niet zwijgen of hen toelaten om onze strijd te verhinderen.

Marielle presente! Hoje e sempre!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie